Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Thursday, September 20, 2012

Alisha n checkup

As Salam Readers,

35 hari berpantang. YES!
hari ni bawak Alisha g checkup. 
Saya bawak kereta n mak pegang Alisha. dah ligat katekan, semua pun belasah jek.hihi
Appointment pukul 8.00am tapi mak cakap selalunya tak ramai orang. 
So saya pun lengah2kan lah masa. Dalam pukul 9 lebih baru gi. 
Memang betul kata mak, sorang pun xde lg. 
Nurse n Sister tersengih je tengok kitaorang. 
depa cakap selalunya pukul 10 ke atas baru ramai. nak makan dulu la, mandi la itu la ini la..
owh..barulah saya tau..bapaklah bestnya kalau kat bandar pun camni.huhu!
xpayah la jenuh menunggu no giliran yang bapak berjela tu..aisshhhh

mula2 nurse checked ibu dulu. 
lama gak sebab 1st time checkup n terus buka kad perancang keluarga:

air kencing: Blue (xtau ape maksud tu)
berat badan: 43.4kg (before pregnant 41kg..terlebih 2.4kg plak!h0h0)
tekanan darah: 110/70
hb :  13.4
suhu badan: 37 celcius
buah dada: soft
tinggi rahim: contracted
kemaluan: baik (malu!haha)

pastu nurse explained pasal family planning. 
saya cakap nak try noriday since masa kat hospital hari tu doctor ada sebut pasal noriday.
noriday ni sesuai utk ibu yg menyusu badan coz dos nya rendah.
kalau dah datang piyed,depa suggest amek pil lain coz noriday xkuat.
tp ada sesetengah pil tu leh buat susu jadi kering.
pastu dia pun cite la lagi pasal pil itu pil ini,suntik itu suntik ini.
next wednesday kena g klinik kesihatan lagi 1 untuk jumpa doctor n ambil pil noriday.
pastu untuk next c/up saya ckp nak buat kat klang. 
so nurse kira2 n c/up seterusnya pd 17 oct ni. 18hb tu dah start keje!arghhhhh
itu saja. part ibu DONE.

sekarang part si bam2 Alisha:
time letak kat alat penimbang tu, Alisha bukan main ligat lg.mata meliar dok tengok sana sini, tangan kaki dok sibuk tendang sana sini. nak snap gambar pun xsempat sebab saya pun dok ralit tengok Alisha.hehe!

berat: 3.9kg
panjang: 53cm (nurse cakap Alisha ni rendang jek, ikut ibu.erks!)
BMI: 13.88
lilitan kepala: 37cm
pemeriksaan fizikal: baik
tindakbalas: aktif
warna bayi: normal
jaundis: NIL
penilaian penyusuan: BFOD

time nak pakai kn baju, Alisha merengek2 manja. So terus jek df si bam2 ni.
lepas dah nenen, nurse panggil untuk inject hep dos 2. 
time tu jantung saya yang berdegup kencang. seriously rasa cuak semacam coz takut Alisha mengamuk. kalau la dia mengamuk, mau caca marba saya.kekeke!
then nurse suruh saya duduk n pegang peha (sebelah kanan) Alisha.
menggigil OK!n cepat2 toleh lain.
nurse pun terus inject n automatik Alisha nangis. tapi kejap jek.bila nurse tarik jarum tu, terus dia senyap,mamai2 n terus tido semula. maybe sebab saya dah df dia awal2 kot.
haha!lucky to me!good girl Alisha :D
pastu nurse cakap untuk next injections bagi kaki kiri pulak. selang seli kan kaki baby supaya 2-2 aktif. OK nurse. perintah diterima :D
jumpa doctor rabu hadapan n c/up seterusnya sama ngan saya 17 oct 12.


ok. tu saja cerita si bam2 Alisha ni. daaa untie2

Alhamdulillah, our blogger friend Asz miza dah selamat melahirkan baby boy tadi secara czer. semoga miza n baby sihat selalu. take care dear

6 comments:

LisaLisut said...

i dh stop terus jmpe KK huhu. last checkup Hannah masa day 22 utk cek jaundice dia ade ke x kt kpmc.masa tu br tau berat dia dh 3.5kg.mmg xde checkup 1 month cz dia dh inject semua masa lahir.so nx check masa 2bulan ni. ni dh msk 2bln tatau la brp berat dia.hope ok since dia mix FM n BM.dhla 2oct masuk keje,2 oct jgk checkup dia.i mls msk ofis lah. msk nx day je haha.

erk kene cek bawah tu eh? adoii. i dhla skip app dgn doc last week sbb i kt sbn lg. xreschedule pn lg.tetiba rs maluuuu lak nk suh doc laki tu tgk balik bwh i.dlu preggy nk beranak xpe.ni dh normal mcm ohh noooooooooooooooo gagagaga

Bazilah (^0^) said...

eeeeee auntie nk cubit pipi tembam alisha lah..geram tgknyeeeee..oh miza delivered dah? alhamdulillah :)

:.noRuL.: said...

dah ligat ibu alisya nie ea..
alisya pun dah bam2.
tggu masa nk kena ggt jek nie..hehe


:P

Ros Anis Rusli said...

bambamnye die..comey sgt!

Syima Syaz said...

huh? KK ada check bawah ek? i tak check langsung... erk as usual gi private...

alor berat u mcm i masa belum preg skrg i 48kg...i rasa serono sgt sb dah boring jadi kurus melidi...

~ NANA ~ said...

i KK ada call suruh buat buku baby kat sana tp i tak pegi pon...malas pegi KK sbb leceh! hahahaha

btw alisha dah bambam la...eh2 nnti u sms i alamat u...dari hari tu nk bg alisha present tp tak pos2 lagi...heeee