Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Thursday, March 03, 2011

Mari Belajar Buat Bunga Telur

Assalamualaikum


Xmau cakap panjang lebar...just scroll ke bawah je k :D

Acuan A:
Buat bahan2 yang kecik dulu seperti yang tertera kat bawah nih




dawai dip digulung menjadi bentuk bulat

 





dawai tersebut dibalut dengan kain stoking n up to u nak design camna







gabus dan tali tangsi digam dan celup di dalam glitters






cantumkan ribbon2 yg u all rasa berkenan di hati :D





Ribbon besar dibentuk menjadi seperti kipas tangan – ikut kreativiti u all





Gunting kain net utk dijadikan sarung telur..ya ampun, gambar lupa nak snap..hihi

Acuan B:
Setiap bahan dicantum sehingga menjadi sebatang bunga stoking.. saya xreti nak explain panjang lebar, u all refer gambar2 ni je k :D
  






gambar 3 dan gambar 2 dicantum menjadi 3 kelopak

 




tindan dengan 3 kelopak yang lain





lilit dengan ribbon2 yang digubah tadi sehingga siap




itu saja..simple bukan... :D
tak perlu membazir duit nak beli yang cantik2 nih...tangan yang keras pun boleh gubah bunga.
lagi rasa puas hati kan :D

tata dulu

7 comments:

cik tie@ibtisam said...

somey2...
tp mcmane nk balut stokin tue ngan acuan yg dah dibuat?
huhu~
mcm blurr plak kt c2..

Adawiyah A.Halim said...

pandai nye wat bunga telur...huuu..jeles ler..sy ni tangan tak kreatif lgsg...heee

ctmah said...

cik tie:
owh..cmni.balut dawai bulat ngn kain stoking n matikan dgn benang.1 kain stoking saya dapat lebih kurang 30pcs dawai bulat.means 1 stoking dpt 5 kuntum bunga :)

adawiyah:
ala dear.kite pun tgn keras,tekial2 gak.tp rse nk mencuba tu tinggi.so hentam jela.hihi

:.noRuL.: said...

bgs2...
caiyok2 buat smpi siap ye cik kak..

(^_^)v

iedchan said...

i loike2...hehe..nice :P

ctmah said...

iedchan: welcome iedchan

norul: tolong saye tau :p

Miss Sweet Sour said...

asslmkm..nk tnye...dkt mne nk beli smua bhn2 yg dperlukan? xtau apa nama bhn tuu...nnt dgn tuan pnya kdai skali kompius...hihi