Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Tuesday, June 19, 2012

FM Chart

As salam Readers,

Hope uollsss sehat selalu k :)
masa checkup haritu, nurse dah start monitor FM chart.
mula2 nurse suruh explained about the chart.
so saya buat muka confident n explained "saya kira camni nurse.contohnya dalam masa 1 jam baby gerak 3x, so saya akan tanda 3x n seterusnya"
nurse "ok, betul, tapi kenapa semuanya sampai malam yek?pukul 7-8pm.selalunya pukul 1-2pm dah habis"
saya "sengih jap. ntahla nurse. saya rasa pg ke tengahari baby tidur kot. after 4pm baru baby aktif"
nurse " memanglah. samada baby tidur ataupun ibu dia sgt aktif. so u tak rasa movements baby"
saya "owh"
nurse " tapi permulaan waktu awak kira ni dah salah. kenapa waktu berubah2 ye?"
saya "saya kira start 1st baby gerak, sambil tersengih takut kena bebel" hahahaha
nurse "salah tu. apa pun terjadi awak tetap kena start tulis pukul 9.00am. camtu baru kita boleh monitor FM ni"
saya "owh...kiranya memang kena start 9.00am la nurse yek.OK, yang baru saya start 9.00am ye nurse"
nurse "OK"
n bla bla blaa sampai la cerita saya p hospital tu sume.hehehe

FM chart: waktu mula dah salah hokay!hahaha!


tiba2 rasa nak tempek gambar my tummy. berat dah 47.9kg, tapi tak tau naik tang mana. berat adek baby baru 1.2kg. hurm....maybe tang punggung kot since panties dah x muat.gagagaga

31 weeks (x pakai bra, so kena cover sket.hahaha)
 

12 comments:

Shakina Farhan said...

berat baby kite sama wlpun kina baru 28weeks..hehe..rasanye naik kat bontot kot..berat gile rse bontot skg..haha..baby girl la katakan..

Cheyan said...

Kecik ja perut tu..sesuai ngn mama dia..berat pergi perut jugak, jgn lupa..air ketuban pun banyak tu..and breast dah membesar skit..betul tak?? Heheh

:.noRuL.: said...

conmel jek perut tue kan
jap jek masa berlalu

~ NANA ~ said...

i dulu ada jugak kelentong ms tick pergerakan baby tu coz lupa..hihi

btw u sgt ringan okey..jelesss

LisaLisut said...

oh like that aaa? yg i punya cara pulak,start mmg 9am. then ade 10 column kan,dlm every column i tu ade number 1 smpai 10. so i assume column 1 tu as jam pertama. means dlm jam 9-10, kalau dia gerak i kira sekali. smpai la ckup 10x. n mark kan waktu last dia.sllnye waktu last dia gerak after 9pm pn dia still gerak2 nk tdo kul 12 pn dia gerak2.haha.so iletak je 9pm tu dia stop.haha

hayati hashim said...

I pn dh kirs, tp x tnda sbb nk tggu DR malas suruh :)

Kenpa u ringan????
Jeles jugak.

ctmah said...

kina: haha!seriously tang punggung tu mmg naik.tp harap2la baby lahir cukup berat kn.sian baby kite.baju new born ada sepasang jek.yg lain sume besar2.kekeke

cheyan: breast?rase dh melayut cam buah pelam.kekekee

norul:aah.kejap je kan.tup2 awk plak pasni. Insya Allah :)

nana: sama la dear.wekend mesti kelentong.time tgh jalan2 windows shopping,xkanla nk kire2 kot.hahaha

lisa:kalu check kat kk, 1 bilik tu kan ada share ngn m2b yg lain.depa kira pun cam u gak. tp kena marah ngn nurse sbb salah kira. nurse sound "apa u ingat dalam perut u ada jam ke?1 jam tanda, 1 jam tanda" hahah!lantak la dear.janji tanda kan...

hayati:tanda je dear.nmpk sket bersemangat waja.hehehe!b4 pregnant berat i 40kg jek :p

Asz Miza said...

Ringan aje u eh wlpn dah nk 8 months. Okeh jeles di situ. Hehe. Mcm tu eh nak kira FM, next week i dah kena kira kot. Tapi kadang2 kalau baby kurang active mcm mana eh. Risau plak. Takpun kalau dia active malam je.

ctmah said...

Asz: xpe, time pantang nnt, jaga makan betol2 eh.heheh! akak i ajar, kalau baby < gerak, u tolak sket perut u ke kanan ke kiri.tolak pelan2 je tau. actually bb kurang gerak siang hari sebab ibu aktif bekerja or bb silau dgn cahaya terang. tu pasallah time malam je mesti super duper active :)

cikpuanputeri said...

comel aje perut!hee... Put perut yang besar ke depan..hee. baby boy ..selalu baby girl berat kat punggung. tak lama lagi dah nak kuar lil princess nie..take care dear!

Asz Miza said...

Heee..tq for the tips! Pernah goyang2 kan perut klo baby tak gerak..kadang2 ada response kadang2 dia buat dek je. Tu yg risau tu. Hehe.

LisaLisut said...

hahah bengong pye nurse lol. tu lah.lantakla nk kire cmne pn as long as dia gerak dr xgerak lgsg. kakakaka.mandai2 je i buat cara cmtu. rupanya ade lg yg kira mcm i hahahahah(nsb nurse xpenah tye cmne awk kire lol).