Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Friday, January 20, 2012

hari yang penat

Assalam Readers,

Sejak dr haritu lg nak update pasal checkup kat hospital serdang, tapi rasa xlarat semacam jek.
setiap kali tengok PC mesti pening, pening, pening..
haduhhh!camne la nak buat keje nih :(

cite sket2 sudah la ek :)

checkup kat hospital government nie kena byk bersabar. walaupun ada appointment, tp rase mcm xde jek. nape rase camtu ek? sebabnye.......
  1. mula2 kena pass buku kat nurse kat klinik gynae.tunggu sampai nurse panggil, then baru leh register kat kaunter luar
  2. once dah register, masuk semula klinik gynae n tunggu lagi sampaila nurse bg nom giliran yg sebenarnya.
  3. nom giliran naik, then amek ukuran tinggi n berat. then tunggu lg.
  4. nom giliran naik lg, then baru la dpt jumpa doc.
  5. once siap, if ada followup checkup, kena jumpa nurse semula utk amek next appointment.
  6. sekian, boleh balik
tapi tak tau la plak kat hospital lain kan..

masa checkup ngan doc, rasa nak tergelak semacam pun ada.
dah la yg checknya doc pelatih, lelaki hokayy... namanya doc munawwar.
walaweeeeeehhhh! rasa malu gila masa dia picit2 perut, pstu dia londehkan sikit suar spender saya..gagagugugugu! bila dia dok potpet2 ngan kawan dia, saya naikkan sket spender.hahah!
pstu masa scan, doc yg sebenar2nya masuk.
time tu doc ckp n tunjuk "see the baby's heartbeat"
wah..saya rasa teruja n jakun sekejap. rasa mcm tak percaya jek.. Alhamdulillah
then doc tu tanya la mcm2 soalan kat doc pelatih ni..
rasa macam diri ini bahan experiment laks..haha!wutever la..janji kami selamat sudah.

doc ckp cyst saya dah mengecil, sizenya 2.7cm x 2cm. Alhamdulillah
tp doc ckp if cyst ni kembali besar n size nya 5cm ke atas, automatik saya kena operate..uwaaaa! mintak dijauhkan la ek :(

then doc pun explained la psl cyst ni:

cyst ada 2
  • cyst kekal - memang sedia ada dari dulu
  • cyst semasa pregnant - cyst ni ada time pregnant, masuk minggu ke 14 cyst tersebut akan hilang sendiri
sekian saja...tak tau nak type ape n rasa loya semacam!
FYI, my husband dah xmuntah, dah xloya2...
la ni saya pulak yg melalui symptom tu..haduiii
barula saya faham camne perasaan lisa, nana n m2b yang lain..
sesungguhnya muntah itu sesuatu yang menyakitkan..
rasa bergelodak semacam jek perut ni..huhu!

Monday, January 16, 2012

100 pun nak pow

Assalam Readers

Aritu received call dr workshop and budak tu ckp kereta dh siap.
So saya pun ajakla hubby gi workshop.
Bila semua dah settle, depa pun bawakla kuar kereta.
Tp bunyinye lain macam jek..macam kereta turbo lak. bising tak hengat.
pastu hubby tanyalah mekanik tu napa kereta bunyi camtu

hubby: kenapa bunyi kuat yek?
meka: eh.dapat2 memang bunyi camni. standard la ni
hubby: rasa pelik, sambil usha ekzos. eh.mana ekzos?patutla bunyi bising semacam
meka: ada ekzos ke? kitaorg xde received ekzos
hubby: dah bengang... hello, itu hari itu towing aa angkat sekali dengan ekzos tau. u telefon la towing punya orang
meka: masuk ofis n called towing. encik , nanti kitaorang cari itu ekzos tapi kereta tak boleh siap ini hari la.
hubby: habis tu bila boleh siap? saya mau guna kereta tau. sambil bebel2 lagi

pastu tgk depa dok kalut cari ekzos, pun xjumpe gak.
pastu depa inform bos depa n suddently bos depa dtg jumpa kitaorg.

poyo bos: hello kawan, ekzos tu talak sini la. orang saya sudah cari.
hubby: itu towing ada angkat sekali la itu ekzos
poyo bos: itu towing cakap, tp orang saya talak terima itu ekzos.
hubby: itu saya tak mau tahu..saya nak ekzos saya
poyo bos: ini macamla, kita pun taknak susah. u bagi saya rm100, kita tuka ekzos baru.
hubby: apa pasal saya kena bayar 100 sama u? orang u yang hilangkan ekzos saya
poyo bos: kawan, u punya ekzos sudah karat ma, kalau pasang pun talak guna, insurans pun tak cover ma ekzos karat.
hubby: itu saya tak mau tahu. saya mau itu ekzos jugak.
poyo bos: ini macam la kawan, u kasi 100 saya pasang ekzos baru. u untung ma. itu ekzos sudah berapa, welding lagi berapa. wa rugi ma.
hubby: senyap sekejap sambil tengok saya. saya just angkat bahu. OK lah.esok siap aa
poyo bos: esok saya kol awak

so kitaorg pun balik la..lepak umah kak su cakap. pstu chitchat pasal kereta. tiba2 kak su marah2 sbb kena bayar 100.
kak su ckp bkn salah kita yang hilangkn ekzos tu. then kak su ckp if depa still mintak 100, gi je wat polis report sbb hilangkn ekzos..
huhuhu! betul gak kn..nape la tak terfikir ek...adehhhh

keesokkan paginya, hubby kol si poyo bos tu.
chitchat2 poyo bos tu ttp soh bayar 100 gak. bila hubby ckp nk wat polis report, dgn berlagaknya poyo bos tu ckp dia xkesah, pergila buat report..
siot punye orang!100 pun nak makan gak..hangin btolla

pastu saya kol insurans, check pasal ekzos tu. org insurans ckp depa xdapat report pun pasal ekzos. kalau ada surely depa check n ganti if betul eksiden tu melibatkan ekzos. lgla saya hangin sbb poyo bos tu PENIPU.
dia ckp ada report dgn insurans tp pihak insurans ckp depa xde report psl ekzos..hampagas btol!nampak x siapa yg KAKI BELIT!

pastu soh hubby kol towing tu..lucky la si towing tu kawan dia..
chitchat2 pastu kawan dia soh jumpa kat bengkel after sembahyang jumaat.

sampai2 je kat bengkel kawan hubby dh ada dgn kwn2 dia..
then dia pun dingdong2 dgn si poyo bos tu n suddently poyo bos tu soh amek kunci kereta n blah.. lah, senang jek..tp saya tak taula ape yg budak2 tu maki kat si poyo bos tu..hohoho
kalau berurusan dgn towing ni paham2 jelah kan..muka gangster semacam jek..hoho
wutever la..janji kereta dah siap, n 100 xhilang.. Alhamdulillah...

Rezeki sentiasa murah sejak 2 menjak nih..
Alhamdulillah.. Terima kasih Allah di atas kurniaan dan rezekiMU ini

suap2: tak lalu nak makan..nak muntah, tp xnk keluar.. :(


Wednesday, January 11, 2012

am i look so cute?

source: Anne Geddes

sangat geram...rasa nak gigit2 jek






Tuesday, January 10, 2012

morning sickness???

Assalam Readers

Kecian hubby saya.dia yg kena morning sickness.bukan pagi jek, kadang2 tenghari, kadang2 ptg, kadang2 malam.huhu
Alhamdulillah, so far saya langsung tak rasa pape. cume pagi2 tu rasa malas gile nk pergi kerja n badan lenguh2. tu jek :)
tapi rasa macam kesian gila kat hubby. dia plak yang lembik. asyik nak kunyah benda masin or masam. paling dia suka, kunyah kuaci putih tuh..huhu
sikit2 call saya, dok mengeluh sana, dok mengadu sini..sabar la B ek...huhu

Dulu, before kahwin hubby penah ckp
"kalau sayang pregnant nnt, biar abg tanggung semuanya" --> sayang giler konon :p
Now, mmg terkena kat dia... :D
Besar sungguh kuasa Tuhan tu kan...

Sayang doakan moga hubby sembuh cepat ye! =)

Thursday, January 05, 2012

ni dia buku pink saya

Assalam Readers,

Alhamdulillah..dah settle buat buku pink.


Melendot gak la tunggu.adalah dalam 3jam setengah.huhu!
ingatkan bile p klinik desa, org sket jek.rupa2nya lgla ramai :D
sampai2 je saya ckp kat nurse nak register buku baru.
then nurse bg nom giliran 32 n mintak ic.
pastu dia soh amek air kencing dlu, ikut nom yg ada pd botol.
then tunggu jelah, smpai ler nom giliran saya dipanggil. habis j
e register saya kena tunggu lg. bile nama di panggil, nurse amek kiraan berat, tekanan darah n ketinggian saya. then on 17 jan or bile2 aje, nurse soh g kk port klang untuk dental checkup.
pastu nurse terangkan about susu ibu. starting 1st day baby kuar, digalakkan menyusu susu ibu until 6 months n kalau boleh continue till 2 years --> tq nurse.Insya Allah saya follow eh
EDD saya maybe 22 Aug 2012, beberapa hari after Aidilfitri.. :D
then nurse soh tunggu kat bahagian atas lak untuk amek sample darah..
uuu~~~ ni la yg paling saya xsuke n ngeri... :(
bila nama saya dipanggil, saya dah cuak.nurse senyum jek.
nurse ckp genggam tangan ni kuat2 n sambil2 tu dia cari area yg sesuai utk dicucuk.
seriously cuak, cepat2 toleh tmpt lain...
OOOuchh!sakit gak..tu la yg terpacul dr mulut saya.haha!
then, nurse soh letak buku pd nurse yg lain utk doc checkup.
bila nama dipanggil, doc soh baring n doc tekan2 perut.
doc ckp masih baru lg ni. so xleh nk amek ukuran :)
saya pun explained kt doc yg saya ada cyst n dia pun tulis bla3...
sambil senyum, doc ckp around 16-22 weeks kita akan scan baby yer. but i guess, mesti hospital dah scan dulu kan. saya just senyum n angguk jek.hihi
pastu doc soh pass buku ni ke nurse lg sorang utk tulis summary.
so tunggu lg...bila nama dipanggil, nurse explained if ada bleeding, terus direct ke hospital.
bile nurse tanya kenapa refer ke hospital serdang, saya pun tersenyum sat.
saya just ckp dekat ngan tempat kerja ---> mcm tbb je reason nih.haha!
nurse tanye kerja area mane, saya ckp area kelana jaya.
pastu nurse ckp camtu boleh tumpang wat checkup kt kk kelana jaya sebab dah buat buku pink kt area rumah. then saya pun tanyalah mcm2 sbb rasa mcm blur kejap.
nurse ckp, 1st buat buku pink mmg kena area kawasan rumah coz if berpanta
ng di rumah, senang depa nk wat checkup. bila dh buat buku pink, kalau nk checkup kt area tmpt kerja pun boleh. but, apa2 pun kol kk kj dulu samada leh tumpang checkup ke x.
dkt summary, nurse tulis next check up pd 2 feb 12 n pstu dia highlight bahagian bwh ni:


at the end, nurse bg buku n vitamin. vitamin pun kaler pink gak.hihi
otw balik rumah, sempat lg tapau cempedak goreng n tauhu sumbat.seriously lapar gile coz lama bangat kt ctu.huhu
around 3.00pm kol kk kj tanya pasal tumpang checkup tuh.depa ckp boleh je as long dh ada buku pink...wah!bagus gak..dekat sgt ngn tempat kerja :D Alhamdulillah
tp pasal dental checkup depa xsure leh buat kt ctu ke x.
kena tanya sendiri masa dtg buat checkup tu..hoho!
nampak gayanye cam kena wat kt kk port klang je..ayama!berapa byk kk la kna pegi ni kan :(

apa2 pun xkesahla..
janji saya n baby sehat2 selalu...kn baby :D

Sunday, January 01, 2012

Goodbye 2011 and welcome 2012

Assalam Readers,

Short review utk December:

14/12/11
1/2 day MC coz kencing x lawas.really hurt setiap kali nak buang air kecil

16/12/11
1 day MC coz still lg sakit :(

17/12/11
feel better than yesterday

20/12/11
period lambat n try buat pregnancy test n the result is Alhamdulillah. surprise kat hubby and he's really speechless :D

21/12/11
double confirm at clinic panel and the result is +ve. but got another issues. i hv cyst beside of my rahim and the size is 4 x 4.7cm. quick big and doc draft surat and advice to double check at any hospital.really cuak..huhu

22/12/11
called hospital serdang, hospital klang utk dapatkan more information.at the end saya decided serdang coz ramai yg ckp klang sgt pack.huhu! nurse suruh datang hari rabu utk set appoinment. biasalah, dah consult dgn hospital gov, so surely kena buat appoinment 1st.h0h0

23-24/12/11
tidur umah member hubby coz he requested utk siapkan gubahan hantarannya..nasib baikla saya ni berjiwa penyabar. sabtu nak pegi, jumaat mlm br terhegeh2 nk siapkan..haduuuuiii! 24/12 ptg bertolak ke bera.

25/12/11
petang gerak balik ke shah alam...seriously tired

26/12/11
rileks2 di rumah sambil kemas2 apa yg patut

28/12/11
went to hospital serdang to set my appointment n the date is 17/01/2012. pastu nurse suruh pergi any KK utk buat surat salinan coz if guna surat asal, any checkup kena charges.huhu! then kitaorg g KK putrajaya just utk dptkn surat salinan. Doc Siti Munirah sgt baik. dia scan n time tu dah nampak kantung baby, sebesar biji kurma. we r so happy especially my hubby :D
mcm xcaye jek. pstu dia explained about my cyst. cyst ni boleh buat keguguran n tumbesaran baby terbantut.huhu! really scared. hopefully saya n baby sihat selalu. then doc suruh buat buku pink kat any KK yg berhampiran rumah coz kes saya dh kena rujuk kt hospital.hoho!btw thanks doc.

29/12/2011
kol KK yang berhampiran dgn rumah tp nurse suruh call another clinic coz kena follow address rumah. so saya pun kol klinik desa pendamar n hari ibu mengandung adalah setiap hari khamis. so my 1st appointment is on 05/01/2012. sedikit info utk 1st time nak buat buku pink:
i) ic husband - photostat
ii) alamat n phone num tempat kerja husband
iii) bill api or air utk sahkan alamat semasa

30/12/2011
xde mood nk kerja coz ramai yg cuti :(

31/12/2011
follow hubby mancing kat kolam UPM. Then lepak2 kat umah IL n umah kak su. pstu tgk pertunjukan bunga api ngn hubby.tgk kt TV aje :D

Azam 2012:
i) menjadi isteri yg solehah n ibu yang baik
ii) bertambah sihat baik saya, hubby or baby =)
iii) tingkatkan diri utk kehidupan seterusnya

To all blogger:
Wishes u a Happy New Year and hopefully this 2012 will give us more felicity and happiness