Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Thursday, June 14, 2012

bila baby kurang gerak

entry yang panjang.nak bace,silalah. xnk bace, close aje hokay.
As salam Readers,

Semalam sangat stress!
Kerja yang ntah pape.buatkan kepala saya berserabut.rasa nak muntah hijau!
bcoz of that, its effects my baby..until 8.00pm, she kicked only 5 times.
haruslah saya cuakkan...
8.15pm terus gerak ke KK Pandamaran - xmau p sana lagi!
Time tu rasa baby gerak 1x.so jadi 6 kali. xpe, teruskan perjalanan.
Register, bayar n jumpe nurse. borak2 ngan nurse, OK jek. nurse cakap saya stress sgt2 n tempat kerja jauh.huhu
pastu jumpe doc pulak. bila saya explained jek, terus doc tu tinggikan suara..
fuh!hangin tol saya time tu, tp cuba cool lg laa..
doc india n i think you all blh imagine suara marah kaum tu camne kn.. sumpah saya dah maki dalam hati.huhu
langsung tak cek pape n terus direct called HTAR.
so saya dipaksa refer ke HTAR under PAC unit.

bila sampai sana jek, depa checked bp n berat, pstu kena baring atas katil.
time tu saya rasa gigil semacam ok.kepala dok toleh kiri kanan tgk gelagat patients lain.
ada yang tengah mengerang. maybe menahan contraction kot.
ada yang abdomen pain, muka dah berkerut2.
ada yang kena seluk nak checked bukaan - yg ni doc tutup dgn kain langsir

pastu nurse datang n pasang CTG machine kat tummy.










1 kt area heartbeat baby.1 lg kt area kaki tgn baby.
depa nak wat heartbeat calibration.
lama hokay. dalam 1 jam saya melangok atas katil sambil dengar heartbeat adek baby sambil tengok result calibration tu.
kejap laju, kejap slow. kejap tinggi, kejap rendah. haruslah saya tak paham sbb saya bukan doc.hehehe
time tu rasa lega semacam jek.
bila dah habis wat calibration, doc ckp baby ada move 10x. no abdomen pain. no contraction. Alhamdulillah.

then doc scan, checked everything. semua OK. Alhamdulillah.
time tu bilik ni silih berganti dgn patients baru.
ada yang dah di tolak ke labour room, ada yang dok ngerang2 lagi.huhu
tiba2 doc cakap "u kena tahan 1 hari. we all kena check every 4 hours".
saya senyap n berfikir.
"hurm..I think, I'm feeling better. saya dah dgr jantung baby. boleh saya balik doc"?
doc senyum n angguk kepala. "boleh, as long u puas hati. if keluar darah, keluar air, terus datang sini".
"ok.tq doctor". sengih cam kerang busuk
hehehehehe!berjaya selamatkan diri... Amin

owh...saya rasa cukuplah kali ni jek..xmau p lagi sebab ngeri.
tetiba terfikir nak bertukar ke private. xdelah ngeri tgk orang itu ini.
tp ngak mampu..kalau company cover lain cite la kan..harus laju2 saya ke private.uuu
so kena berserah n terima segala qada' n qadar DIA.

owh adek baby..silalah aktifkan diri kamu ye sayang.
jangan wat ibu ayah risau.
sayang kamu selalu...

"Ya Allah, jagalah apa yang terkandung  di dalam perutku. Sembuhkanlah ia kerana Engkaulah Zat Penyembuh, sejahterakanlah ia kerana Engkau Zat yang mensejahterakan. Dan bentuklah dengan bentuk yang bagus dan baik, jadikanlah ia dalam keadaan yang sesihat-sihatnya, menjadi orang yang berilmu dan beramal, menjadi orang yang berakal lagi cerdas, menjadi orang yang bahagia, kaya lagi dermawan, selalu menuruti semua kebaikan, dan boleh mengunjungi tanah haram (Makkah).

Ya Allah, jadikanlah ia anak yang soleh yang mahu mendoakan kedua-dua ibu bapanya, berbakti kepada kedua-duanya dan taat kepada-Mu serta kepada aturan-Mu. Ya Allah, panjangkanlah umurnya dalam menjalankan ketaatan, sihatkanlah badannya, baguskanlah kejadian dan budi pekertinya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya dan iramanya untuk membaca Al-Quran dan hadis. Berilah ia kesejahteraan di dunia dan di akhirat sebab kasih sayang-Mu, wahai Zat yang paling kasih sayang dari penyayang".

7 comments:

Asz Miza said...

Paling takut kalau baby gerak kurang kan? Sy yg belum time nak mengira pergerakkan bby pun risau kalau dia tiba2 kurang active, ni kan yg dah sepatutnya kira. Cuak2.

Cheyan said...

Sama la..i pun cuak dulu kalau bby tak gerak sangat..i akan pujuk2 dia supaya gerak2..macam2 cara la buat, mandi la, baring mengiring..kadang mintak ayahnya pujuk pulak..hehehe..

~ NANA ~ said...

jgn stress tau dear...kdg2 kita x rasa baby bergerak sbb kita aktif sgt :)

LisaLisut said...

errr i bole buat selamba lg kalau dia xgerak sgt.sbb i pk dia tdo kot.ngeeee. i tatau la kdg2 i kire btul ke x. tp i make sure after 9pm, 10pm ke ats etc dia mst kene gerak. wpn dlm buku pink kita monitor smpai 9pm je kan.huhu.that means okay la kot :P

elok2 ye ctmah

ctmah said...

Miza: aah.1st experience kate kn..bile cite2 kt nurse, depa pn ckp kalau kurang gerak cepat2 gi hospital. ada 1 kes tu, baby dah gerak sampai 10x before kol 2pm. petang tu baby dia senyap jek.g check rupe2nya dah xde..so pity kan..
hopefully semuanya dipermudahkan

cheyan: sekarang ni i suke tolak perut ke kiri ke kanan dgn harapan dpt rasa movements baby :)

nana: tq dear.tgh cuba control stress.hoho

lisa: Insya Allah OK lisa..kita berdoa jelah kan.

Anonymous said...

xanax online no prescription xanax drug test probation - xanax side effects pregnancy

Qis Tina said...

Assalam..arini baby sy kurg gerak la..riso sgt ni..td sy dok goncg2 perut tp perlahan je die grak..sy pk mgkin sbb sy lmbt mkn tghari arini tu yg bby krg grak..tp riso ttp ade..dala en.suami jauh..huhu...ase2 perlu x sy g hosp??