Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Friday, June 21, 2013

pecah masuk

As Salam Readers,

Sumpah... this weeks i tak leh tidur sangat. kejap2 je terbangun.
pantang dengar bunyi, confirm i pasang telinga, pasang lampu bagai..huhu

Last sunday rumah my jiran (berdepan rumah i) kena pecah masuk.
waktu kejadian 4am. si isteri tinggal berdua aje ngan anaknya.
si isteri tu tengah tengok tv. sedar2 ada parang kat leher.
habis semua barang kemas n duit pencuri tu amik.
pencuri tu 2 org n berkemungkinan besar orang melayu (lorat melayu).
lucky dia n anak tak diapa2kan. depa masuk ikut tingkap bilik air.

bila i tahu cerita jek terus i tak senang duduk.
yelah..sapa tahu kan kalau benda nak jadi. dah la kami ada anak kecik..
Ya Allah, lindungilah familyku and jauhkan segala perkara buruk tu dari kami..amin 

i sebenarnya agak fobia dengan pencuri ni..
setiap tempat yang i duduk mesti ada je perkara buruk yg jadi.
kadang2 terasa diri ni mcm bad person pun ada =(

dulu kat poli rumah i kena pecah masuk, rumah tingkat 1.
everytime nak tidur mmg i akan letak phone bwh bantal. 
ada 1 malam tu, time tu we all dah tidur.
kita tidur mestilah ada pusing2kan.kejap kiri, kejap kanan.
tetiba aja i rasa perit kat muka. i bangun n tak sempat nak bukak mata kena tumbuk 2 kali kat hidung. bila i bukak mata i tengok ada someone pakai topeng hitam depan i.
terus i jerit pencuri n semua budak rumah bangun n menjerit sesama.
i bukak lampu n sempat pulak tengok cermin. darah dah menitik2 kat hidung. pencuri tu lari n i terus kejar dia (pencuri tu pandai, awal2 dah bukak main door).
stop kejar sebab dia lompat dr 1st floor (nasib baik sempat fikir, xkan nak lompat kot).
then i masuk rumah sambung tgk cermin semula. hidung dah bengkak n terus menangis kuat2 sebab baru rasa sakit. then my xbf (veelara, u kenal kot my xbf...huhu) datang bawak p hospital. x-ray banyak kali sebab depa takut hidung i patah. lewat petang baru boleh keluar hospital. Alhamdulillah hidung OK, cuma bengkak jek.
balik rumah dengan polis. as usual la, depa wat normal tugasan. 
yang pelik tu, pencuri tu boleh pulak selongkar only my beg, album i semua dia tengok n yg paling funnynya kaset hindustan my member semua dia kebas. time tu mcm terfikir, ntah2 i kenal budak tu kot..hurm..ntahlaaa
ok stop ke cite lain =)

time belajar kat utem, selalu je hilang seluar, baju n pakaian dalam.
seat motor siap kena toreh2 lagi.
pernah 1 hari tu, time nak amik wudhu, tetiba nampak tangan kat cermin tingkap bilik air (rumah groundfloor). bila i menjerit aje cepat2 org tu lari n terus inform jiran rumah sebelah. depa keluar kejar, tp org tu dah hilang. 
pernah gak ada somebody bersidai kat rumah kitaorg n as the same time cuba mengendap bilik kawan i..terus dia jerit kuat2 n as usual.tak sempat kejar, org tu dah hilang. 
i ingat lagi, time tu bulan puasa. buat police reports (polis tu lembat naa taip report) n sampai terpaksa berbuka kat balai polis..huhu
ok masuk cite lain pulak =)

ni time baru dapat kerja kat shah alam. i menyewa umah flat(1st floor) kat area sec 24.
rumah flat, korang faham2 jelah kan...
parking motor, mmg berterabur aje kan. i mmg parking betul2 mengadap rumah.
setiap malam setiap jam i akan usha my motor.
one day, bangun pagi tengok2 motor dah hilang.
i ingat lagi, malam sebelum tu mmg ada 2 orang budak lelaki duduk kat motor i. ingatkan depa sesaja melepak jek.
terus i jadi mcm org gila pulak. turun menangis2 cari motor. pastu ada budak2 sekolah (tengah melepak) tegur. i cakap motor hilang n kebetulan pulak ada yg cakap nmpk bangkai motor i kat flat sekian2. pastu mmg ada makcik pakcik yg nampak. depa ingatkan kawan i..huhu!i ajak budak2 tu tunjukkan lokasi n mmg sah tu motor i..
mak ai..tinggal rangka aje ok..lagi la i melalak2 nangis. call my sis n budak2 tu tolong tolak ke kedai motor. sis tolong bayar repair motor i..huhu
lepas kejadian tu, i mmg parking motor kat rumah my sis n i pinjam basikal dia berulang alik ke rumah sewa. yg comel tu, dgn basikal2 i angkut bawak masuk rumah. fobia katakan =)

ni pulak time duk rumah sewa ngn mayumie n huda.
mmg selalu je dgr rumah jiran kena pecah rumah. tp Alhamdulillah, rumah kitaorg selamat.
cuma yg tak bestnya, kereta kena parking luar (parking dalam berbayar n x cukup kotak)
i baru je tukar radio kereta. pakai tak sampai seminggu, dah hilang.
depa pecahkan tingkap kereta belakang (bahagian kecik tu) n depa kebas radio tu.
nasib baiklah i pakai kereta biasa aja..tp menangis jugak la sebab baru aje tukar radio kot.
pulak tu, my bf (sekarang dah jadi hubby) yg belikan =(
ok..cerita habis..panjang lebar bebenor kan =)

so i berharap sgt2 benda2 buruk ni dah x jadi kat i..
lindungilah kami satu family Ya Allah.
hanya padamu sahaja tempat aku berserah dan berlindung..
amin

happy weekends uolsss...
ahad ni jumpa kat taman layang2 ye.. Insya Allah.
bestnyalah kalau lisa hannah dapat join sekali =)
 

21 comments:

achiek anis said...

hi sis..

saya la mami airis yg smlm tu...

mamiairis.blogpsot.com

aah..memang seram bila rumah kena pecah...tawakal pada Allah je...

rumah saya pun pernah kena pecah thn lepas...huhu

MimahAjil said...

bahaya kan kes2 pecah masuk..sy pun kalau ade bunyi pelik2 je dah curiga...yela walaupun kita tau rumah tak ada barang berharga..nyawa kita terutama anak tu yang terlalu berharga...huhu

Norlidawati Jaafar said...

hi
ida xde pengalaman g umah kene pecah masuk
tapi dengar cite je dah menyeramkan lah
ida nin newbies blogger
jemput meriahkan blog ida ye
umielman.blogspot.com

Veelara Shamsyul said...

Haa.sape tu ex bf u? Kwn i ke?pm i kat fb ye :)

e.t.t.y said...

hahahah dulu mana umah sewa? ttu?

cikcoklat a.k.a Haiza said...

oohh..scary..akk pon umah pnh kn masuk ms study kt poli dl..n skali lg cubaan nk pecah umah my sis time bulan pose..mujur mak akk terjg..lucky dia xsempat masuk...

LisaLisut said...

my god.kalau i pn cuak..sbb i xpsg grill. bajet rumah tgkt 4 xde org nk panjat.gagaga.wpn ade guard tp i cuak jgk.dgn adik i suke balik mlm n kene park luar.dh sound pn jgn blk lmbt dia rilek je kata pak guard iring smpai rumah.ewahhh.nk je aku sepuk adik aku haha

hati2 la ctmah.skrg xkisah rumah jenis apa ade guard ke x if nk jd jd jgk..sigh..if i jd u dh fobia kot kalau dh byk kali jd kes2 mcm u cerita tu huhu.kitorg pn kene park salah satu kete kt luar.tp nsb baik guard jaga.sll yg kene saga n myvi.sbb mudah bolos barangkali.huhu..take care..

ada apa kt tmn layang2? wassap2 hehe

ayahmamilisa said...

kechek..boleh lak ateh lupa pasal cite kat poli dulu..masa tu sem 4 ke?
tapi hati2 tau kechek..sentiasa sedia ngan kayu besbol ke..parang ke untuk pertahanan diri..umah sebelah baru ateh ni pon kena pecah masuk, tapi time 11 pagi, time orang kuar keje..tapi still amik langkah berjaga2 slalu..takut jugak ;(

Asz Miza said...

rumah i kat puchong da bape kali kena pecah masuk la cubaan nk masuk la siap bukak tingkap amek hndbag i pastu amek duit n cincin risik, simpan purse balik dalam bag. Ape punya pencuri la tu..ada yg balik keje tgk rumah dah bersepah..moto kezen husband i pun pernah kena curi masa parking kt umh i..padahal pagar besor tu pn diorang boleh tarik..paling terbaru pisang kat umah pn orang nk kebasss..hahaha...hai la manusia skg ni..yg nyatanya i skg takut kalo duk sensorang ngan anak klo husband kje mlm n my mom balik kampung..scaryyyyy..terbayang dia masuk ikut loteng atas...

PuanSyimaSyaz said...

mtk dijauhkan lah ek ctmah... i ni pun 2nd floor je.org panjat kat tangga, lompat skit..panjat balcony. fuh fuh ketuk meja!

hayati hashim said...

Byk nya pngalaman u ctmah eh... jita x oebah ada pglmn direct cmni lagi la.. cuak jugak eh. Tapi bab u kejar pncuri tu mmg terer la..

yUmiE AzuRa said...

owh org ingt sume cite2 awk ni ctmah.hehe.tp paling sadis shima le kn.hilang kete,last2 jmpe rangka je.nsb awk hilang radio je.tp xbleh tahan bile ingt rumah korg kt pangsapuri dlu kne intai.maklum le ank dara comel2 belaka kt dlm umh tu.hahaha

D Yatie said...

Byk pglmn awk ctmah. Huhuhu. Kita doakan yg baik2 semuanya ye. Tp tu la. Skrg nih. Dok dalam rumah sndri rasa x safety.

cha said...

erk scarynya baca pengalaman u. i dhla selalu tinggal sorg ya Allah mintak djauhkanla :(

Cheyan said...

Hati2 yek...insyaAllah tak de pape....

Bazilah (^0^) said...

seram nya pengalaman2 ni. jaga diri n family yer. semoga Allah melindungi ctmah sekeluarga.

Azian Elias said...

Assalam...
Ya allahhh banyaknya pengalaman yg mencabar ni..takut gak dengar..dengar pun dah serem apa tah lagi yg berdepan situasi suspend ni kan..hope no more after this....insyaalah .

PinKy MoMMa said...

ctmah..akak datang sini hehehe..kenalll mana leh tak kenal kan..yang suka senyum tu huhu..manis jer muka..badan maintain lagi..nnt bg akak tips pas bersalin nnt yer :)

pssstt semalam kan kat giant cheras tu kes rompakan ok..dalam giant besar tu dioarng berani nak masuk tau..

skrg ni bahaya la..kena extra careful..

With Julia said...

Huwaaaaaaa seram baca cerita mommy dear...skrg byk betul kejadian pecah rumah....YA Allah lindungilah anak beranak kami ya Allah...aminnnnnnn

BAIZURA NATASHA said...

Ya allah, kalau i pn trauma kot. Be safe. Baca ayat kursi sblm tdo, n iqamat kt penjuru umah. Inshaallah allah pelihara.

mrs kayrul said...

bahaya betul tue...sekarang semuanya dah tak selamat...

dulu rumah saya pernah kena rompak, lepas buat polis report terus pindah dari rumah tue