Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Friday, June 29, 2012

caca kah saya?

As salam Readers

since malam tadi dok terfikir macam2..tetiba plak terasa kalut semacam.padahal baru je cecah 8 months.hahah!perasan lebih la kamu nih ctmah :D

brg baby
baru pilih2 (seriously baju new born ada 1 pasang jek.yg lain sume besar2!haha!)

brg ibu
stoking n baju butang depan still pending

nama baby
still jiwa kacau..hehehe

hospital
Insya Allah, Hospital Serdang

proses kelahiran
jihad to NORMAL birth!

set bersalin
ni pun jiwa kacau gak..atoiii
tanamera / nona roguy xmampu kot :D
maybe amek set HPA, sama ngan yumie. order online je la gamaknya.boleh order tungku baby skali kot.
harga pun murah around RM90 jek.
keistimewaan HPA set ni boleh la refer kt SINI ye

tungku ibu
weekend ni nak g GM beli bantal elektrik tu jek..ada magnet RM15, xde magnet RM10. ada sesapa nak kirim x?hehehe

air selusuh
dah called mommy suruh abah buatkan. Insya Allah next weekend my mom datang sini. so she will bring together :)

air zam-zam / kurma
in stock :)

hurm..ape lagi ek..tadi rasa cam banyak jek..aleh2 lupa sudah...hehehehe

so this weekend wajib cari barang2 spt di bwh ni :D
stoking - 3 pcs
baju butang depan - 2/3 pcs
new born bb cloths - 1/2 pcs
bakul makanan
bantal elektrik
disposable panties - 1 pack

handkerchief -  1 set
????

semalam c/up kat kk KJ. Alhamdulliah semua normal. berat 49.35kg which is naik 1.45kg within 2 weeks. nurse cakap agak tinggi.ahahaa!pastu nurse suruh prepare beg barang2 bersalin.takut anything happened ke..opps!
 
next c/up on 12/07/12..owh cuti tinggal lagi 4 hari jek..harus la saya amek MC je lepas ni..tp the BIG PROBLEM nya saya sgt xpndai nk buat muka sakit. dah pernah buat n failed.wakakakaka!

uollsss boleh ajar tak cara yg paling senang nak dapat MC :D

happy weekend uolsss!


Wednesday, June 27, 2012

8 months sudah

As salam Readers,

Alhamdulillah..hari ni genap 8 bulan. another 56 days to go..glups!
bila dah masuk 8 bulan ni, macam2 la yang saya rasa.

pundi kencing
seriously asyik nk terkencing jek. kerap tapi kuantiti sket jek..uuu! mau bocor panties camni :p
sometime rasa nak terkencing, tp bila p toilet tak mau lak kuar. rupanya kepala baby dah kat bawah. that's why la rasa lain macam jek :o

kaki
Alhamdulillah xbengkak lg.
oh kaki, jgn la kau bengkak. g kerja dari pendamar ke kelana jaya tersangatlah jauh.tgh berkira2 nak amek unpaid leave ke x. 1 hari tolak RM101 ooo!gile ape!

betis
dah mula lenguh2 tang lipatan tuh

tidur
kurang selesa. bila tido telentang, perut rasa tegang semacam. bila tido mengiring, adek baby dok tendang2. tersepit ke dia?huhu
katil penuh ngan bantal jek.kadang2 kesian kat hubby, tp apa boleh buat.huhuhu

baby
skarang ni asyik mengeras jek..kadang2 tu rasa senak semacam. bila mengeras, cepat2 la borak2 ngn adek baby sambil tu massage2 skali. bg lembut smula :D

perut
sgt itchy!slumber gosok2 dpn staff lelaki. siap ada yg tegur "perut aku pulak yg rasa geli gatal" cehhh
nak pakai panties or seluar dah susah coz perut dah besar. terpaksa pakai secara duduk, tp saya selalu redah jek. pakai sambil berdiri, sambil tu mulut dok ouch ouch.hehehehe

Miss V
sometime rasa cucuk2. tak tau la kenapa. bila ngadu kat hubby, laju je ajak g klinik..urghhhhh! MIL cakap sbb kepala baby dah turun.tu yg rase ngilu2. MIL soh urut n tolak ke ats pelan2...
setiap kali nak tido, hubby selalu pesan "syg kalau rasa sakit ke ape ke cepat2 kejut abg tau". sebab pe hubby ckp camtu? sebabnye saya tido tak lena. kadang2 mengeluh, kadang2 merengek n of coz la dia risau. kadang2 tu siap ada sesi soal jawab lg."syg ok?syg sakit?" hahahaha! pity to him. hubby pun tido tak lena :(

Tuesday, June 19, 2012

FM Chart

As salam Readers,

Hope uollsss sehat selalu k :)
masa checkup haritu, nurse dah start monitor FM chart.
mula2 nurse suruh explained about the chart.
so saya buat muka confident n explained "saya kira camni nurse.contohnya dalam masa 1 jam baby gerak 3x, so saya akan tanda 3x n seterusnya"
nurse "ok, betul, tapi kenapa semuanya sampai malam yek?pukul 7-8pm.selalunya pukul 1-2pm dah habis"
saya "sengih jap. ntahla nurse. saya rasa pg ke tengahari baby tidur kot. after 4pm baru baby aktif"
nurse " memanglah. samada baby tidur ataupun ibu dia sgt aktif. so u tak rasa movements baby"
saya "owh"
nurse " tapi permulaan waktu awak kira ni dah salah. kenapa waktu berubah2 ye?"
saya "saya kira start 1st baby gerak, sambil tersengih takut kena bebel" hahahaha
nurse "salah tu. apa pun terjadi awak tetap kena start tulis pukul 9.00am. camtu baru kita boleh monitor FM ni"
saya "owh...kiranya memang kena start 9.00am la nurse yek.OK, yang baru saya start 9.00am ye nurse"
nurse "OK"
n bla bla blaa sampai la cerita saya p hospital tu sume.hehehe

FM chart: waktu mula dah salah hokay!hahaha!


tiba2 rasa nak tempek gambar my tummy. berat dah 47.9kg, tapi tak tau naik tang mana. berat adek baby baru 1.2kg. hurm....maybe tang punggung kot since panties dah x muat.gagagaga

31 weeks (x pakai bra, so kena cover sket.hahaha)
 

Thursday, June 14, 2012

bila baby kurang gerak

entry yang panjang.nak bace,silalah. xnk bace, close aje hokay.
As salam Readers,

Semalam sangat stress!
Kerja yang ntah pape.buatkan kepala saya berserabut.rasa nak muntah hijau!
bcoz of that, its effects my baby..until 8.00pm, she kicked only 5 times.
haruslah saya cuakkan...
8.15pm terus gerak ke KK Pandamaran - xmau p sana lagi!
Time tu rasa baby gerak 1x.so jadi 6 kali. xpe, teruskan perjalanan.
Register, bayar n jumpe nurse. borak2 ngan nurse, OK jek. nurse cakap saya stress sgt2 n tempat kerja jauh.huhu
pastu jumpe doc pulak. bila saya explained jek, terus doc tu tinggikan suara..
fuh!hangin tol saya time tu, tp cuba cool lg laa..
doc india n i think you all blh imagine suara marah kaum tu camne kn.. sumpah saya dah maki dalam hati.huhu
langsung tak cek pape n terus direct called HTAR.
so saya dipaksa refer ke HTAR under PAC unit.

bila sampai sana jek, depa checked bp n berat, pstu kena baring atas katil.
time tu saya rasa gigil semacam ok.kepala dok toleh kiri kanan tgk gelagat patients lain.
ada yang tengah mengerang. maybe menahan contraction kot.
ada yang abdomen pain, muka dah berkerut2.
ada yang kena seluk nak checked bukaan - yg ni doc tutup dgn kain langsir

pastu nurse datang n pasang CTG machine kat tummy.










1 kt area heartbeat baby.1 lg kt area kaki tgn baby.
depa nak wat heartbeat calibration.
lama hokay. dalam 1 jam saya melangok atas katil sambil dengar heartbeat adek baby sambil tengok result calibration tu.
kejap laju, kejap slow. kejap tinggi, kejap rendah. haruslah saya tak paham sbb saya bukan doc.hehehe
time tu rasa lega semacam jek.
bila dah habis wat calibration, doc ckp baby ada move 10x. no abdomen pain. no contraction. Alhamdulillah.

then doc scan, checked everything. semua OK. Alhamdulillah.
time tu bilik ni silih berganti dgn patients baru.
ada yang dah di tolak ke labour room, ada yang dok ngerang2 lagi.huhu
tiba2 doc cakap "u kena tahan 1 hari. we all kena check every 4 hours".
saya senyap n berfikir.
"hurm..I think, I'm feeling better. saya dah dgr jantung baby. boleh saya balik doc"?
doc senyum n angguk kepala. "boleh, as long u puas hati. if keluar darah, keluar air, terus datang sini".
"ok.tq doctor". sengih cam kerang busuk
hehehehehe!berjaya selamatkan diri... Amin

owh...saya rasa cukuplah kali ni jek..xmau p lagi sebab ngeri.
tetiba terfikir nak bertukar ke private. xdelah ngeri tgk orang itu ini.
tp ngak mampu..kalau company cover lain cite la kan..harus laju2 saya ke private.uuu
so kena berserah n terima segala qada' n qadar DIA.

owh adek baby..silalah aktifkan diri kamu ye sayang.
jangan wat ibu ayah risau.
sayang kamu selalu...

"Ya Allah, jagalah apa yang terkandung  di dalam perutku. Sembuhkanlah ia kerana Engkaulah Zat Penyembuh, sejahterakanlah ia kerana Engkau Zat yang mensejahterakan. Dan bentuklah dengan bentuk yang bagus dan baik, jadikanlah ia dalam keadaan yang sesihat-sihatnya, menjadi orang yang berilmu dan beramal, menjadi orang yang berakal lagi cerdas, menjadi orang yang bahagia, kaya lagi dermawan, selalu menuruti semua kebaikan, dan boleh mengunjungi tanah haram (Makkah).

Ya Allah, jadikanlah ia anak yang soleh yang mahu mendoakan kedua-dua ibu bapanya, berbakti kepada kedua-duanya dan taat kepada-Mu serta kepada aturan-Mu. Ya Allah, panjangkanlah umurnya dalam menjalankan ketaatan, sihatkanlah badannya, baguskanlah kejadian dan budi pekertinya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya dan iramanya untuk membaca Al-Quran dan hadis. Berilah ia kesejahteraan di dunia dan di akhirat sebab kasih sayang-Mu, wahai Zat yang paling kasih sayang dari penyayang".

Wednesday, June 13, 2012

percaya x?

As salam Readers,

Happy Wordless Wednesday!
hari ni dah masuk 30 weeks n esok monthly checkup kt KK KJ. surely naik berkilo2 ni..
malas nak fikir pape dah.
yang penting 2-2 sihat n berat adek baby bertambah.
risau sangat2 if berat adek baby < 1kg lagi...uuuuu

baru2 ni ada mintak tolong office mate belikan buah delima.
So hari ni saya dah dapat buah delima tu.
Terima kasih bebanyak yek to En Nazri n Kak Zana :D 
Buah ni sangat besar hokay. Import from Australia.
Sume pun tegor sbb tersangatlah besar. hahaha
harganya???
tengoklah 2nd pics tu ek..caya x?

besar n kulit sgt cantik!syg nak mamam :o
1 biji for RM20.99!!!
daaaaaaaaaaaaa


Tuesday, June 12, 2012

DIY barut baby

As salam Readers,

finally siap gak DIY barut adek baby..yippi
1st trial and alhamdulillah menjadi..
hubby puji meninggi, saya terangkat happy. hehehe
actually senang je nak wat barut baby. 
ukur, gunting, n jahit. itu jek.
buat bunga pahar pun lg susah tau.hehehe

saya buat 5 helai jek coz akak dah bagi barut anak dia.
semua plain color n standard pattern(pattern lama).
so teringin gak la nak wat campur2 color n design baru tu :)
mula2 nak wat cam intan gak, guna flannel tp fikir2 smula cam malas je nak order online pelbagai. so guna jelah kain cotton. yang pastinye cotton tu lembut n sesuai utk kulit adek baby yer :)

3 bahan utama

color cotton for outside, plain cotton for inside

adek baby mesti suke kan :)
lepas ni tgh fikir nak DIY ape lagi ek..maybe sarung bantal n tilam adek baby :)
wish me luck laaa :D
daaaaaaaaaaaaaa



Sunday, June 10, 2012

mari mendobi

As salam Readers,

Alhamdulillah... weekend ni berjaya digunakan sebaik mungkin :D
siap jugak mendobi semua barangan baby.
yg basuhnya of coz la saya coz saya ni agak cerewet sket...nak basuh tangan la itu la ini la...kekeke
bab memunggah segala lampin, baju baby dll pulak diserahkan pada hubby.

sabtu basuh segala napkin, bedung, barut, towel, blanket dll - yang ni confirm2 saya basuh gune washing machine saja hokay. semuanya besar2, xlarat den nak wat sesorang :D
arini (ahad) basuh segala baju, stoking, mitten booties, hats, bibs, DIY barut dll - yang ni struggle sket basuh guna tangan coz xnk baju2 dll tu rosak :D mcm nak patah gak la pinggang ni.kekeke
n bab sidai kami sepakat. 2-2 pun sidai sesama :)
time tu rasa seronok semacam jek.macam x caye pun ada...hihihi

btw saya sgt suka bau Pureen A-B-D detergent tu. seriously wangi n asyik nak cium je baju2 tu sume.hehe!pasni boleh beli lg..buat stok akn datang :D

sabtu
napkin+towel+blanket beli
akak bg napkin+bedung
akak bagi lagi   

ahad
tetiba jiran lalu n tegur "bile due t?dah scan ke?mesti anak perempuan kan coz byk baju girl" hehehe
see my DIY barut :D
xcukup penyangkut hokay. mitten booties+stoking rasa cam byk jek :D






malam ni continue lipat baju adek baby.
pasni leh packing siap2 dalam beg.tp tp tp diaper bags tuk ibu n baby xbeli lagi.gagaggaaa

daaaaa

   

Monday, June 04, 2012

happy 1st anniversary

As salam Readers,

hari ni 040612 genap setahun kami menjadi sepasang suami isteri. 
Alhamdulillah, semuanya berjalan seperti yg di rancang dan yang pastinya kami sentiasa bahagia dengan pilihan yg kami buat ni....

to Abg,
Happy 1st anniversary...
Thanks coz sudi hadir dalam hidup sayang...
Thanks coz terima sayang seadanya...
Thanks coz sentiasa buat yg terbaik utk sayang...
Thanks coz sentiasa jd teman sayang xkira time susah or senang...
Thanks 4 everything abg...
Semoga ikatan yg kita bina ni sentiasa direstuiNYA dan benih cinta yg ada dlm tummy sayang akan menjadi pewaris kita utk generasi seterusnya...
I love u so so much... Insya Allah

simple celebration with my family

abaikan muka yg berminyak itu..hahaha