Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Saturday, March 31, 2012

ATT Injection

As salam Readers,

hari ni adalah hari ketiga selepas saya disuntik ATT (Anti Tetanus Toxoid).
sengal2 masih ada, even nak angkat tangan tinggi2 pun rasa sakit lg..gugugu
kuat gak effect suntikan ni kan...
nurse cakap rasa sengal2 ni lebih kurang 3 hari gak...haishhhh...bersabar jelah...
yang pastinya next month kena suntik ATT lg sekali..glups!
dah plan awl2, nak mintak MC ---> tbb btol!haha
act xmau p keje sebab lenguh nak handle stereng.

kalu power stereng takpelah gak :(

nurse ckp utk anak pertama kena 2 kali suntik ATT. utk ank ke 2, 3, hanya sekali suntikan sahaja.

b4 kena suntik tu, nurse buat ujian ultrasound utk pastikan kedudukan jantung si comel ni :)
haha!seriously comel jek. mana taknye, baby saya tak reti duk diam.
nurse tu cari dr bwh sampai la tgh still x jumpe gak.
bila dah jumpe, tup2 dah ilang.
so cari lg...jumpa je hilang...jumpa je hilang.
sampai kan nurse ckp "eh main lari2 pulak baby ni. malu2 ke ape ni. ntah2 baby perempuan"
saya mampu gelak jelah..hahaha
naughty gak anak ibu ni kan :D

overall checkup sangat puas hati! :D

tekanan darah: OK
air kencing: OK
berat badan: naik 0.5kg (41.8kg) - nurse membebel suh naik sampai 1kg
baby: sihat mcm ibu
next checkup: 26 April 12

oklah...skarang saya share sedikit apa yg saya tau pasal ATT ni ek ---> sempat tanya nurse dlu sbb saya ni jenis PENAKUT kena suntik.haha!

kenapa ibu mengandung kena suntik ATT ye?
ianya untuk membantu ibu hamil membentuk antibodi yang cukup untuk melindungi dirinya dan bayi daripada kuman yang mudah dijangkiti sebagai contoh melalui luka dan sebagainya.

1st ATT - bila kandungan berusia 28 weeks (tapi saya baru nak masuk 20 weeks..h0h0)
2nd ATT - 4 weeks selepas tu, meaning 32 weeks (24 weeks kena lg..hadoiiii)

kenapa suntikan ATT kali ke dua ambil masa 4 minggu?

ini kerana jarak tersebut amat penting bagi memastikan pemindahan antibodi dari ibu ke bayi berlaku dengan efektif.

itu jek utk kali ni...
btw, selamat berhujung minggu yaa....
jumpa lagi di lain entry...tataaaaaaaaaa :D

4 comments:

LisaLisut said...

wajib eh?KK mmg suntik eh? errr. tatau pulak. 13apr ni i 6bulan and kene minum air gula.sbb gain weight.u lg lucky sbb nurse siap suruh beratkan lg badan.takyah minum air gula cm i huhu.cuakkkkkk

ala kene suntik ke att ni -___- wajib eh..?
lps 13apr ni i nk start checkup kt hosp bersalin trus.haha.(bajet bole skip cucuk att ;p)

ctmah said...

hahahaha!
wajib la lisa...xleh skip tau.
next month kena serah lengan lg :(
sampai arini pun msh rasa suam2 kebas.maybe i ni terlebey manja kot.ntah!huhu

e k i n ♥ y u s r i said...

ekin x amik lg
next check-up
tp bukan kat KK
amik kat hosp pusrawi

Anonymous said...

xanax no rx alprazolam 0.5 mg and alcohol - xanax yahoo