Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Friday, May 25, 2012

All in 1 - 1st: Antenatal Class

As salam Readers,

Alhamdulillah.
semuanya berjalan dgn lancar.
semalam kitaorg sempat siapkan ketiga2nya.
antenatal class, 3d/4d scan n monthly checkup.
walaupun penat, tp rasa puas sgt2..adek baby pun ok, xbyk ragam :)
kla. saya update pasal antenatal class dulu. lain2 tunggu next entry ek

time: 10.00am - 12.15pm
venue: Unit Fisioterapi, Hospital Serdang
presenter: Pn Misnah

Agenda:

1) senaman ante-natal semasa hamil dan selepas melahirkan anak
Pn explained n demo simple senaman yg kita boleh buat. sgt teruja coz dpt buat sama2 n time ni adek baby sgt aktif hokay.maybe adek baby pun ikut bersenam kot.hehee

a) semasa hamil 
  • kedudukan posture badan semasa berdiri, duduk, baring mestilah betul.
  • paling penting breathing and relaxation. breath in, flow out (tarik nafas dlm2, n hembus kuat2.lg kuat lg bagus).paling bagus bernafas sambil bayangkan tempat2 menarik n sambil tu massage baby.
  • urut breast n sentiasa bersihkan nipple dgn menggunakan cutton buds(basahkan sedikit).
  • duduk n kangkang besar2 (start belajar mengangkang yek.lg besar kangkang, lg bagus.haha!). hujung tangan pegang hujung kaki.if x sampai, guna tuala utk tarik kaki u ollsss. kira n release. ulang 5x. tukar kaki sebelah n follow step yg sama.
  • duduk n temukan kedua tapak kaki (jarak tapak kaki + miss V dalam 1 jengkal). letak tapak tangan atas lutut n tekan.ulang 5x.
  • duduk atas kerusi dlm keadaan tegak n pusing ankle. ulang 5x. tukar kaki sebelah --> mcm budak sekolah slalu buat tu
  • duduk atas kerusi dlm keadaan tegak, angkat kaki n turun kaki. ulang 5x. tukar kaki sebelah.

b) selepas melahirkan anak
  • senaman kemutan. purpose utk merapatkan vagina.xdpt nk snap gambar sbb kitaorg sibuk buat sama2.hehehe!apa yg boleh saya gambarkan ambil 1 kerusi n pastikan kedudukan Miss V kita selari dgn hujung kerusi. straddle n put elbow on ur knee.pastu sebut sama2 KEMUT, ANGKAT, TAHAN, LEPAS.ulang 5x n buat setiap hari. seriously part time saya gelak besar sbb mcm2 ragam yg kitaorg tunjuk.hehe
  • senaman perut. purpose utk kempiskan perut. ambil kerusi, duduk tegak, kempiskan perut, breath n relax. ulang 5x.
  • senaman breast. purpose utk menegangkan payudara. ambil kerusi, duduk tegak, kepakkan lengan paras dara, tolak belakang and release.

2) Contraction. Apa yang perlu dilakukan semasa menghadapi contraction? 
  • contraction berlaku antara 6 - 18 jam.
  • contraction ni terjadi coz baby dah push ke bawah. that's why la sakit. utk 1st baby, 1st contraction to 2nd contraction ambil masa 2 3 jam.so jgn la kelam kabut terus p hospital.
  • sebaik2nya remark / catit waktu contraction tu berlaku, start dr 1st contraction (pukul berapa, berapa jam, berapa minit). hip2 horay siap2 utk ke hospital bila makin kerap contraction.   
  • bila contraction datang sewaktu dalam wad or labour room, baring posisi mengiring, bernafas dgn betul, and mintak tolong husband massage tulang pinggul dengan menggunakan belakang tapak tangan (as usual gambar xde coz masing2 tgh praktis :) harap2 paham la ek).hehee

3) Proses bersalin

a) baby
  • kangkang besar2 n kedua2 tangan genggam ke dua2 buku lali
  • tarik nafas dalam2, release shoudler and dagu ke bawah
  • teran ke bawah sambil keluarkan bunyi. INGAT!JANGAN ANGKAT PUNGGUNG!
  • if x berjaya, relax, tunggu constractions seterusnya n ulang step yang sama

b) placenta/uri/tembuni
  • nurse akan urut perut kita
  • tarik nafas dalam2 n berdehem - not meneran hokay
time ni macam malu gila nak buat.haha!tp buat olok2 jela coz puan tak bagi teran betol2..kang terberanak, susah la pulak.kekekeke
fuh...sebenarnya banyak je lg nak ckp..tp rasa cam dah penat nk menaip :D
Apa yang boleh saya summaries kan:
  • sangat puas hati!semua mommy patut g antenatal class ni.
  • ringkas dan padat walaupun 2 jam je.
  • each couples nampak happy sebab dapat buat sama2. pihak hospital provides bantal, alas baring, n towel untuk practise bersenam n bersalin.
  • macam2 kerenah jawapan yg we all jawab bila Pn Misnah tanya soalan. paling kelakar bila si husband jawab soalan.haaa!macam2 la jawapan yg keluar.haha!

contoh 1
Q: bila agak2 isteri awk nak bersalin?
A: bila isteri menjerit kuat

contoh 2
Q: masa dalam labour room, apa tugas suami?
A: duduk sebelah wife n pegang tangan wife

contoh 3
Q: boleh tak Puan suggest tilam apa yang sesuai utk kami? ---> di tanya oleh para husband
A: Pn tergelak "itu ikut citarasa masing2.pastikan tilam tu tak empuk sgt coz sebenarnya tilam empuk x sesuai utk tulang sbb bila u baring, ia akan terbenam.

Nota kaki: after p antenatal class ni, rasa confident semacam n hopefully semuanya dipermudahkan. Amin :)

ingat tau! belajar mengangkang luas2 dari sekarang..hahaha

daaaa.selamat berhujung minggu
 

6 comments:

hayati hashim said...

nice info..bab blajar mngangkang tu paling x boleh layan.. haha..
sy x pergi lagi ni n rasa x sabarr jugak..

ctmah said...

mula2 tu kangkang kecik2 je sbb malu.pastu Pn tu soh kangkang besar2.so terpaksalah buang malu tuh.hahaha!

LisaLisut said...

i like this info. apsal x ajak kat serdang tu.huhuhu..i tak call pn serdang hosp.mmg teringin nk g sgt ni tp si kpmc ngok ngek tu asik pospon je.geram ni.

ctmah said...

lisa: ala dear.ingatkn u mmg nk amek kt kpmc tu.huhu!x rugi pun if u pegi serdang tu.free + ada exercise + kejap :D

shila_radzuan said...

Sis nk tanya, antenatal class ni u bt appointment dlu ke walk in je? Kalo appointment by phone ke? Thanks.

shila_radzuan said...

Sis nk tanya, antenatal class ni u bt appointment dlu ke walk in je? Kalo appointment by phone ke? Thanks.