Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Thursday, May 09, 2013

lesson learned

As Salam Readers,

i nak share 1 cerita..bukan nak mengaibkan sesiapa, tp untuk pedoman kita semua...

i ada sorang kawan. nama dia Aminah (bukan nama sebenar).
Aminah ni dah berkahwin n ada anak sorang. lama dah depa ni kawin. seingat i adalah dalam 6/7 tahun. memang depa ni loving couple dari zaman sekolah lagi.

last 2 months, i baru je tau dia dah bercerai ngan husband dia. 
tu pun dia yang bukak cerita. kalau tak, sumpah i tak tau cita.huhu

puncanya sebab rokok.
before kahwin husband Aminah cakap tak nak merokok dah.
tp biasalah lelaki..mana tahan kan...lagi2 if perokok tegar.
bila dah kahwin, kantoi pulak dengan Aminah.
depa pun bergaduh mulut n si suami buat lafaz taklik, 
kalau dia hisap rokok lagi jatuh talak 3 (tahun 2009).
so si husband pun berhenti la merokok.

Aminah cakap depa tak pernah bergaduh n siap planning nak tambah anak lagi (tahun 2012).
nak dijadikan cerita, raya puasa yg lepas Aminah dapat tau husband dia dah lama merokok, tapi tak bagitau Aminah coz takut kehilangan Aminah n sanggup tanggung dosa seumur hidup. Tuhan tu maha kaya. Dia bagi petunjuk kat Aminah.  ada saksi nampak yang husband dia isap rokok. Bila Aminah dah tau, terus dia ajak pergi pejabat agama, naik turun mahkamah n terus jatuh talak 3. hakim putuskan mmg jatuh talak coz husband dia lafaz tanpa paksaan n hisap tanpa izin Aminah. if husband mintak izin n Aminah izinkan, baru la tak jatuh talak.

bila dah jatuh talak 3, si husband sibuk suruh cari cina buta. kawan i ni pun dingdong jugak. dalam keadaan tak waras, dia sanggup cari sapa yg sanggup jadi cina buta. but lucky dia cepat sedar n terus batalkan niat dia tu.

dia cakap dia sedih sangat coz selama ni dia dah tak halal ngan suami dia. dia risau if solat n ibadah dia selama ni tak di terima tuhan..
i cakap kat dia dalam hal ni ko tak salah beb. ko tergolong dalam org yang dizalimi. Tuhan tu sayang sgt kat ko. Dia tunjuk jalan kat ko. jangan terburu2 sangat dalam buat keputusan. mintaklah petunjuk byk2 kat Dia.  
 
so buat para suami..fikirlah dulu apa yang uolss nak cakap..jangan fikir nafsu amarah semata2..kerana mulut badan binasa..
kesian kat isteri2 uolsss..tak pasal2 menanggung apa yang uolsss buat tu..
tak guna kasih sayang bergunung2 if uolsss gagal mengawal emosi...
wallahualam

sharing is caring =)  
 

11 comments:

Nurul Hamimah said...

hal cerai ni tak boleh buat main2 kan.suka2 nak sebut.Nauzubillah.....sgt takut.kesian kwn awak muda2 jadi janda tanpa rela.kalau talak 1ke..2ke..still boleh rujuk.

fifi said...

kesiannya..

~ NANA ~ said...

ya Allah mintak jauh la benda2 camni :(

SweetLikeWhat said...

tula..talak jangan dibuat main..

With Julia said...

Ya Allah...nsb baik suami x pernah merokok dan x pernah rasa nk cuba merokok...smpi ju yg pelik dia lain dari yg lain wpun bapak mertua dan adik ipar ju perokok sgt2 tegar...ya Allah jauhkan kami dari ujian sebegitu...aminn

LisaLisut said...

ya allah..... knpla jd cmni...adoi..igt dlm tv je.mst heartbreak gile dua2..

aTieYusof Family said...

Ya Allah....takut nya..talak cerai ni mana boleh buat main2 kan?.. kena jaga percakapan/adab..
kesian kt kawan tu...

Veelara Shamsyul said...

Adoi smpai cmni skali ek....


Minta jauh.

I mmg xkesa pn husben i merokok...tu hak die, kebebasan die..asalkn jgn merokok dlm uma or dkt ngn i and iman.as simple as that...buat apa nk pk mgunung pasal rokok padahal byk lg bnda len dlm life y perlu d fikirkn.hihi.ni pdapat i sbb life i mmg cmni.i mmg jnis mls nk pk bnda2 y bukan main focus hdup i.komen tpjg lak kt sini

Bazilah (^0^) said...

sedeynye. hmmm kesian aminah.harap aminah dapat bersabar byk2..

e k i n ♥ y u s r i said...

ishk,risaunye

naseb bek suami ekin x merokok

PuanSyimaSyaz said...

ya allah...terkejut i baca.ingat kan dlm drama je..realiti pun ada kan..

i jenis takde lah nak sekat2 husband smoking... janji berpada2