Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Wednesday, August 29, 2012

bersalin versi ctmah

As Salam Readers,

(mati kutu xtau nak mulakan dr mana.lama tol xupdate blog. entry kali ni agak panjang sket, so kalau xnk bace tu sila click tanda X ok. tq :D )

Arini genap 13 hari Alisha lahir n genap 13 hari saya berpantang.
cerita pasal pantang?next entry la ek.

1stly saya nak ucapkan Selamat Hari Raya 2012.
Maaf zahir batin n halalkan terlebih terkurang tu ek.
Raya kali ni amat2 bermakna buat saya coz adek baby keluar b4 raya!cepat 5 hari :)
ramai yg cakap bb nk soh byr fitrah gak..ahaha!layan jela. yang penting semuanya selamat

OK.straight to the point la ek.
rabu, khamis (15,16/8) saya MC sbb rasa malas gile nak kerja.
so ptg khamis tu saya ajak hubby g aeon bukit raja sbb rasa nk berbuka kt luar plus jalan2 cari baju raya.
lepas makan, kitaorg cari baju hubby n adek baby kat aeon n reject shop. baju saya je xde (cerewet!)h0h0
then ajak la hubby p beli aiskrim BS. bila dah dpt apa yg di cari, kiteorang pun terus balik rumah.
time tu dah pukul 10 lebih. sampai je rumah, rileks2 n terus tido.

12.30am bangun sbb rasa nk shi shi.masa shi shi tu tiba2 keluar darah.
terus kejutkan hubby. hubby soh baring rehat2 dulu.
then tiba2 rasa sakit sgt2 kt bahagian perut.dalam hati dah cakap maybe contraction kot.
pastu kol MIL n akak,tanye apa yg patut kami buat.
selang 5 minit contraction dtg lg n hubby dah jd huru hara.
capai apa yg patut then terus pikap MIL n akak kt shah alam.time tu dah pukul 1.00am.
hubby speed selaju yg boleh ke hospital serdang n saya plak dok gigil2 tahan contraction yg dtg.

sampai hospital pukul 1.++am n terus masuk kat bilik ape nth. nak sebut xtau.kekeke
tukar kain batik n depa pun psg ctg machine. bila contraction dtg saya jadi xmenentu.
dok guling2 atas katil. pegang ctg machine la, palang katil la..huhu
sakit yang amat2 OK.

pastu doc datang nak check bukaan. doc india lelaki OK.
tawakal jelah.uuu!godek cam ape jek kan..nasibla tgh sakit.kalau tak,mau saya terajang doc tu.huhu!
then doc ckp nak pecahkan air ketuban sbb jalan dh bukak 6cm.
h0h!macam x percaya OK.cepat gile kot.
tup2 dtg lg sorang doc melayu lelaki n terus tnye 'u ada minum air selusuh ke?'
saya ckp 'tak sempat nak minum'.huhu
masa doc pecahkan air ketuban tu rasa panas semacam jek..sempatlah feel sekejap.ahaks

lps pecah air ketuban tu lgla sakit yg amat2.
sumpah rasa tak tahan.rasa nak meneran semacam jek.
bila nurse dtg saya ckp 'nurse, saya rasa nak meneran jek.macam ada sumthing nak keluar.' then dia checked n informed kawan dia soh tolak siap2 ke labour room.
time tu dah pukul 3.00am.

time tgh tahan contraction kat labour room, tiba2 hubby masuk.
terus menangis n jerit panggil hubby.
bila contraction dtg, dia yg jd mangsa. segala tangan,tengkuk,badan semua saya pegang.huhu!
bidan (nurse perempuan) dtg n psg alat itu ini n tepat 3.15am dia soh saya push.
push dalam 5x n sumpah rasa tak bermaya after push tu.
setiap kali lepas push je saya cakap haus. 'abg haus, nak air'.
pastu push lg.pstu mintak air lg.
hubby xleh tlg sbb bidan x bg minum.huhu!
bila diingat semula mcm lawak pun ada gak.leh plak sambil sakit tu mintak air kan.kekeke

masa push kali ke 4 tu, dapat rasa yg bidan tu gunting kat tut.
tp tak rasa sakit pun sbb tgh layan sakit beranak kan.
lastly, bidan soh push kuat2 n time tu saya rasa ada something keluar laju n rasa panas semacam.

Alhamdulillah, tepat 3.31am dengar suara adek baby menangis n bidan ckp Assalamualaikum kat si kecil ni.
dia angkat n tanya saya anak apa.
saya cakap perempuan n kitaorg terus menangis tersedu2.
then bidan letak atas perut saya n sempat gak la budak kecik ni p0o p0o atas perut saya.
pastu bidan soh teran sket utk keluarkn uri. feelnya pun sama.rasa panas jek bila uri tu keluar.

pastu nurse amek adek baby tuk dibersihkan n hubby pun follow.
bidan bagi oxygen n ckp dia nak jahit. bila rasa sakit cuba sedut oxygen tu.
2nd n 1st layer tu mmg sakit kot. rasa terangkat2 punggung ni bila dia jahit.haduyai!
pas abes jahit dia panggil doc utk checked jahitan.
masuk doc chinese lelaki. dia ckp nk checked jahitan n checked lubang punggung.
lubang punggung?saya cam confius kejap.hubby pun tak pernah sentuh kot.huhu!
arghh..layan jela...
pas dah settle semuanya doc panggil hubby n ajar cara nak bersihkan najis n pakaikan diapers baby.

sbb wad semua penuh, saya ditempatkan kat bilik transit jek.
bedal jela labu!huhu!janji berkatil.
bila nurse suruh tuka katil, OMG!punggung cam xleh gerak OK.
bapak la sakitnyeee..berpeluh ketiak nak angkat punggung ni.

time nak g toilet, menggigil2 kaki n punggung nak jalan.
hubby terpaksa papah pelan2 n belum pun sampai toilet, saya dah shi shi sambil berjalan.
haha!seriously rasa lawak semacam. tp apa leh buat. dah sakit kot. suka hati saya la nak shi shi kat mana2 pun.kekeke
2x kot saya shi shi time otw g toilet tu.2nd time, nurse yang tolong amekkan kain baru tuk saya.haha!selekeh gila kan ctmah ni.haha!

tghari tu doc dtg lg nak checked laluan n checked baby samada dah kencing n berak.
kali ni doc melayu lelaki.hoho!rasa dah macam 1 Malaysia plak. mula2 indian, pastu chinese n lastly malay.huhu!
baby ok.berak banyak kali n kencing sekali jek.tu pun sye suap adek baby ngn air zam2.
time tu air susu xkua pun.huhu!
then doc soh follow dia tuk checked laluan. time nak checked tu ada ke doc tu tanya pasal parut kat lutut.
mongek gile!rasa nak lekuk je kepala doc tu.xde menda lain ke ko nk tengok! :(

waktu yang ditunggu2 dah tiba...
4.30pm saya dah boleh angkat kaki cabut..yippi!
xtertahan nak balik, rasa seksa semacam je dok kat hospital ni.

Alhamdulillah...semuanya dah settle.
sekejap je masa berlalu.
proses bersalin pun amat mudah.
selama 39weeks saya mengusung si kecik ni ke sana ke mari n sedar tak sedar dia dah keluar lihat dunia ni.
semoga Nur Alisha Kaisara tabah n cekal hati menghadapi liku2 kehidupan ni.
membesar dengan sihat ye anak.

p/s: time kangkang nak bersalin tu sila pegang kuat2 kaki korang n jgn sesekali angkat punggung tau. sila ingat segala teknik yg uollss belajar dlm antenal class tu coz semuanya mmg berguna time nak bersalin tu.

pd m2b yg tgh tunggu due tu, good luck eh.amalkan doa nabi yunus byk.harap2 semuanya dipermudahkan.amin :)

14 comments:

Wawa Yusoff said...

wah! sudah selamat! tahniahhhh!!

Selamat berpntang ctmah.

serius pendek entry bersalin u. wawa punya sampai 4 episode! haha :D

Gadis said...

tahniah...
alhamdullillah selamat semuanya...

lepas ni turn Gadis plak...
hihihi

('',)pzAEdy~ said...

Phewwwwwwww...khusyuk tawaduk i bca entry nih ...coz pasni turn sy pule ! uhuks! part letak baby atas dada ibu mestu syahdu giles ekk. >.<

hayati hashim said...

tahniah ctmah.. dah selamat.. seronok + seram bca pngalaman u..
yt dh 39W2D dan masih mnunggu bby nk kluar.. doakan doakan...

Syima Syaz said...

kejap nye ctmah... i dari 2cm dah sakit yg amat sbb maybe kita kembar darah kan tu yg sakit sgt tu...

hehe... best tak jaga baby?

Ros Anis Rusli said...

tudia..seram dgr ctmah cite sal bsalin..anis czer so xtaw cena rasa kena gunting n jahit kt bwh...sedap nama baby..semoga mebesar dgn sihat ye baby..slamat berpantang ctmah!

LisaLisut said...

waaa i suka part yg u ade blood show and sng gile dh bukak 6cm. tp still kene pecah air ketuban eh, i sll berangan mcm dlm drama, pecah air ktuban, cpt2 g spital n push beranak.haha mimpi la. wohoo terer gile sakit kene jahit u bole tahan.heeeeeee. i yg amik epi pn lps habis epi rs sakit gile jahitan,gagagaga.

bila baca nama alisha mst terigt ms preggy mula2 dlu i panggil baby i dlm perut alisha tp husband i panggil hannah hahahaha.take care ctmah:)

Asz Miza said...

Bestnya datang2 dah bukak 6cm..mcm akak i la..tp dia xsakit sgt sebab pecah ketuban dulu..

Harap2 i nnt mudah la mcm u jugak..aminnn. :)

:.noRuL.: said...

ooo..cam nielah kisahnya ea.
mmg satu m'sia lah wak.
tp syukur kan, proses bersalin awk dipermudahkan..yg selama nie awk dok riso2 tue..hehe

selamat berpantang..ingat tau pantang betul2.
jgn tipu2.ekeke.

:P

yUmIe said...

hoii lps beranak mmg shishi xleh tahan ok..
org hr tu elok nk msk toilet je trs basah kain.sudahnye heret khai sekali msk tlg jiruskn kain yg dh basah tu.plus org time tu mcm nk pitam pn ye.hahaha

ctmah said...

wawa:tq wa.ikutkn mcm byk je nak cite,tp mls nk type panjang2.hehe!

gadis:thanks dear,gud luck tau

pza: mmg sadis sgt2.mcm tak caya yg tu ank kita.penat bertarung nyawa terus ilang bile tgk ank kita :)

hayati:tq dear..Insya Allah.moge2 semuanya dipermudahkan :)

syima:aah.kembar drh mmg sakit.my mom n sis pun slalu kena kembar drh.seronok sgt jage baby sampaikan idup tunggang langgang la.haha

ros:tq dear.kalau diingat semula mmg seram pun.napela perlu gunting n jahit ek.huhu

lisa:tq dear.sampai skang kot i rasa ngeri2 je nk cuci tang jahit tu lg2 kalau tersentuh kat benang tu.haha!tp kalau berjalan mcm xhengat,laju semacam jek.mak dok bebel2 je takut jahitan tu terbukak.kekeke!nama Alisha tu hubby yg pilih.as a wife,menurut perintah jelah.hihi

miza: Insya Allah, doa byk2 ek

norul: Alhamdulillah, apa yg diharapkan n dirisaukan semuanya dh lepaskn.ala wak, tipu sunat jek.huhuh!siyes tak tahan :D

yumie: haha!bile ingat2 semula rasa cam tbb jek.serious mmg xleh control

~ NANA ~ said...

dear...i mcm nk tergelak pon ada baca part mintak air & shishi tu...hihi

apa2 pon semuanya dh selamat...lega kn? :)

Bazilah (^0^) said...

laaaaaaaa tmah dh bersalin rupanye. Lama nye bazi tak jenguk2 blog. Hmm, nway congrats tmah! :) seronok dgr experience org. hopefully masa turn bazi nnti pon mudah mcm tmah jgk. Arini dah genap 32 mggu huhuhu

Anonymous said...

http://technologiesuae.com/#5193 xanax drug test duration - can xanax overdose fatal