Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Tuesday, January 29, 2013

her 1st n 2nd solid food

As Salam Readers,

Seronoknya balik kampung.
bercuti sakan kami.
paling sakan confirm la Alisha.
mana tak nye kejap2 orang tu dukung, kejap2 orang ni dukung.
pulak tu ramai kawan. bila kawan2 datang main ngan dia, bukan main suka lagi.
kaki tangan duk menendang sana sini.
n now Alisha dah pandai hulur tangan tau. kalau kita hulur kat dia, cepat je dia mendepangkan ke dua-dua tangannya..
lagi la orang suka dukung.haha!
n i perasan skarang ni dia dah malas meniarap. pasal pe pun tak tau ler.
adakah Alisha ni cepat busan..uuuuuu

last two days i try bagi mamam solid food kat Alisha.
setiap kali kitaorg makan je mesti dia dok perhatikan makanan tu. dari start kita amek, sampailah masuk ke mulut. pastu duk nyonyot2 bibir. kesian sungguh.


before bagi mamam tu i DF Alisha dulu. bagi dia puas, then baru bg mamam.

i pernah baca dlm 1 buku tuh "seelok-eloknya bagi susu kat anak dulu, kemudian baru disusuli dengan makanan. reason supaya baby tak terkejut dengan texture makanan tu".

last checkup hari tu pun nurse ada cakap "bila anak dah start makan, dia akan kurang minum susu badan. so risiko untuk subur n mengandung tu tinggi".
that's why la kalau sapa2 yang makan pil perancang, bila baby dah masuk 6 bulan je depa akan tukar pil lain =)


so nk dijadikan cerita...

ahad tengahari i buat puri kurma.
buang kulit kurma yang keras tu n rebus dalam periuk.
pastu lenyek-lenyek guna sudu n campur sikit dengan EBM.
Alhamdulillah, Alisha tersaaangat suka. macam nak makan sudu tu pun ada.hihi
n yang penting Alisha boleh membuang seperti biasa. no kembung perut.

saya sangat teruja dapat mamam!
 isnin tengahari i buat puri epal.
mula2 potong epal kecik2 macam dadu.
then rebus dalam periuk, tunggu sampai air rebusan tu kering semerbaknya bau apple ni =)
pastu lenyek2 guna sudu (texture kasar sikit) n campur sikit dengan EBM
ampun ibu ye sayang...balang blender baru tak cari lagi..kekeke!
mula2 tu dia buat muka ketat n mencebik-cebik.
maybe epal ni ada rasa masam2 sikit kot.kekeke
7 8 kali ngap n pastu reject.
Alhamdulillah berak pun senang gak. kembung perut pun tidak

next time ibu wat menu lain plak yek. another fruit or maybe bubur nasi kot =)



im a big-big girl ibu!
 

14 comments:

Veelara Shamsyul said...

Hihi. Good girl. Babe, instead of rebus, better stimkn..khasiat lg tpelihara.. Err.. Kite bgtau je.hehe.rebus pn ok.... :-)

LisaLisut said...

muka sape la alisha ni.nk kata muka ctmah mcm tak sgt sbb ctmah muka kurus tirus.hahaha

alisha pn dh mkn?nice.hehe

fifi said...

eeee...cantik betul alisha nie!! kulit halus mulus..eee..geram tengok!

With Julia said...

sungguh comel bb bb 1st time mkn solid food..mcm2 reaksi kan :)

MimahAjil said...

oh...sangat manis dan comel...
tetibe rs cam nk buat menantu...jgn marah ye ibu Alisha...:)

:.noRuL.: said...

yes alisha a big gurl now ibu..
very sweet smile u have alisha..

(komen omputih plak sye kali nie kan)

:P

Aeen said...

adooii..geramk lak dengan pipi dia tu la.....comelnya laaa...:D

ctmah said...

vee: tq dear.i take noted. act mmg nak stim,tp cari penapis kecik tak jumpe.pastu mak soh gune pengukus dia,bapak la besau. so rebus jelah.hehehe!

lisa: i baca tirus tu tikus.haha!my mil ckp dulu masa ayah alisha baby2 lg, bolat camtu gak.so ikut ayah dia kot.eh nth la..haha!Alisha mamam during weekend jek.boleh x? :-D

fifi: gagaga..balik kampung habis kena gigit ngn nyamuk.tobek kat kepala sana sini.kekeke

julia:mmg mcm2 reaksi.kdg2 tu rasa geram je nak melayan.hehe

mimah: ahaha..jom kita kenen2kan diaorg :o

norul:geram x?jum jumpe Alisha :p

aeen: tq untie.pp tu market Alisha.hehe


CikNaa said...

ya Allah kiut nye anak dara ni..

aTieYusof Family said...

Comell nya Alisha ni..geram tgk pipi bam-bam tu..:)

cikcoklat a.k.a Haiza said...

ello si bolat...ilham dah xbape nk bolat pp dah... :(...ilham dulu sume mkn asal suap je sume ok..now memilih ler plak

e k i n ♥ y u s r i said...

dah mamam, mkin bambamlah die

Asz Miza said...

hi alisha comel boolats..auntie geram rasa nk picit2 puipi awak tu..

Aty_Fared said...

Comelnyer....l:-)