Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Friday, October 19, 2012

just enjoy

As Salam Readers,

bila dah bekerja, baru la rajin nak update blog.huhu
kat rumah memang tak sempat n tak terkejar2.
kalau ada pun curi masa time Alisha tido. tu pun sempat tak sempat jek.
time Alisha tido la sibuk nak kemas rumah, basuh+lipat segala kain baju, memasak dll.
nak join Alisha tido?haishh...jangan pernah bermimpi n mmg xpernah pun tumpang tido.huhu

so entry kali ni just nak share about my BF journey.
Alhamdulillah, i love my BF journey.
masih lagi berpeluang BF Alisha.
suke sebab setiap kali Alisha hisap, mesti dia buat bunyi crooott crottt.seronok je dengar..hihi
harap2 la dapat BF Alisha sampai umurnya 6 bulan n seterusnya hingga 2 tahun.
Kita hanya mampu merancang, Tuhan yang menentukan segalanya.

Hari tu masa Alisha kena jaundice, saya memang xlokek bg dia minum FM sebab time tu pengeluaran susu kurang memberangsangkan.
bagi saya, FM ke susu badan ke, semua pun sama je. yang penting anak dapat membesar dengan sihat...
time tu tak tau nak beli FM ape n apek kedai sensei tu sibuk soh beli FRISO.'susu paling baik ma.dari oversea' katenya..
yolah baik.harganya pun baik!disebabkan en hubby yang bayar, so amek jela susu tu.hehe!
Alisha minum sekali jek. pastu terus refuse. buat 2 3 kali tp membazir gitu jelah.langsung x diusiknya.huhu

start dari tu saya dah main pam2 susu.
tapi tak selalu pun. kalau sempat saya pam la .selalunya mmg tak sempat pun.huhu!
mula2 pam, kuantiti susu tak menentu. kadang2 4oz, kadang2 2oz n kadang2 3oz.
terus terfikir, eh sikitnya susu aku.
tanya mak, kenapa sikit. mak cakap sebab kurang minum air.
so start hari tu memang minum air bergelen2.
lantaklah time pantang ke apa ke..
janji air susu banyak.huhu!

sebulan lg nak start kerja saya dah buat stok EBM.
tapi tu lah, tak ikut time, takde proper schedule.
semuanya main ikut sempat tak sempat jek.hehe!
mula2 terfikir gak nak ambil shaklee, tp dok postpone2 lagi.
malas nak order la itu la ini la.
pastu baca blog lisa, entry supplement & penyusuan
so terus set kat mind tak perlu makan any supplement.
just ambil makanan yg berkhasiat n minum air bergelen2 sudah.

so bile dah buat stok EBM, slowly ajar Alisha minum guna botol.
puting avent dia reject OK.huhu!
puting fiffy kaler kuning tu gak la yang dia minat.
DF bunyi crottt crooott, bagi puting pun wat bunyi crottt crooot gak..hehe
pastu yumie bg barang n bg sekali puting NUK n dr brown.
sekali tgk, Alisha suka sgt ngan puting NUK. 2 kali tgk, dah tak suka pulak.haishh
puting dr brown mmg dia auto reject. maybe sebab puting tu besar kot. ntahla.hahaha!

DF Alisha :)

baru blaja isap puting tiruan.ngeh2

ouwhh..tak sedap betol puting ni.berkerut2 saya nak telan susu ni

sedaya upaya hubby jolok gak puting avent.huahua

fiffy tetap idaman hati di mana saja berada

bercakap pasal teknik menyusu plak.
dari pantang lg dah belajar buat tandem. now tak kekok dah la.
lepas tu slowly buat power pumping n marmet.
tapi power pumping tu buat 2 kali jek sbb malas nak tunggu sampai 1 jam.melangok semacam je rasa.haha!
nak dijadikan cerita, hari tu swing problem, xnk suck.
breast dah bengkak gile n terpaksa wat marmet. sakit hokay sbb bengkak.huhu
sedikit tension n terus sms lisa sbb dia pun pakai swing gak.
lisa informed maybe sebab membrane or tiub tak ketat. really thanks babe
fuh..nasib baik la dah balik klang. petang tu gak p OBW kat shah alam n terus beli membrane+valve (RM69.00).
ikutkan ada je jual 1-1, tapi better beli banyak terus. kan lisa? :D
ternyata mmg betol pun. membrane dah rosak. bila pakai yang baru, sedang elok je dia suck.
haduii..mahal pun mahal.. tp nak wat camne..beli aje lah..
teringin gak nak beli avent manul pump mcm lisa pakai tu, tapi tunggu dulu la.hihi

semalam dah start kerja n masa pam pun tak menentu gak.
tak tau nak mulakan schedule n tak nak la stress sgt2 fikir pasal ni.
saya sempat pam 3 kali jek. 10.00am dapat 7oz, 2.00pm dapat 5oz n 5.00pm dapat 5oz.
kuantiti yang tak menentu n masa pam pun tak menentu.hahaha!
akan di improved lg dari semasa ke semasa. Insya Allah :)

now mengepam time!jom rilex kan diri :D

malam ni nak balik kg.atok dah rindu sangat2 kat Alisha!setiap kali called mesti tanya pasal cucu dia ni. last time masa nak balik klang, atok nangis bersungguh2.siap tak bagi balik tu.
seriously tak pernah tengok abah menangis coz dia memang susah nak nangis.
sekali je time my niece meninggal dunia bcoz of accident

8 comments:

LisaLisut said...

byknyaaaaa.best gilaaaa. i ni dlm sejam gak nk dpt 3 or 4oz kt ofis huhu.kt rumah xsempt if wiken.melainkn keluar tanpa hannah i pam dlm kete ms kr drive uhuhu..

hannah semua susu dia tibai..dr nb smpi skrg dia mnum s26 gold je xtkr.kr xnk tkr.huhu.ms kuar aritu tertinggal susu dia.pnjam susu kwn i anmum kot hannah elok gak mnum kakaka.igtkan dh sll s26 xnk brand lain.dia telan je hehe

CikNaa said...

BF sungguh2 tau mommy, jgn jd cam ciknaa, dpt bf 4m jd :(

Asz Miza said...

i xreti nak wat tandem..kekok je rasa..hehe..aritu swing i backflow dalam tube..lagi sadis..terpaksa pinjam manual pump kawan i..paling banyak dapat 5oz je..tu pn sebab da penuh malas nak tukar botol..agaknya bole dapat lebey kot..haha..pasan je..ammar botol kadang2 nak kadang2 xnk..so far dgn MAM dia okey gak.

Shakina Farhan said...

Semalam terpaksa tandem sbb kite nk pam utk bawak keluar die pn nk susu time tu gak..dpt 1 oz & byk tumpang2 kena kaki die..haha..xreti nk tandem..ke sbb pki manual?

Syima Syaz said...

since pakai fs, alhamdulillah production memberangsangkan

Bazilah (^0^) said...

best baca experience org lain :) berusaha yer dear utk fully bf smpi 2 thn :)

Gadis said...

Gadis pun dah nak balik umah sendiri dh ni..
x tau la tok2 nyer mcm mne nnti,,,
selalu dok bergulit ngan cucunyer..
bile dh balik sane mesti asyik tanyer jek...^_^

ctmah said...

CikNaa: Insya Allah dear :)

Miza: mula2 je kekok2.lama2 ok la tuh.hihi

kina: xsure sgt la kina. maybe sbb kina br 1st time wat tandem kot.lama2 terror la tu.hihih

Gadis: mmg pun.anak ni pengerat lg kasih syg :)