Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Monday, February 25, 2013

sembelit!

As Salam Readers,

Perkara yang paling saya takutkan bila Alisha sembelit!
kesian sangat2 tengok dia meneran tapi at the end tak keluar apa2
menjerit2 sampai keluar air mata
harusla saya pun turut menangis gak..huhu!

bila tengok dia meneran cepat2 saya bukak pampers dia n goyangkan kaki dia cam kayuh basikal tu.
yang keluarnya seketul aja..
kadang2 tu sempat keluar kepala taik aje, tapi last2 masuk semula sebab dia taknak teran dah.nangis je tau.huhu
bila taik tu masuk semula, rasa geram gile, rasa nak korek2 jek..huhu
pastu leh plak terbayang, camtu agaknye saya meneran nak keluarkan Alisha. kejap nampak kepala, kejap masuk semula T___T

start sembelit bila dia mamam pisang n bubur carrot.
pastu dok la caca marba tanya Yumie n dia suggested bg mamam betik.
khamis, jumaat  bagi mamam betik, tapi still sembelit gak.
seketul dua ketul keluar, bau betik tuuuu huhu
pastu yumie suruh stopped and try bagi kurma laks.
etty n shima pun suggested bg puri kurma.
sabtu mamam tak sembelit or pendek kata tak berak.
semalam mamam,pg tu kua seketul, tengahari kua 2 ketul, petang after mandi, tengah lap2 dia tibe2 tengok kepala taik.
omg!tak pakai pampers lg n terus je tadah tangan.haha!banyak ok keluar. penuh 1 tangan ni haaa.
ada lampin,tp malas nak kotorkan sebab terfikir mesti susah nak sental.haha!
korang geli tak?wakakaka
langsung takde rasa geli kot, sebaliknya rasa happy sangat sebab Alisha dah tak sembelit.
taik dia keluar cam biasa.
mlm tadi pun berak 2x and subuh tadi berak sekali..
wahh!banyaknye taik kamu sayang...kesian kat kamu kan..huhu!

lagi satu, Alisha ni jenis liat nak minum air masak.
haduyai..menguji iman betul.
bagi pakai botol, di main2 puting tu.
bagi pakai sudu, di sembur2.
bagi pakai picagari, di luek semula
haduyaiii..geram je rasa..
last2 i campur sikit ngan kurma, barula dia nak minum.tu pun sikit aje.tak sampai 1oz :(
camne nak bagi baby suka minum air masak ek?
ke normal utk permulaan ni?

12 comments:

aThidEaN said...

glad alisha dah sembuh:)
anak sedara i camtu gak. xnak minum air masak sgt. so mmg sembelit.
skrg dah ok

Asz Miza said...

bagi prune boleh ke tak eh? macam i lepas deliver aritu minum air prune banyak. Kalau babies boleh tak?

With Julia said...

Kesian alisha sembelit...tp bila baby poo poo kita rasa happy sgt sbb dia sihat...bila liat nk poo poo kita jd resah gundah gulana...dearr, tadah tgn pun x kisah janji x sembelit dah..alhamdulilah...budak2 zaman skrg kurang minum air msk kan

With Julia said...

Kesian alisha sembelit...tp bila baby poo poo kita rasa happy sgt sbb dia sihat...bila liat nk poo poo kita jd resah gundah gulana...dearr, tadah tgn pun x kisah janji x sembelit dah..alhamdulilah...budak2 zaman skrg kurang minum air msk kan

cikcoklat a.k.a Haiza said...

sianye alisha..ilham pon ssh sggh nak minum air masak..last akk bg guna cawan..hehee..beli sippy cup mula2 je teruja pastu xnak..hehe...

ctmah said...

athidean: harap2la ok untuk hari seterusnya..air masak rasa tak sedap kot.hihi

miza: prune pun blh gak.i malas nk p kedai, kurma ada kat umah so cuba yg tu dulu la =)

julia: aahkan..sgt tak senang hati.mcm2 fikir :(

kak haiza: nnt org pun nk beli sippy cup gak laa..tgk alisha teruja ke x.huhu

e k i n ♥ y u s r i said...

cian alisha sembelit
zara x penah sembelit lg
so ekin xde cdgn utk bg

LisaLisut said...

eh xdela smpai 1oz nk kasi air msk i rasa.haha. i xde experience sembelit hannah sbb dr lahir smpai skrg tiap2 hari berak.so nk detect dia xsesuai mknn ke or cirit ke apa pn xbole sgt.tp adalah weird kalau dia xberak sehari. keh2.tbalik dgn hannah.dia air masak laju sungguh.u try bg pkai sudu pn alisha xmau? ade org kata xperlu air masak.up to them la.tp ikut mak i,if dh bg mkn,bg sikit air msk.cuci mulut katenye..sng berak pn ye jgk kot..huhu

kesian alisha. myb prune mcm as ckp tu pn bole huhu

D Yatie said...

arissa Alhamdulillah tak pernah kena sembelit & arissa minum air masak macam orang tak minum seharian. huhuhu.

e.t.t.y said...

tadah taik?? omg!!!!!!!!!!!!! kakakakakakakakak...

tah tah carrot kot buat sembelit. sebab kita noticed, umar makan carrot mesti sembelit gak...so skrg takde carrot, kita gantikan dengan keledek. elok pulak makan keledek.

mOoN said...

my mom kata pisang pun boleh jadi sembelit.. sebab tu x bagi aisya makan pisang.. huhu

Syima Syaz said...

i baru baca...sorry...

so kurma menjadi la? ok good.takyah bagi air masak byk2 pun, cukup sekadar sb alisha bf kan? SI dah ada air utk dia...no worries.erk... paed yang ajar i..

pasni u try prune plaks.prune tak menjadi pn utk aisya...aisya berak pn atas bantuan ubat tp pastu tu 2 hari aisya berak sbb makan pumpkin... cuba2..try n error...

goodluck alisha