Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Monday, July 30, 2012

warna warni

As Salam Readers,

Last saturday berkesempatan berbuka puasa bersama anak2 yatim dekat area segambut.
My sis yang ajak follow. Actually arwah FIL sis dah wakafkan rumah dia jadi rumah anak yatim. Besar sungguh pahala beliau kan. Semoga roh arwah dicucuri rahmat selalu...amin

Sayu n happy jek tengok budak2 tu. semua sekali ada 13 org n semuanya lelaki.
buka sama2, terawih sama2 n lastly ada sesi bagi duit raya n goddies.
saya sekadar sedekahkan goddies aja :)

Yang paling best tu adek baby pun dapat duit raya gak..yippi!
untung betul sayang ibu ni kan, belum pun popup tp dah dpt duit raya.hihi
uncle teh bagi 50, uncle halim bg 5. apa2 pun thanks to uncle2 tuh :D
mule2 tu saya nak amek pun segan2 gak, sampaikan uncle teh masukkan duit tu dlm beg sembahyang saya. muke dah blushing gile.hehehe


bahagian tuttt sgt itchy..penat dok menggaru manja. org ckp gatal sbb rambut baby. yeke?nthla...layan jek..hehehe
 

Saturday, July 28, 2012

completed

As Salam Ramadhan Readers,

Happy saturday uollssss!!!
Seronoknya dapat berehat kat umah jek.hilang stress kerja.hehehe
Semua barang yg nak bawak blk johor dah abis kemas.yippi!
Berkemas macam nak pindah rumah pun ada.ahaks..
angkut jelah selagi boleh angkut..
Later, tak yah susahkan hubby dah :D

semua pun barang adek baby.. :D
next week saya akan stay umah MIL or my sis for a while sampailah saya selamat delivered. hubby risau if dok umah sewa xde sapa leh tolong kami kalau2 saya dah nak bersalin. at least kalau dok umah MIL or kakak, depa leh teman kami time nak p hospital tu...

if let say adek baby keluar time bulan puasa, mak leh datang awal n jaga saya. b4 raya dah leh balik kampung..tu pun if beranak lah kan...if adek baby keluar time raya, means mak akn datang lambat n MIL kot yg jage saya..s0bs0bs0b!jangan keluar malam raya sudah. mau senduk,belanga,kuali MIL terpelanting..gagagagaa

ptg ni nak berbuka ngan anak2 yatim piatu area segambut...
 

Friday, July 27, 2012

checkup 36 weeks

As Salam Readers,

Semalam c/up minggu ke 36. dah 2x berturut2 saya amek MC.
last c/up amek MC dr KK KJ - bapak susah gile nak mintak MC.doc sound leh MC sekali jek..pape nth!
so semalam saya g klinik panel dulu tuk amek MC, then baru g c/up kt KK KJ. amek MC kat klinik biasa senang jek.cakap je tak larat, automatik doctor bg MC. dia faham kot condition kita...

Berat: 40.9kg 49.0kg (kurang 700gm) :D
Hb: 11.2
Tekanan darah: 100/68
Tinggi rahim: 35
kedudukan: ceph
jantung baby: 136
berat baby: 2.4kg - doc ckp xyh naik banyak2, berat adek bb sesuai dgn badan saya :D

satu jek yang KO. air kencing still lg kotor..aduyaii..
masuk kali ni dah 2 x check, tp still kotor.next c/up kena test lg...
dah la bulan puasa. confirm2 kurang minum air masak. air color2 je yang menarik mata saya.huhuhu
after this, every weeks ada c/up..haishhh!berdebar2 rasa..dapdipdupdudududuuuu


this week terasa penat sgt.setiap kali petang je jadi lembik longlai. ada 1 hari tu, buat juadah berbuka. berdiri tp rasa menggigil je kaki tgn.seriously kalau x kuat, mau jatuh kot.lucky la hubby tolong kopek,potong ape yang patutt...uuuuuu

pregnant woman+berkerja+puasa
=
dugaan yg amat2 dugaan. kalau tak tahan, boleh meleleh air mata

pregnant woman+suri rumah+puasa
=
terasa santai je kan.syoknya kalau dpt cuti seawal yg mungkin

happy weekend uoolllsssss


Wednesday, July 25, 2012

9 months 0___o

adek baby, dok diam2 tau...
jangan pusing2 lagi ek...
ayah n ibu sayang kamu sgt2...
tak lama lagi kami boleh pegang kamu, cium kamu, gomol kamu...


ehsan en Google

Tuesday, July 24, 2012

mak yung p dinner


As Salam Readers,

tetiba dtg angin kus2 nak tempek gambar mse company dinner yg lepas.
time ni mak buyung dah nak masuk 8 months.
berangan pakai jumpsuit. button atas xleh nak kancing, rasa sendat semacam jek..kekekeke
zasssss layannnnn


layan...

nama adek baby dah ada. tu pun hubby yang pilih. dapat pun sebab nama tu muncul dlm mimpi dia. b4 ni nama yg saya pilih semuanya kena reject..cerewet bangat!huhu!yang pastinya xde S...uwawawawa!sob2




Monday, July 23, 2012

keras

As salam Readers,

Alhamdulillah..hari ni dah masuk 3 Ramadhan n saya still lagi berpuasa macam kamu2 semua.
balik hari tu seriously takde requested pape kat mak, except kuih keria.
lain2 tu ikut mak la nak masak ape pun :) saya menolong sekadar yg mampu aje.hihi
time buka puasa terasa heaven sekali. makan minum mcm xhengat n lastly tersandar kat kerusi. semua pun gelak je tgk gelagat saye..hahaha

ape yang saya perasan sejak hari jumaat lepas lagi adek baby ni asyik mengeras jek.sampai senak dibuatnya.
so hari sabtu ajak la mak gi umah bidan.actually nak soh bidan checked kedudukan bayi jek.
bila sampai situ, mak bidan soh baring n mulalah proses mengurut 1 badan termasuklah kepala n muka.
tang perut je mak bidan tak urut, just pegang gitu2 aje.
Ya Allah, rasa RINGAN n SEDAPnyaaa...hari2 berurut pun takpe kot.heheh

masa mak bidan pegang tang perut tu, dia ckp
dah penuh ni - saya sengih jek
rasanya macam tak sempat keluar lepas raya - glups!owh no!ibu nak mamam rendang+kuah kacang+masak lodeh!
kepala baby dah penuh kat laluan tu - patutla asyik nak rase geli semacam n nak shishiiii jek
dari tadi asyik marah jek.melawan n tegas budak ni - mmg pun.dr td xreti dok diam.bagus la kalau tegas,at least xde org boleh buli kamu kan :)
perut dah ke bawah - telan air liur jelah.dah 3org cakap perut saya dah turun.

hurm...kemungkinan ke saya beranak awal ek?
Wallahualam..just wait n see.
ibu tak kesah pun kalau adek baby nak keluar awal..lagi ibu suka :) seriously tak sabar nak gomol kamu
harap2 kamu sihat n selamat sentiasa.

"Ya Allah Ya Tuhanku, KAU permudahkanlah segala urusanku sepanjang aku mengandung sehingga aku melahirkan bayiku ini. amin"

tengah menaip ni pun adek baby still mengeras jek...

Thursday, July 19, 2012

Salam Ramadhan

As Salam Readers,

Alhamdulillah, cuti dah approved n malam ni gak we all balik johor!
yippi!tak sabarnya nak hug2 mak abah.
masa zaman bujang dulu2, setiap kali balik kg jek, mesti tidur ngan mak n abah. manja x saya?hahaha
bila dah ada laki ni, sesekali tu teringin gak nak tidur ngan depa.x dapat malam, pagi or petang pun jadilah :D
bila tidur ngan mak mesti nak menempel peluk2 gomol2 mak :D
bau mak sedap, wangi..hehehehe

tak sabarnya nak sambut puasa dengan family, hubby n adek baby nie.
tak sabarnya nak terawih sama2.
actually abah jaga 2 kawasan.
imam 1 kat estet, imam 2 kat kampung.
so harap2la 1st or 2nd day terawih abah jadi imam.

akhir kata, sempena ketibaan Ramadhan ni
saya nak ucapkan selamat berpuasa pada all reader and mommies2 di luar tu.
semoga Ramadhan kali ini memberi seribu satu makna buat kita semua.
to shima, miza, baz, kina, put, intan dll : harap2 kita bersemangat n dapat puasa penuh n harap2 baby pun faham :)
to lisa, ekin : selamat berpantang n jaga kesihatan elok2 ek
to huda, nana, yumie, lara, aty, cheyan, wawa dll : selamat menunaikan ibadah puasa bersama orang tercinta

Ya Allah Ya Tuhanku
Kau berkatilah puasa kami kali ini
Kau bimbinglah kami ke jalan yang benar, jalan yang Engkau redhai
Kau cucurilah rahmat ke atas sekalian umat mu
Sesungguhnya Engkaulah yang maha pemurah lagi maha pengampun
Amin...

"Bulan Ramadhan adalah bulan lebih baik daripada seribu bulan dan kita digalakkan untuk memperbanyakkan doa.
Dalam bulan Ramadhan, ada 1 malam yang sangat istimewa kepada umat Islam iaitu Lailatul Qadar. 
Oleh itu, mari kita memperbanyakkan berdoa kepada Allah dan semoga Allah memperkenankan segala hajat kita" 


Wednesday, July 18, 2012

rakyat Malaysia mmg prihatin!

As Salam Readers,

Hangin semacam je pagi ni!
keluar rumah 6.50am, sampai office 8.20am.
melecet kaki gua main clutch sambil dok brek brek :(

ehsan en Google
ingatkan ada accident ke.
rupa2nya ada lori terbalik masuk longkang.
tu pun korang kecoh nak tengokkan.
kalau prihatin sgt, benti tepi jalan n tolong!
ni tolong tengok je watpe..bwk macam siput sedut.
pagi2 lagi dah buat saya emo :( :(


Tuesday, July 17, 2012

steril + hospital bag

As Salam Readers,

Malam tadi dah siap steril segala botol susu n storage bottles.
bagus gak beli sterilizer ni..at least dapat jimatkn masa n tenaga.
kalau la rebus gune air panas, mau berpeluh ketiak ni nak settlekan botol yg berlambak tu.kekeke..
breast pump n accessories je belum steril lg. rasa cam cuak2 lak nk steril.haha!



Hospital bag pun dah prepared n sumbat dalam kereta.
Finally guna jelah beg yang ada. malas nk cari dah.
aritu ada la beli luggage yg paling kecik skali.pastu bile ckp kat hubby, dia xmau usung luggage tu.
katanya macam nk bercuti kat hospital jek.huhuhu!
wut eve la B.janji u bahagia :D

ours hospital bag :D

btw, hospital essentials checklist ni saya refer from blog mommies2 yg ada. thanks beb coz sudi share n saya + - sket jek:

baby 
NB diapers - 6 pcs
NB baju - 3 pcs
mitten / booties - 3 pairs
blanket w hooded, towel, hat, handkerchief - 1 pcs
napkin - 3 pcs
barut - 3 pcs
toiletries - travel pack
baby wipes - 1 pack
minyak yuyi, nappy rash cream - 1


ibu 
baju - 2 pcs t-shirt biasa (t-shirt butang depan x jumpe cari)
socks - 1 pair
nursing bra - 2 pcs
kain batik - 2 pcs
towel, sweater - 1 pcs
disposable panties - 1 pack
disposable breast pad - 2 packs (10 pcs)
maternity pads - 8 pcs
toiletries - travel pack
tudung - 1 pcs yg jenis sarung jek
buku pink + ic = remind en hubby
plastic bag - baju kotor n uri
air zam zam, air selusuh, milo 3 in 1, biskut, nestum 3 in 1, kurma, termos - sumbat dalam bakul
HP and charger, camera
slipper - siap2 pakai masa p hospital tu
breast pump set - temporary letak kt tmpt yg senang di capai masa nak p hospital tu


actually saya dah prepared another bags. kot2la kena tahan ke ape ke.
so xde la hubby caca marba nak pilih itu ini motif sebenar tak mau hubby punggah sana sini.penat kemas weh.hahah!
malam ni plan ngn hubby nak kemas brg2 yg nak di bwk balik time pantang nanti.
kalau boleh nak settlekan b4 puasa ni.
Sabtu ni dah puasa kan..rasa kejap jek.
tup2 dah raya..tup2 baby dah popup :)
hopefully cuti jumaat ni approve!mam cepat approve cuti saya!
nak balik kampung, sambut puasa ngan mak. 
maklumlah, raya nanti kat perantauan..uuu

"another 36 days to go...
la ni makin kuat sembang ngan adek baby...
dalam perut lg dah ajar adek baby kenal ngan suara ibu dia, ayah dia :)
sometimes bile sembang ngan adek baby, tetiba je ternanges...
bukannye emo, tapi rasa syahdu semacam jek.xtau nak described camne...
hope I can enjoy my last trims dgn sepuas2nya n surely will miss this moments...
kicks, movements, benjol sana sini..all about u adek baby
"

Wednesday, July 11, 2012

sumbat saja

As Salam Readers,

cubaan menyumbat segala storage bottles and botol susu dalam storage box ni.
storage box beli kat GIANT. RM 9.90 (masa offer) for 12 liters.


1st trial: susun menegak, muat 34 pcs

2nd trial: susun mengiring, muat 36 pcs termasuk 2 botol susu avent. another 2 bottles campak lua.kekee

by right storage bottles ada 34 pcs jek
agak2 cukup x? 
ke terlampau banyak ek?hahaha!
hubby macam pelik sbb terlampau byk bottle :D
dah explained, tp still lg pelik pelik 0_o
 

Tuesday, July 10, 2012

puas fikir

As Salam Readers,
Finally I managed to grab this item!

Medela - Swing Breastpump
















fuh...lama gile kot fikir.
research sana, research sini.compare price/free gift sana, compare price/free gift sini.
siap mintak opinion Nana Farhana tu..haha!
pape jelah.janji puas hati :D

actually saya tak melabur pape pun. yang ni hadiah dari my lil bro.
dia suruh pilih yang the best n just hulur duit jek.
ikutkan hati nak je mintak medela freestyle tu, tp takpelah. ini pun dah kira ok kan :)
TQ adik. kamu sangat pemurah n semoga Allah melimpahkan lg rezeki kamu.. Amin

saya beli kat OBW sama cam lisa
warranty card follow by EDD tau.

masa beli ni, ajak mak follow slalu.
dok belek2 then mak tanya berapa harga ni?
saya cakap la RM799 mak
mak wat muka terkejut n laju je cakap mahalnya. mak ingatkan 70 80 ringgit jek.
saya pun gelak jela sambil explained bla2 kat mak.
pastu mak mcm tak berapa puas hati n tanya lg benda ni boleh pakai sampai bile?
saya ckp la kalau boleh nak bb sampai umur 2 tahun. nk fully BF.
pastu laju jek mak mencelah habis tu kalau dah 2 tahun, alat ni dah tak boleh guna ke?
teruslah saya cakap eh tak lah mak, nnt boleh guna lagi untuk second baby.
then hubby menyampuk apelah sayang ni, mak tanya lain sayang jawab lain sambil gelak2.kami berdua pun gelak2 gak.
wahaha..tetiba laks blur ctmah ni..ape daaaa

btw semua mommies dah tau kot apa yg saya dapat dlm package RM799 ni kan :)
  • 1 unit of Medela Swing Breast Pump with 2 Phase Expression
  • 1 Autumnz Cooler Bag (FREE Autumnz Air Dry Mesh Bag)**
  • 3 packs of Autumnz Reusable Ice Pack worth
  • 8 bottles of Autumnz PP Milk Storage Bottles (with FREE 2 bottles and 5 pcs Autumnz Double Ziplock Storage Bag) worth
  • 1 pc of Autumnz Comfort Nursing Bra** worth 
free gifts
  • 1 unit of BPA Free Deluxe Bottle Drying Rack worth
  • 1 unit of Receiving blanket worth
  • 4 pcs Washable Breastpad worth
  • RM10 One Baby World voucher to be redeemed against your future purchases
dulu autumz cooler bag color hitam. now dah ada macam2 color n corak polka dot. comel2 hokay :D

ada masa nak try test lah..hehehehe

Monday, July 09, 2012

tersadung

As Salam Readers,

Pagi td time otw nak g mandi tibe2 terjatuh.
kaki tersangkut kat seluar.
cuba berpaut kat almari baju tapi tak kuat.
terus terjatuh ala2 sujud. kepala ngan lutut kena dinding.
lucky la tak jatuh terduduk.
hubby plak macam org kena histeria, dari jauh dah menjerit 'ya Allah sayang...ok x' sambil berlari n angkat saya.huhu
dr taknak nanges terus ter nanges...uuuuuu
terharu tgk kesungguhan hubby..thanks abang.sayang kamu sgt2

la ni lutut bengkak sbb td cuba menahan perut ni.
at the same time ari-ari sebelah kanan terus cucuk2..
sedapkan hati, mungkin tu normal je kan...
hubby ajak g klinik, tp malas la..
tengok la petang2 ni..
if still sakit, baru p klinik

Thursday, July 05, 2012

malang berbau bau

As Salam Readers,

hari ni sangat malang+penat+hangit...
kereta breakdown..
berhenti sampai 3 x. skali kat sunway piramid, skali kat shell b4 paradigm n lastly kt area kwsn perumahan b4 sampai church.
temperature tinggi...
air OK.
rupanya2 motor dah jammed. effect kat kipas. tu pasallah temperature tinggi
tak pasal2 melayang RM220 =(
xpelah adek baby, bukan rezeki kita..
lucky ada duit bonus =(
 

Wednesday, July 04, 2012

WW

As Salam Readers,

Testing...testing...kekeke
seriously sgt syok+sedap...
cas around 8 mins or pendek kata sampai lampu tu x menyala...
tp sgt panas tau. wajib alas ngan towel tebal...

mlm tadi dah test.
tido lena tuh. sedar2 bantal ni dah ada kat peha.haha!
ntah bila masa saya alihkan pun xtau :p




Monday, July 02, 2012

Rojak

As Salam Readers,

Title aja dah menunjukkan hari ni saya sangat malas HOKAY!
Plus hari ni jalan cam penguin. setiap kali jalan rasa nak terkencing, rasa nak terkeluar something.adoyai...letih camni..uuuuu

Alhamdulillah, gaji kali ni dapat ngan bonus skali.tu pun 1bln jek.
xlebih xkurang..xpelah, janji ada daripada takdekan :)
so boleh la saya bayar apa yg patut n tambah simpanan time beranak nnt.hehehe
 
jumaat malam shopping kt Giant sec 7.
beli storage box RM15.99 less jd RM9.90, laundry basket RM7.99 less jd RM4.99, hanger 24pcs RM7.59 less jd RM4.99, bakul makanan after less dpt RM14.99 n barang dapur.
saya tak tau la murah ke mahal, tp rembat jela..hihi
tp sadis sgt2 time nak masak mushroom soup. kat kotak tulis 3 serving, tp isi dlm ada 2packet jek!uuuu!geram2!!

 
then sabtu struggle shopping sorang2 coz hubby kerja.
1st g GM. just grab bantal panas elektrik n stoking jek.
nak beli barang baby tp rasa cam blur n malas nk tawaf2.
pastu straight ke JJ bkt tinggi. sadis takde sales..uuu!tp sempat gak la rembat ape yg berkenan kat mata ni haa:
abah = kemeja T merangkap kemeja raya :D
hubby = spender n stoking --> siap bukak boxes n belek2 spender.wahaha (ctmah sgt fussy!)
adek bb = handkerchief n laundry beg. baju NB mahal2 belaka.ignore ajelah
saya = baju pregnant (geram xde sales!), panties n disposable panties
ahad menjahit n malamnya dinner kat ikan bakar tg harapan :)
sarung tilam n bantal DONE!yayyy
sye mengidam mamam tauhu bakar.nk yg kat tg harapan jek!tbb btol
hubby pulun sowang2 :)
parkson tgh sales ni..rasa cam nak terbang ke sana jek!h0h0h0h0h