Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Monday, February 04, 2013

barang-barang yang perlu ada bila hantar anak ke nursery

As Salam Readers,

yeahhh
monday blues =)
mood bermalas-malasan masih menguasai diri.hikhik

last week, kakak yang pick up Alisha. 
i sampai shah alam kol 6.30ptg!!mmg tak sempat nak amik.huhu
apa yang depa gitau kakak n mak, Alisha budak yang baik. rugi tak jaga awal2.
T______T

cuma nampak weird bila susu yang i bekalkan tak habis 2 botol.
now waktu siang Alisha minum 4oz x 5 botol = 20oz
so i bekalkan 6 botol, which is ada lebih 1 botol for backup.
tapi 4 botol je yang habis. 
mungkin Alisha seronok kot tidur dalam buai. 
bile ek ek depa enjut, so makin la tidur si comel tu. 
xpelah, tak baik bersangka burukkan. nanti i pantau for hari-hari berikutnya =)

pastu i sediakan 4 helai baju, which is 3 baju siang, 1 baju malam.
yang funny tuh baju malam di pakai di siang hari n baju siang di pakai di malam hari.tett!amek kau..malam pakai seluar pendek T____T
lepas tu semua baju basah n ada yang bau muntah.
seriously masa mak jaga, Alisha xde muntah2 susu pun.
maybe depa x burp kan Alisha kot.
tapi tak baik bersangka buruk lagi kan.huhu
padahal i dah prepare 1 log book utk depa refer.
bukannya tulis berjela pun. i just explained how to handle ebm n highlight BURP baby...
uuuuu..takpelah..i akan monitor from time to time lagi =)

kat sini i buat listing barang2 yang perlu kita prepare before hantar anak ke school:
  • susu - tak kisahlah ebm or fm. make sure cukup sukatan yerk
  • botol susu secukupnya. i prepared based on berapa ebm botol yang i supply.
  • baju - 4 helai: 3 siang, 1 malam
  • towel - 1 helai: bila pickup anak i akan mintak semula towel tu.tak mau tinggal situ coz i kureng selesa bila dah bercampur2
  • napkin - 2 helai
  • diapers - 5 helai
  • toiletries, minyak telon n nappy rash cream
  • plastik beg - 2 (isi kain kotor)
  • termos - for panaskan susu
  • handkerchief - 2 helai
  • stoking - 4 helai
  • tilam, bantal, blanket - yang ni boleh tinggal terus kat nursery
so i rasa tu aje kot...
kalau ada penambahan, boleh la share2 yek =)
sharing is caring, caring is loving, loving is sexy =)

daaaaaaaaaaaaaaaaa


 

11 comments:

mama ila said...

haah..ila pun lebih kurang camtu..hihihi...tapi ila hantar kat umah MIL...dah letak sepasang2..tapi bila amik..seluar n baju lain2..biasalah tu..hehehe..

aTieYusof Family said...

Harap2 semuanya berjalan lancar.. rasa nya dah OK kot senarai brg2 di atas..:)

Asz Miza said...

i bagi 2 atau 3 pasang baju je tapi selalunya akan pakai 2 je..lepas mandi pagi tukar pastu mandi petang tukar..balik umah i tuka baju tido..diapers i letak 10keping..haha. Susu i dulu bekalkan 6 tapi biasa dia minum 4 je so i bg 5. Bib ngan washcloth bagi tak pernah pakai. -_-"

e.t.t.y said...

umar raihan pun sama. i amik dia petang, pakai rompers!! baju malam tak berusik pun. hahahaha..

LisaLisut said...

I bwk bj 2 je wei. Rupanya i br tau dorg mandikan dia tghari sbb bpeluh.so rupanya bj pg dia pkai tghari jgk b4 mandi utk bj mlm.huhu.skrg i bg 2 bj siang 1 bj mlm.xcnfuse sbb lngn pnjg seluar pnjg. Botol i bg 2 je. Dr pg smpi kul 2. Then tkr botol baru.huhu.towel dorg ske tgl.i mntk sbb nk bsh lol. Tp bib dgn washcloths or npkin yg i bwk sesaja pn xpki sgt.huhu.termos xyah sbb sne ada air pns. Tp diapers i bg 5 je.sbb nya i bg 5 baki ade 3.xtkr ke ape.geram gak kdg2 .i ltk je note dlm bag dia cz tiap hari rotate cikgu.bkn org sama.if org sama dia tau handle hannah huhu.ko bg log book lg haha.xsempt bc la tu lol

:.noRuL.: said...

wah..Alisha mmg budak baik kn...sbb dia xmau ibu risau so dia behave..good gurl.

:)

Anonymous said...

salam,nk tnya.untuk botol susu if susu ibu..kena standby botol susu byk2 la yer utk dibw ke BS?

ctmah said...

mama ila: at least mak dpt bezakn. yang panjang utk malam,yang pendek utk siang.ni siang2 hari pakai baju seluar panjang.kekeke

atiey: tq dear.soon bile anak dah start makan kena include sekali bib n bekas makanan kan? =)

miza: kalau bs jage boleh aje letak diapers byk2.hehee

etty: rompers?haha!mungkin umar nampak lebih handsome kot bila pakai rompers =)

lisa: utk malam mmg bg yang lengan panjang kot.dia bantai pakaikan siang hari.mau kepanasan Alisha.haha!tulah,depa mmg request towel tinggal situ.tp idak ler -.-

huda: bila nak jumpe Alisha? :p

Anonymous: wassalam. haritu i bagi 4 botol coz baby selalu minum 5x jek.bukannya ape, i takut depa basuh tak bersih.that why i bg banyak.tp make sure label each botol n tutup botol =)

With Julia said...

wahhh best yer baby Nur Alisha Kaisara ( Sedapppp ye namaaa ) nak masuk school! Bagus tau mama buat list cm tuh senang nak pantau brg2 keperluan baby....moga Alisha suka gan sekolah baru nanti yeyyy :)

Bazilah (^0^) said...

list kita lebih kurang sama je. tp kuantiti yang bazi bg banyakkkk haha. contoh mcm baju, baju utk siang bazi bagi dlm 5 psg, sbb maryam ni suka muntah even dh burp kan dia, ade je yg nk meleleh hehehe. pampers plak bazi bg 10.. alisha dh minum 20 oz ek? bazi bekalkan 15 oz skrg, still ckp lg makcik tu ckp. risau je kalau x cukup bekalan kan? hehe

Anonymous said...

diazepam 10mg buy valium in bali - what is the generic of valium