Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Thursday, May 31, 2012

welcome 3rd trimester!

As salam Readers

Alhamdulillah.
Usia kandungan dah masuk 7 bulan.
tata 2nd trimester. pasti saya merindui saat2 itu.
saat bershopping sakan, saat melantak sakan. semua sakan la :)

so bila dah masuk 3rd trimester ni, dh rasa nervous semacam.
MIL dah pesan awal2, masuk je 7 bln prepare brg saya+baby siap2.
takut jadi apa2 kan...uuuuuu
harap2lah semuanya berjalan dgn lancar n selalu di bawah lindunganNYA ..amin

sejak 2 hari lepas, perut asyik mengeras jek.
kenapa ek?baby mengeras?x cukup makan ke?ke lebih makan?
mmg selalu macam tu ke ek?

Actually saya lbh excited pd yang ni :D
kt belakang buku pink ada tulis, masuk je 28 minggu dah kena kira pergerakan baby.
so excited nak kira tau...tp mcm tak berapa nak paham apa yg di tulis tu...kekekeke
- mula pd pukul 9 pg.
- kira gerak bayi hingga cukup 10 pergerakan.
  --> 1 pergerakan pd satu ketika dikira sbg satu pergerakan.
  --> beberapa pergerakan pd 1 ketika masih dikira sbg satu pergerakan. yg ni tak paham.camne tu ek?
- apabila genap 10 pergerakan catitkan masa pergerakan yg kesepuluh dirasai.
- lakukan yg sama pd hari keesokannya dan menggunakan baris dan tarikh yg baru.

* pergerakan bayi dikatakan bagus jika 10 pergerakan @ > dirasai dlm masa 12 jam

important: apabila < pergerakan pergi berjumpa doktor dgn segera!

so adek baby, sila aktifkan diri anda hokay.
nak bergolek ke, main bola ke ape ke buat jelah.
ibu x kesah n lg riang hati nak kira pergerakan kamu :D
miss u adek baby muahssss!

5 comments:

Asz Miza said...

Bestnye dah masuk 3rd trimester. :) Miza ada lagi 3w++ nak masuk. Tak sabar nak kira pergerakan baby tapi mcm ctmah gak tak paham mcm mana nk kira pergerakan. Hehe.

e k i n ♥ y u s r i said...

mcm nie....
ape yg ekin phm dan yg ekin buat utk pergerakan baby tue....

mule kol 9 pg, kne kire pergerakan babykan....

beberapa pergerakan pd 1 ketika masih dikira sbg satu pergerakan maksudnye : dr mule die gerak smpi die benti gerak, kite kire 1....pastu klu die smbung gerak balik lepas die benti gerak tue,kite bru kire 2....cm2lah seterusnye....

agak2 paham x ea?
xtau nak explain cmne..hehe

Yati said...

Sy lgi 2w nk start kira... Tpi skrg pn dh stat kira sniri2 sbenarnya.....

  --> beberapa pergerakan pd 1 ketika masih dikira sbg satu pergerakan.
Yg ni klu ikut fhm n smbg2 ngn nurse, mksudnya kdg2 kn bby suka bgolek mnari mnndang tgn kaki smua kn..kta rsa dia gerak byk kali, tp sbb brlku pd 1 msa, kita kna catat as 1 pgerakan je la...

Fhm x eh... X reti nk explain dlm bntuk pnulisan ni..

LisaLisut said...

i lg lah.mula2 je rajin.skrg mcm mls2 je nk isi buku tu.tp i make sure la after 9pm pn dia bergerak n awl2 pg b4 9am dia dh gerak.haha

cinta03 said...

nanti bila baby dah besar, perut tue mengelombang...sbb baby pusing..tu lagi syok...hihihi...tak ramai yang dapat pengalaman sebegini tau..seronok....lepas tue, bila baby berpusing atau mcm mengeliat, tersembul siku atau kaki dia...hihiihih...