Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Monday, December 31, 2012

ByeBye 2012 n say HaiHai 2013

As Salam Readers,

Hujung2 tahun ni la segala penyakit nak datang.huhu!
Flu tak hilang lagi, tetiba pagi tadi rasa sakit mata pulak.
dah la Alisha pun kena flu gak. Cian sgt2 tengok dia. tidur malam macam tak tidur. nak bernafas susah. 
saya n hubby dok la sedut segala hingusnya. demi anak, apa jua sanggup buat kot =)
seriously hati mmg gundah gulana takut jangkit kat Alisha. mintak dijauhkan la Ya Allah

tadi before p kerja, DF Alisha sambil ber spek mata hitam.haha!
lawak sih tapi nak wat camno. mak pun tergelak aje tgk gelagat saya.huhu!
pastu mak suh titiskan ngan air susu. lepas dah titis tu rasa sejuk aja n tak gatal dah.
copat la sembuh mata yek.huhu!

btw, hari ni merupakan hari terakhir untuk tahun 2012. 
Alhamdulillah, dgn izin Tuhan Alisha lahir tahun ni bg melengkapkan lagi hidup saya n hubby.
Maha suci Allah. KAU tahu apa yang terbaik untuk kami. Amin YA ALLAH

LOVE LOVE ini Budak COMEL

Insya Allah, untuk tahun 2013 saya berazam utk menjadi seorang anak, isteri n ibu yang terbaik untuk org2 yang saya sayang..Amin
yang lain2 tu tak fikir lg.just follow the flows sudah laa..
maybe tambah anak lg kot.baby boy! erks! T______T

eh eh..nak selit gak sikit menda ni..haha!
i really love my hubby Muhammad Hamzah Bin Zainal Abidin! 
sempat jugak abg wat surprise kat sayang kan (bermonolog seorang diri coz husband xpernah kot baca blog aku!wakaka). padahal p outing sekali. time syg p beli barang basahan, time tu jugak abg menghilang p beli purse ni kan =)

TQ Abg! Hadiah new year katenya!

To all friend!
Selamat tinggal 2012
N Happy new year 2013
Semoga kita bertambah sihat, happy n cun2 selalu k






 

Thursday, December 27, 2012

2 in 1

As Salam Readers, 

entry ni sengaja dirojak2kan. hehe! 

4mos c/up 
  semalam ptg off bwk Alisha g c/up. 
4mos xkena cucuk, so tunggu 5mos ye Alisha.hehe!
Alhamdulillah,semua cun 
berat: 6.2kg 
tinggi: 59cm 
bmi: 18 
lilitan kepala: 42cm 
n Alhamdulillah masih fully bf si kecik ni.. 


Received
by Lisa: tersaaangat TQVM dear
by Miza: TQVM dear. canteeek sgt

Wednesday, December 19, 2012

damn cute!

As Salam Readers,

4M (isnin)
4M 1D (selasa)
4M 2D (rabu): pagi tadi, i keluar dr toilet (mandi) n tengok2 si kecik ni dah meniarap.suke tau!
call mak tanye perkembangan Alisha n mak cakap kalau letak bawah je mesti nak bergolek meniarap..Syabas Alisha! ibu proud of u gegurl!

MODE: MALAS KERJA


Monday, December 17, 2012

happy 4 months

As Salam Readers,
 
Alhamdulillah...
Harini umur Alisha genap 4 bulan. 

kejap je masa berlalu kan.. sedar tak sedar lagi 2 bulan dah start mamam.
  • x pandai meniarap lg, just pusing2 badan tu ade lah.haha 
  • suka menjerit2, tu tanda nak susu or tidur
  • suka berborak dgn mainannya
  • pukul 8 / 9pm dah tidur, tapi pukul 10 ke atas akan bangun semula n ajak main sampai ler pukul 1 / 2am ^_^
  • Oz minum susu tak tetap lg. kadang2 2Oz, kadang2 2.5Oz, kadang2 3Oz n kadang2 4Oz
  • paling suka tersengih T_____T membuatkan untie2, makcik pakcik geram aje
  • yes! dah mesra alam dengan semua teats, but make sure susu mesti panas. sejuk sikit jek x nak.kemain lg si kecik ni =)
  • xsuke duduk. kejap je dah nak berdiri T_____T
  • kagum dengan jari jemari, tangan sendiri. suka angkat tgn tinggi2,pastu goyang tangan ke kiri ke kanan sambil mata dok perhatikan tangan tu 
Happy 4 months sayang..moga sayang ibu ni di beri kesihatan n ceria selalu yek. semua sayang kamu tau

Aritu bawak Alisha jalan2 kat funfair shah alam. singgahla kat satu kedai ni haa..
makcik besarnya dia ni. besarnya
saya sengih aja sambil tengok2 barang
makcik berapa bulan ni
saya 3 bulan lebih cik
makcik iya?besarnya anak kamu
dan dan tu jugak Alisha nangis
makcik eh taklah..kecik..kecik lg ni
dan dan pulak Alisha stop crying
saya n hubby pandang sesama n tergelak kejap

tu bukan besar la makcik oiii..tu namanya sihat, gebu T___T
Alisha alisha, ibu sayang kamu la nak

Thursday, December 13, 2012

Kenali Perihal Tangisan Bayi

Sumber : Majalah Pa&Ma edisi Disember 2012

Bagi yang pertama kali bergelar ibu pastinya pelbagai perkara mengenai perihal bayi mesti diketahui termasuk perihal tangisan bayi. Tahukah anda setiap tangisan bayi mempunyai pengertian yang berbeza. NORHASLIZA YUSOFF mendapatkan jawapannya daripada Perunding Dunstan Baby Language Malaysia, Uswatun Hasanah bt Mohd Habib mengenai rahsia tangisan bayi anda.

“Saat hamil kali pertama dahulu, seringkali saya menerima pelbagai nasihat percuma daripada “pakar-pakar” tidak bertauliah tentang 1001 perkara berkaitan bayi. Antaranya: “ Kalau anak kau menangis nanti jangan asyik nak angkat dukung saja. Nanti budak tu jadi mengada-ngada nak di dukung selalu”.

Saya yakin ramai juga di luar sana pernah menerima nasihat yang serupa.

Soalnya: Perbuatan kerap mengangkat atau mendukung bayi yang menangis akan menjadikan bayi kuat menangis dan mengada-ngada, mitos atau fakta?” - Uswatun Hasnanah

Respons Vs Cry it out
Tahukah anda secara amnya, terdapat dua pendekatan popular yang di guna pakai di dunia apabila berhadapan dengan tangisan bayi?

Kumpulan Pertama:
Ibubapa yang akan memberi respons segera setiap kali bayi menangis.

Kumpulan Kedua: 
Ibubapa yang percaya dan mengamalkan kaedah cry it out (CIO) , (juga dikenali sebagai controlled crying). Pengamal CIO membiarkan bayi menangis atau mengabaikan tangisan bayi dalam tempoh waktu tertentu sebelum memikirkan untuk memberi respons terhadap tangisan tersebut. Pengamal CIO percaya kaedah ini dapat mendidik anak supaya tidak memanipulasi tangisan sebagai alat untuk menarik perhatian, berdikari untuk menenangkan diri sendiri serta belajar untuk menangis ketika perlu atau pada waktu yang sesuai sahaja.

Adakah tangisan itu suatu perkara yang negatif?
Umum mengetahui bahawa tangisan adalah satu-satunya cara bayi berkomunikasi. Bayi tidak berfikir untuk menangis atau sebelum menangis. Menangis adalah tindakan refleks.

Tiga sebab utama bayi menangis.

Pertama:
Untuk menyatakan keperluannya seperti lapar, mengantuk atau ingin sendawa. Setiap keperluan asas ini diwakili oleh tindakan refleks yang berbeza yang berlaku secara semula jadi di dalam badan bayi. Apabila bunyi ditambah kepada tindakan refleks yang sedang mengambil tempat di dalam badan bayi, maka bunyi yang unik dan tersendiri akan dihasilkan. Ia serupa dengan fenomena sedu, sendawa, menguap, bersin atau batuk yang dialami oleh orang dewasa. Bukankan semua fenomena itu berlaku secara spontan dan datang dengan bunyi yang tersendiri?. Perbezaannya hanyalah bayi tidak pandai mengungkapkan keperluannya dan untuk itu, bayi menangis bila keperluan yang cuba disampaikannya tidak fahami atau gagal diberikan.

Kedua:
Bayi menangis untuk memberitahu ada sesuatu yang tidak kena dengan dirinya. Ia seperti bayi merasa sakit atau kerana tidak sihat.

Ketiga:
Kadang kala bayi menangis hanya kerana ingin dipegang, di dukung, di belai atau diberi perhatian. Ia mungkin bukan satu keperluan harian orang dewasa tetapi ia adalah keperluan harian penting bagi bayi. Tanyalah kepada mana-mana pakar dan mereka akan memberitahu maha pentingnya belaian dan sentuhan terhadap perkembangan emosi, sahsiah dan intelektual bayi.

Atas semua sebab yang telah dinyatakan, perlu diketahui bahawa memberi respons kepada bayi yang menangis dengan apa cara sekalipun tidak akan sekali-kali merosakkan bayi atau menjadikannya seorang yang mengada-ngada. Bayi kecil tidak tahu perkara asas seperti beza siang dan malam.  Jadi belailah bayi anda apabila dia menangis. (i like this statement!)

Tangisan berlebihan boleh memudaratkan bayi
Sama ada anda pengamal CIO atau sebenarnya tidak pernah tahu akan kewujudan istilah tersebut, satu fakta penting yang harus diketahui oleh semua orang ialah tangisan berlebihan boleh memudaratkan bayi.

Sains memberitahu kita bahawa  bayi akan merasa panik dan resah bila dibiarkan menangis tanpa diberi perhatian. Lebih daripada itu, ia amat memudaratkan bayi serta memberi impak negatif terhadap otak bayi.

Fakta di bawah adalah penerangan sains terhadap perkara ini:

1.Ketidakstabilan hormon dan bahan kimia di dalam otak
-Kajian mendapati, bayi yang sering dibiarkan bersendirian dalam suasana yang tertekan mempunyai tahap lambakan hormon Kortisol (stress related hormone) yang abnormal. Dr. Allan Schore dari UCLA School of Medicine menjelaskan lambakan hormon ini memusnahkan hubungan antara saraf di bahagian penting otak bayi yang sedang berkembang.
-Kajian lanjutan berkaitan impak negatif tangisan terhadap otak menunjukkan bayi mengalami potensi peningkatan 10X ganda menjadi kanak-kanak ADHD (Attention Deficit and Hyper Activity Disorder). Iaitu kurang tumpuan pembelajaran di sekolah dan kemahiran sosial yang lemah.

2.Kemunduran perkembangan intelektual, emosi dan kemahiran sosial
-Pasukan Dr Rao dari National Institutes of Health USA membuktikan, bayi yang mengalami episod tangisan yang berpanjangan ( tetapi bukan di sebabkan kolik) pada tiga bulan pertama hidupnya mempunyai tahap IQ rendah iaitu purata 9 mata kurang menjelang usia lima tahun berbanding kanak-kanak lain. Kanak-kanak ini juga menunjukkan kelembapan perkembangan fungsi motor badan.
-Para pengkaji  di Universiti Pennsylvania dan Arizona pula mendapati, bayi yang menangis secara berlebihan di awal usianya  mempamerkan kesukaran mengawal emosi seawal usia 10 bulan dan menjadi sangat cerewet walaupun ketika cuba ditenangkan.
 
INFO 
Alat bantu anda
Terdapat banyak cara untuk membantu orang yang terlibat dalam penjagaan bayi anda dalam memahami tangisan bayi. Salah satu caranya adalah memperkenalkan sistem Dunstan Baby Language: iaitu sistem yang mengajar mentafsir maksud tangisan bayi dengan tepat berdasarkan bunyi-bunyian pra-vokal yang dihasilkan bayi sebelum memulakan tangisan. Bunyi-bunyian pra-vokal ini dihasilkan oleh tindak balas refleks dalam badan bayi dan merangkumi lima bunyi rutin bayi iaitu lapar, mengantuk, ingin sendawa, tak selesa dan kembung perut. Mereka hanya perlu menonton DVD Dunstan Baby Language yang mengandungi sampel kelima-lima tangisan bayi yang disebutkan. Berlatih mendengar berulang kali sebelum membandingkannya dengan tangisan bayi anda. Terdapat juga penerangan ringkas bagi setiap bunyi, cara-cara menenangkan bayi bagi setiap tangisan yang dilakonkan semula oleh pakar serta tip berguna. Ingat! Tangisan bayi itu tak mengapa namun membiarkan bayi menangis sendirian itu suatu masalah.

Notes: ada ke jual Dunstan Baby Language DVD ek? 

Lately Alisha sgt cranky, susah nak tidur malam. tepat pukul 10 ke atas mulalah mata jadi bolat n potpet2 sesorang diri. seriously tak larat nak layan T____T . kalau tidur pun kejap2 jek, tak sampai sejam bangun n mulalah ek ek ek. nak tidur berpeluk baru lena lama T____T ke sebab nak masuk 4 bulan? X______X

suka main jari jemari sendiri
 

Friday, December 07, 2012

kenapa ek

As Salam Readers,

Lately after pump aja mesti pening kepala.
pening pusing2 tuu. kenapa ntah.
last monday saya MC n doc cakap saya ada low blood pressure.
doc cakap bcoz of i BF and badan kurus sangat eh eh yeke ek?
doc soh minum plain water banyak2 setiap hari minum dh lebih dr 3L kot =(


kalau kite BF memang boleh jadi camtu ke?
should i take any supplement ke ape ke?

kerang / hati lembu saya mmg tak makan..huhu

btw, happy weekend uolsss

Wednesday, December 05, 2012

Jom serbuuu Trick Art Museum I-City! RM 5 sahajaaa

As Salam Readers,

hellooooo
kalau ada masa jom la ke trick act museum i-city ni..
best oooo..
lagi2 kalau yang pandai berposing n pandai amek gambar. sure sah confirm nampak real tauuu
masuk RM 5 per head. kalau ada i-city member card, dpt disc 20% so jadilah RM 4

malas membebel..jom scroll mouse kamuuuu
* sorry la..pics tak berapa cantik menarik..gune camera handphone je pun







tolong selamatkan sayaaa
kami nak ke kayangan
gataiii naaa






mak pun kena paksa buat gak T___T






cucu paling tua n cucu paling muda =)
 





Alisha pun nak mendaki gak T___T
Alisha "ikan ni nak cium saya ibu"
kami =)

lai lai laiiiii
mari mari mariiiii

Tuesday, December 04, 2012

EXPO + OBW

As Salam Readers,

Terhegeh2 nak update about weekend yg lepas..haha

jum2 layannnn

sabtu berjaya gak terjah expo kat Mid.
Cadangnya nak pergi pukul 9.00am tapi tetiba plak en hubby ajak kawan dia follow.
sudahnya pukul 12lebih baru sampai Mid n tak sempat ler nak jumpe si hannah lisa..alaaaahai

expo kali ni ada improvement sikit sebab ada nursing room. 

barulah senang nak netekkan anak ke, nak tukar diapers anak ke. 



tang goodies pulak cam tak best sgt..alahai, ciput je yg dapat.haha nampak benar kau suka barang free kan ctmah
 
pastu bak kata lisa, booths pampers pun ada 1 jek, MP. niat nak borong petpet terpaksa laa dibatalkan..alahai! so beli jelah MP size S 2 packs.
pastu pusing2 tengok stroller n car seat.
berkenan kat quinny zapp stroller sebab ada free zapp xtra recline seat ++ murah, tp ajak lg hubby ronda2 tgk stoller lain. pastu rasa mcm nak quinny tu gak, pegi situ semula n tgk2 model tu dah sold out.hadooiii.
memberontak hati tak dapat menda yang kita nak.huhu!
cakap kat hubby, takpelah..malam ni kite tgk online yek..
pastu saya berkenan kat 1 car seat tu, brand first year. tp hubby tetap taknak.
seboleh2nya dia nak sparco cam hannah lisa tu. last time pernah tgk kat OBW, tu pasallah dia berkenan sgt. ckp kat hubby saya tak sure car seat tu fix sampai bape tahun n time tu gak msg lisa. lisa cakap boleh sampai 4 tahun n bila gitau hubby, lagi la dia melonjak nak tu..haishhhh
tak tau nak beli ape dah..beli mainan Alisha 1, gaun 1 n nursing bra 1.itu ajeee
pastu melepak kat main entrance jek sementara tunggu kawan hubby habis shopping.


sempatla menyusukan si kecik nie

balik rumah, online n tgk website OBW. tup2 terpaku kat quinny stroller..
wahhh...benda yang di cari ada depan mata n harga pun sama.


RM1299

apa lg, kalut gitau kat hubby n hubby cakap "esok kite p beli ye sayang"
time tu rasa nak melonjak jek over lak si ibu ni n laju je ajak hubby tidur.

so ahad ptg kiteorg terjah OBW. 

laju je menonong ke bahagian stroller n terus requested stroller ni..saya pilih black for zapp n red for zapp xtra(seat).
then mintak budak kedai tu turunkan sparco car seat.
sambil tu cakap kat Alisha "Alisha, ibu nak letak kamu kat sini.kalau suka, senyum tau"
eh tiba2 minah ni tersenghih2 senyum..
hahah!nak la tu..tp hold dulu la ye sayang.ibu belikan kamu stroller 1st.kekeke
tgh or ujung bulan ibu sapu sparco plak.Insya Allah..amin
dah puas belek2, bayar n terus suruh depa ajar cara nak pasang stroller tu.
lepas tu terus chow balik rumah coz malamnya nak amek mak kat TBS. mak baru sampai dr kampung.weh00oo


nanti saya review pasal stroller ni yek..tp rasanya banyak je mommy2 kat luar tu dah review pasal stroller ni =)

Wednesday, November 28, 2012

3mos c/up + pap smear DONE

As Salam Readers,

Semalam checkup Alisha untuk 3 bulan.
Around pukul 3pm sampai klinik and seronok sgt2 sebab klinik lengang giler.
yang ada hanya 3 nurse saja.
nurse "saya ingatkan awak tak datang. baru je nak telefon"
saya "eh mesti datang (sambil tersengih2)"
nurse "hari ni awak amek ubat sekali kan"
saya "angguk kepala saja"

tak sempat nak duduk, terus je bukak baju, pampers Alisha.
berat = 5.8kg
panjang = 60cm

lilitan kepala = 41cm

lepas tu giliran si ibu pulak
berat = 44.8kg 1 rekod baru!mak aiii..makin mencanak naik la pulak...hahaha!

lepas tu nurse check BCG Alisha. OK, menjadi.
tetiba je nurse tanya pasal pap smear.
nurse "bila awk nak buat pap smear ni?"
saya "bila2 pun tak kisah. kena buat appointment dulu kan?"
nurse "hari ni boleh buat. nurse lg sorang ada. anak mak awk boleh pegangkan"
saya "oh yeke?dalam hati dah cuak2 sambil buat muka tak nak kat mak"
mak senyum jek
nurse "selagi awak tak buat, selagi tulah kiteorang tanya. mak awk pun boleh buat jugak tau"
saya "yeke nurse? sambil tu tanya mak.."
mak "eh mak tak nak lah.nanti jelah"
saya "mesti mak takutkan, sambil gelak2"
nurse "buatlah makcik"
mak "nantilah. lagipun makcik dah pernah buat kat johor"
nurse "owh.makcik nak buat kat johor semula la ni"
mak "gelak jek"
nurse "awk gi kencing sementara tu saya inject anak awk. mak boleh pegangkan?"
saya "ok nurse. boleh" teringat zaman mengandung la plak, dok tadah2 air kencing ni.kekeke

keluar dr toilet jek, tengok2 Alisha dah di inject.
tak nangis, tp muka mencebik jek.
cian kamu nak.huhu

pastu nurse suruh saya bukak seluar siap2 n baring macam nak beranak tu.
ayama!terus teringat moments 3 bulan lepas..
scary ooo n malu ooo nak kangkang2 depan nurse.bukan sakit kot.huhu
nurse "awk kena lembutkan peha n kaki tau. kalau tidak speculum ni melantun n boleh wat berdarah"
saya "buat muka takut sambil cakap OK" teringat pesan wawa, kena tarik nafas time benda tu dimasukkan ke tut kita
nurse "jangan tahan kaki awk. tengok menda ni nak terkeluar semula. lembutkan peha ni"
saya "ala macamana ni nurse. memang rasa benda tu nak terkeluar semula pun, rasa licin jek"
nurse " tu la saya cakap, lembutkan peha ni ni.jangan bg keras"
saya "tak tau nak buat apa n cuba kangkang luas2.huhuu"
nurse "haa..macam tula.kejap yek. ok dah. pakai seluar semula"
saya "ayak.kejap jek ameknya" sambil tercakap adoiiii
nurse "sakit ke?"
saya "sakit gak la.macam senak"
nurse "sebenarnya speculum ni ada size. yang kat klinik ni size M. kalau kat KK port klang ada size S - sambil tersengih"
saya "ada size ye nurse?patutlaa sakit" sambil rasa bengang jugak.huhu
nurse "lepas ni dalam masa 2 bulan kita akan contact n bagitau result"
saya "ok nurse" sambil sengih malu2 kucing
nurse "sesiapa je yang pernah melakukan seks kena buat pap smear ni.macam u baru lepas beranak, digalakkan buat setahun sekali. kalau tak pregnant,3 tahun sekali"
saya "owh.kalau macam kes budak kena rogol tu kan, depa pun kena buat gak la ek?" apa punya soalan daa ctmah oiii
nurse "senyum..iya..kena buat gak. kanser rahim ni bahaya. walaupun ada pesakit yang dah buang rahim, tapi still kena buat gak. sebab dia hanya buang rahim jek, tapi laluan masih ada"
saya "owh macam tu. ok terima kasih nurse"
nurse "ok. next checkup anak n amik ubat pada 26/12 ni yek"
saya "ok nurse. saya datang petang lah"

keluar2 je bilik terus ajak mak balik.
sampai2 je rumah terus sapu vicks kat tempat injection tu n bg Alisha mam ubat dlm dos yang sikit aje (0.5ml).
MIL pernah ckp masa anak2 dia dulu, lepas inject je mesti dia sapu vicks n Alhamdulillah tak pernah demam. so saya follow jelah petua MIL tu.
saya tak sure sgt la vicks tu berkesan or tidak tp sepanjang 3 bulan ni Alisha tak kena demam lg.
maybe sebab antibodi dia kuat or maybe sebab vicks tu ke..wallahualam
petang check suhu 36.5. malam suhu 36.9. pagi tadi suhu 37.0
syabas Alisha!harap2lah kamu kuat n tak demam ye nak...



Monday, November 26, 2012

review pureen sales

As Salam Readers,

tengahari sabtu berjaya gak meloloskan diri ke pureen warehouse sales tu.
gagah pergi bertiga jek (saya,alisha n mak) sebab en hubby kena kerja.
macam biasalah, mmg tersaaaangat happening lagi2 area baju, wipes tissue n detergent.

masuk2 je terus amek nappy rash cream 2 (1pcs RM10).
tetiba boleh pulak teramek feeding set (RM7). 3 bulan lg kot Alisha nak makan. ni namanya gatai tangan.hahaha

tapi
betolla kata wawa, MEMANG terjebak beli baju OK..
takde lah memilih sangat, just mix n match n terus blah tempat lain.
x kose nak lama2 kat situ. bau pun dah satu macam.hehehe
Alisha pun pandai, time ni dia tidur je. agaknya dia tau kot, ibu nak pilih baju untuk dia.h0h0



sehelai RM3, total RM30

lepas tu beralih ke wipes tissue.
belum pun sempat pekerja tu buka kotak, masing2 dah hulur tangan.hahah!
tunggu semua amik, pastu baru la saya amik balance yg pekerja tu letak kat tempat tisu tu.
amek pek yang besar,tu pun amek 1 (RM9) jek sebab mmg tak leh amek byk2.
bukannya ada org nak tolong angkat pun. mana nak carry Alisha lg, mana nak bawak barang lg.h0h0
ujung minggu ni ada baby expo kat MID. so kalau p situ, boleh la grab tissue tu lg kot. pureen mesti join punya kan.

lepas tu terus ke bahagian detergant n liquid cleanser.
amek detergant 2 (1pcs RM16) n cleanser 2 (1pcs RM11).
yang bestnya, saya tengok si amoi cina beli wipes tissue n detergant berkotak2 tu.

gila lah. nak berniaga ke hapeee

berat! tapi mau!
beratur, bayar n terus blah.
berat JUGAK nak bawak barang yg dibeli tuuuu.
otw p kereta, singgah sat beli milo ais 1 n roti kebab 2. total RM10. MAHAL kau!

betol2 je masuk dalam kereta Alisha pun bangun.
wah..lena betol kamu tidur kan..good girl.
maybe dia best dok menyembamkan mukanya ke miss B saya ni kot.hahahaa



baju ni untie Nana bagi.tq untie.muahs!

miza, sorry dear. i tak sempat nak review comment u. 2 hari x on lappy, busy berjalan ke sana sini =)


Friday, November 23, 2012

celaru

As Salam Readers,

This week tersangatlah busy.
nak post 1 entry pun susah btol.haishhh
nak reply comment pun tak menyempat2..haishh

c/up Alisha terpaksa di postponed ke selasa depan sebab makcik hubby meninggal hari selasa lepas.
lepas tu tak pasal2 khamis kena p klinik plak untuk check tuan empunya badan.

bila dah pergi tu, ingat nak check apa la.
rupa2nya check degupan jantung jek. normal ke x normal. 

tak sampai 2 minit, pastu boleh balik. 
nak menunggunya bukan main lama lg..haishhh
khamis depan kena datang lagi utk buat pap smear plak..haishhh
time ni saya fikir2 better wat kat private clinic jek. 

checkup Alisha pun nak wat kat klinik biasa jek.
bukannye ape, lotih bebenor nak menunggu and paling worst cuti dah tinggal 0.5days aje. lucky la dah hujung tahun.haishhh
tengok la camne kan. belum di usul kat si hubby lg.


lepas tu internet n email down. huru hara gak la 2 hari.
lepas tu mam suruh upload new employee guide n yang paling tak bestnyaaaaaa
sesapa yang kena attend training, kos between 3k-5k akan di bond selama 3 tahun!
omak aiii!aku la salah sorang tu...lama bebenor ekau nak bond aku!
oracle training??huh! ada ku kesah...kena cepat2 cari kerja lain!
@#Q@%$&

lepas tu tadi ada sorang hamba Allah tu tanya
dia = malam ko masak ke ti?
saya = masak (dalam hati kadang2 jek)
dia = baguslah. jangan nak susahkan mak lagi. mak dah penat jaga anak.takkan lah mak ko nak masak jugakkan.
saya = aah. kesian dia penat jaga seharian
dia = ko tak jumpa orang nak jaga anak ko lagi ke?
saya = bla bla bla blaaaa
!@!$@#^$#%^

owh..sungguh kepochi engkau ni..
mak aku tak kesah, tapi kau kesah kesah kesah


daaaaaaa..happy weekend! esok jum borong di pureen warehouse sales!

Monday, November 19, 2012

3 months

As Salam Readers,

Alhamdulillah..arini Alisha genap 3bulan 2hari.

perkembangan Alisha sehingga hari ini:
  • kuat berborak n dah pandai gelak sakan 
  • berat tak timbang lagi, esok baru c/up 3mos
  • sukakan perhatian. kalau org tak layan, mulalah mencebek n tak lama lepas tu confirm melalak
  • suka menghisap tangan sendiri. kalau dukung, habis basah baju kita kena hisap
  • suka buat buih liur, naik geram tgk..makin kita lap, makin dia buat.
  • cuba golekkan badan tp tak berjaya. pipi berat kot.kekeke
  • dah pandai meluncur laju dr bantal.tengok2 je bantal kat atas,tuan empunya badan dah ke bawah
  • kaki dah tegap. kuat menendang n kalau kite dirikan dia, bukan main suka tu
  • kalau menendang mesti terkentut. menangis pun mesti terkentut. suka dgr dia kentut. stim je rasa.haha
  • sekarang ni pakai diapers size S. mamy poko cun muat, pet2 muat2, whopee ketat sgt2.haritu gatal p beli whopee.size S, ada 72pcs.kecian dia
  • bila DF,suka ketap miss N kite. sakit tau..tu belum ada gigi, kalau dah ada gigi, camne la rupenya kan..mau kite melalak kot.huhu
  • prefer mandikan Alisha dengan cara berlunjur (mak ckp, org dulu2 buat macam tu jek) n dia pun suka. sambil mandi sambil tersengih2 sambil kaki menendang2
  • tangan dah kuat menggenggam. kalau cabut mittens, laju je genggam rantai kite, baju kite, n apa2 jela yang dia boleh rasa
  • suka tidur berpelukan. lagi peluk, lagi lena dia tidur 
  • rambut masih cipot lagiii 
say hi!

Wednesday, November 14, 2012

refused!

As Salam Readers,

batuk n selsema alisha dah takde.
cuma kadang2 tu ada bunyi sangkut2. sedut sedaya upaya tapi tak keluar apa2 pun.
dr isnin lepas alisha refused puting!
sebab apa pun saya tak tau.ke sebab tekak or lidah dia rasa tak best?huhu!
time tu around 2.30pm mak called cakap Alisha mengamuk2 tak nak minum susu.
saya dah jadi caca marba n tak tau nak balik ke tak sbb dah lewat kot nak balik.
pastu soh mak cuba bagi guna sudu or picagari.
mak cakap OK n pesan kalau mak tak called tu, tak yah balik.
so far mak takde called n tepat 5.30pm saya blah n sampai2 rumah tgk mak tengah melayan Alisha.
mak cakap mmg dia tak nak minum. susu banyak terbuang =(
sadis sungguh n terus DF alisha. laju pulak dia minum...uwaaa
lagi la saya sadis..tak kan la nak menempel je kot :(

semalam cuti deepavali n saya amek kesempatan utk try test segala puting yang ada.
so far saya dah try 4 jenis puting.
fiffy tak mau, avent tak mau, nuk tak mau, little bean pun tak mau.
bila disua kemulutnya, alisha luekkan semula. kadang2 tu dia tolak ke kiri, ke kanan :(
sudahnya bagi minum pakai picagari. tp selalu tumpah n kuantiti alisha minum pun sikit jek.
kadang2 tak sampai 1oz. sangat worried :( :( :(
n sudahnya DF again..

sebak!

aduyaiii..nak cuba puting apa lg ek?any idea friends?



miss my bam2

I'm shocked ibu!


jangan lupa baca doa akhir tahun 1433H dan doa awal tahun 1434H

 

Friday, November 09, 2012

DR NADER wanted!

As Salam Readers,

Malam kelmarin Alisha start batuk2 n susah nak tidur.
bila baring je macam susah nak bernafas. tercungap2 n bernafas ikut mulut.
tersentap hati n terus menangis tengok anak camtu.
bangun pagi tu DF kejap n Alisha bersin, keluar hingus pulak.
terus menangis sambil panggil mak.
mak pegang Alisha n saya sedut segala hingus yg ada kat hidung dia.
bila dah sedut tengok macam dah OK sket, senang bernafas.
time tu rasa malas nak gi kerja dah. tp mak soh gi kerja n cakap mak boleh handle.
kalau tak leh handle baru mak called.
 

so saya pun lintang pukang bersiap n keluar rumah kol 7.30am.
masa otw g kerja tu nampak lori terbalik kat kesas.
terbalik kat line kanan, so dh boleh agak org tu bawak laju kan..
siap langgar divider tgh jalan n kepala lori kat line kanan laluan sebelah.
nasib baik la bukan kemalangan jiwa.huhuhu
area kota kemuning jalan dah slow n terus decided, pusing n balik.hahaha
xlalu den nak redah jammed.confirmed sampai lambat n confirmed kena balik lambat gak...uuuuuu

sampai je rumah terus gi tau hubby nak bawak Alisha gi klinik wangsa maju (dr Nader Khan).
byk yg review kata dr ni bagus. so why not try kan.
b4 pergi called dulu klinik whether dr Nader ada ke x. Alhamdulillah, dr ada.

dalam 10.30am saya+mak+alisha keluar rumah.
sbb tak tau wangsa maju tu kat mana, so saya berpandukan GPS semata2.
harung redah segala jammed n sampai betul2 pukul 1.00pm. klinik rehat n bukak kol 2.00pm
masuk klinik sat untuk register, DF Alisha n pastu ajak mak pi makan.

tepat pukul 2.00pm dr Nader panggil nama Alisha.
kiteorg pun masuk n dr Nader start tanya sejarah kelahiran Alisha.
pastu dr beri 2 pilihan: 1) makan ubat 2) sedut kahak
sebab perjalanan nak p klinik ni sangat jauh (actually sejam je.tp sebab jammed dah jadi 2 3 jam) so saya decided wat 2nd choice.

so bermulalah sesi treatment untuk Alisha:
1) nebulizer steamer
kena buat selama 10 minit n selama tu jugaklah Alisha melalak,meronta tak hengat. tersedu2 sampai muka merah giler. tak berani nak pegang, so biar mak je yang pegang Alisha. sangat kesian sampaikan saya pun menangis jugak. mak dah risau2 suruh panggil dr, cakap lama la itu la ini lah. benda ni berwap n wap tu memang rasa masin. dr Nader cakap dia suka baby menangis terjerit2 sebab menangis tu baik, ianya akan mencairkan kahak. kahak tak keluar sangat tp yang banyak keluar lendir2 putih dr mulut. (lendir sama macam sedut lepas bersalin tu)
NOTES: nebulizer ni boleh digantikan dengan cara buat steaming (buat kat rumah). caranya guna rice cooker. pangku anak n condongkan kepala baby ke arah wap tu. buat dalam 10 minit. then tepuk belakang badan (kiri n kanan) dengan cara yg betul untuk keluarkan kahak dalam paru-paru. kalau boleh jolok sedikit mulut baby supaya baby muntah n keluarkan kahak tersebut. kena buat selalu supaya kahak tak beku. if beku boleh jd teruk, athma or radang paru2..mintak dijauhkan dr penyakit tu semua

2) sedut kahak
part ni paling takut. meleleh air mata sambil mendengar penerangan dr dr Nader.
paling ngeri bila tiub yg panjang tu dimasukkan kat lubang hidung Alisha. dr Nader jolok slumber jek. masuk keluar masuk keluar. saya tengok tak tengok sampaikan dr Nader cakap 'awk tengok muka saya, takde pape kan.OK kan. so jangan risau ye' =(
masa sedut tu tak banyak kahak, cuma banyak lendir aja.

selesai je treatment ni terus Alisha berhenti nangis n terus senyum.

tapi senyuman yang tak bemaya.huhu!
dr Nader pesan 'if dalam masa seminggu tak baik lg, bawak klinik semula and kita sedut lagi. sebenarnya ubat batuk/kahak/selsema ni hanya bersifat sementara sahaja. selagi kita tak buang, selagi tulah ia tersimpan dalam badan'.
Maafkan ibu ye sayang. ibu tau kamu sakit. ibu lagi sakit tengok keadaan kamu. kamu kena kuat ye sayang. ibu doakan kamu cepat sembuh n sihat selalu.
total treatment n ubat = RM70. murah je kot kalau nak compare p hantar kat private hospital ke ape ke. Wallahualam

Alhamdulillah, Alisha dah senang nak bernafas n dah boleh senyum gelak2 sambil borak2 manja. ibu sayang kamu sangat2
kalau anak uollssss sakit batuk/selsema better gi klinik ni..
super duper thumbs up kat doc Nader!
cara penerangannya sangat clean n clear n sangat suka stail dia bercakap: cool, confident n look stylo =)
ada amek video treatment tu tp tak sampai hati nak share kat sini.sori ye kengkawan =)

ni alamat klinik dr Nader: belakang balai polis wangsa maju, area bengkel2 kereta n motor

Klinik Wangsa Sdn Bhd
No 46 Jalan 24/27A
Seksyen 1, Bandar Wangsa Maju,
KualaLumpur
Tel : 03-41421614

DOAKAN ALISHA CEPAT SEMBUH YE KAWAN2

Wednesday, November 07, 2012

pureen sales!

As Salam Readers


YES!!! yang ditunggu dah tiba..
nak pergi! tak sabar nak grab banyak2 
laundry detergent
liquid cleanser 
pakaian Alisha????? (optional kot)
buat masa ni yang terfikir 2 tu jek.hehehee

 
 

Tuesday, November 06, 2012

office mate

As Salam Readers,

semalam office mate bagi baby gifts.
last time masa pantang, huda tanya nak apa.
so saya pun requested nak carrier.

siap mention brand babybjorn kat website littlewhiz.HAHA!

kenapa saya nak yang tu?
sebab saya dah jatuh chenta ngan carrier tu.
setiap kali p baby expo mesti singgah booth yg ada jual babybjorn carrier.
alang2 dah singgah, cuba terus la jawabnya.hehehe
tp masa tu tak beli pun. plan nak beli lepas bersalin nnt.


tup2 depa tanya plak..

fuhhh...
pucuk dicita ulam mendatang la kan..kekekee

babybjorn carrier+2 pcs of headband+congratulation card+angpow

bila dah bukak tu, apa lg..

laju je capai Alisha n mulalah sesi berlintang pukang.hihihi

I'm happy ibu
ibu pun sebok!  

ayah pun nak sebok gak!
Anyway, thank you so much for the wonderful baby gifts, wishes and really appreciated it.