Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Friday, September 07, 2012

Alisha+kambing+aqiqah

As Salam Readers,

Alhamdulillah. semalam genap usia Alisha 21 hari.
Semalam gak atok n neneknya buat kenduri aqiqah n ptg jambul tuk Alisha bukan main lg si kecik ni ek.cucu manja atok n nenek katakan.hoho

Nak dijadikan cerita, dari hari tu lg abah berhajat nak buat masa Alisha umur 21 hari. 
Ikut sunnah nabi katanya, samada hari ke-7/ke-14/ke-21.
uollss boleh refer SINI
Ikut hati saya cam berat je sebab time tu hubby kerja. 
Cuti hubby dah xde n kesian la pulak kat Alisha kalau buat tanpa ayah dia kan.huhu

so abah pun beria2 la cari kambing ke sana ke mari, tapi still tak dapat.
Sehari sebelum umur Alisha 21 hari, abah n mak keluar cari kambing dr pagi sampai la petang.
Dalam pukul 3.30pm depa balik n cakap dah dapat kambing tuk Alisha.
waaaaa...maknanya jd gak wat keesokkan harinya.
dan2 tu gak sye called hubby n informed mcm2. hubby ckp 'proceeded jek.nak gondol pun gondollah. ikut sunnah apa salahnya kalau itu baik tuk Alisha' tetiba saya plak yg rase sadis.h0h0!

kambing Alisha!
abah tukang sembelih kambing tu
start jam tu kelam kelibut kami dibuatnya. 
barang2 baik brg dapur ke goodies ke satu hape pun x beli.
ptg n mlm tu gak pergi jemput sedara mara, beli brg dapur n goodies. sudahnya saya n Alisha tinggal berdua jek kat umah. nak tolong apa pun xboleh.huhu!

keesokan harinya, bangun pg2 n siapkan Alisha 1st.
pang pung pang saya gak yg lambat bersiap n makan sbb makcik2 dah sampai awal.
so bila dah lambat tu, banyak jelah mulut yg potpet2.
xbaik mandi lambat la, 
xelok makan berkuah la, 
xelok makan nasi sejukla,
yg bawah tu tak baik lagi,dok la jalan laju2,
n yg paling tbb tu xelok tgk kambing tu takut kena badi kambing.
erks!!!xpernah la plak saya dgr pantang larang tu kn.
arghhh!peduli apa saya, abah pun xde cakap pape. siap panggil n soh saya bacakan nama Alisha lagi.
huh!bikin gua hot je makcik2 ni :(   

malas nak layan makcik2 ni, saya terus laju2 masuk bilik.
siapkan bunga rampai n barang2 tuk ptg jambul.
barang nak deko2 takde, so capai jelah apa yg nampak depan @_@ ni haa
simple miple sudah..janji ada, dr takde kan :)

merah menyala sket

Alhamdulillah, dalam kol 3 tetamu sampai n depa mulakan dgn tahlil dulu coz mak requested buat tahlil 1st, then br majlis Alisha. 
semuanya berjalan dengan lancar n Alisha langsung tak buat hal..
good girl.hebat la anak ibu ni..nasib baik kamu tak nger2 kan. kalaulah nger2, mau tercabut kebaya ibu ni kot.hahaha
tidur jekkk..w/pun dah pakai serba merah, tp ada gak yg tanya lelaki ke.grrrr
ibu pun sibuk nak amek berkat gak
cinta hati ibu
selesai je majlis, cepat2 bersih kan Alisha. mana taknya, badan dia penuh kot dengan bunga rampai. termasuk dalam baju n sampai termasuk dalam mulut dia kot.cian Alisha!kalau lambat bersihkan, jawabnya naik ruam la badan budak kecik ni.kulit sensitif,panas sket je naik ruam.huhu!

Malam tu abah wat tahlil tuk kaum adam lak.saya ngan Alisha dok melepek dalam bilik jek, sambil2 kira duit majlis Alisha. Alhamdulillah, Alisha dpt RM91.55. Duit raya tak campur lg sebab raya belum abes lagikan.hihi!

Seriously rasa penat sgt2 walaupun takde tolong sgt pun.mungkin sbb fully bf dia, makan minum pun xmenentu.tu yg energy kurang kot.Wallahualam
Apa2 pun terima kasih mak aka nenek, terima kasih abah aka atok. Moga rezeki mak abah melimpah ruah lg.sayang kamu bangat!
 
happy weekends uolssss 

6 comments:

Asz Miza said...

brape rate harga kambing skang eh? ingat nnt nk buat jugak masa raya haji utk bby..cehh..dah berangan awal2..ni bby pn xkua lagi..haha

ctmah said...

dear, kt cni kambing kampung Rm650.kambing biri2 Rm700.berangan awal2 tu yg bagus.at least blh start saving dr skarang.hihi!

puan.mila said...

tahniah ctmah! can't wait also to deliver baby..tp bulan 1 next year :)

Bazilah (^0^) said...

mesti lega kan dah sudah aqiqah utk baby ;) comel jer alisha pkai merah.. oh org2 tua ni byk tol pantang larang, kdg2 mm pelik betul huhu

LisaLisut said...

hannah aqiqah and cukur jambul is coming soon next sunday hehe :)

dh lega dh buat akikah utk alisha kan.i cuak kalau hannah nangis2 masa majlis hahaha

:.noRuL.: said...

muka alisya dah lain la..hehe
x sabar nk jmpe nie..

:P