Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Friday, November 29, 2013

checkup anak beranak

As Salam Readers,

Entry throwback! hehe
lepas ni banyak lagi entry throwback OK!sila la layan ye kome kome semua..hehe

kali ni nak cite checkup minggu lepas.
as usual i amek UPL hari selasa tu. pagi nak bukak buku ibu kat KK kelana jaya. ptg checkup Alisha pulak kat klinik desa kat pendamar. i am a supermommy..berkejar ke sana sini.. without daddy ok!h0h0!

checkup ibu

2nd time buka buku pink! fuhhh..berjanggut tunggu oi..nom org lain dah di panggil tp nom aku tak panggil2 lagi. bila nom naik, cepat2 nurse tu say sorry sebab delay nom aku. katanya ada urgent kes. aku pun iye kan jelah, malas nak bunyi pape.

buku pink ni dah lain sket. column utk check gigi takde dah.. so boleh r aku skip!haha!aku takut wehh kalo bab2 check gigi ni..fuuhhhh!

pas siap buat buku, kena pi kaunter 22 n 23 utk check air kencing and darah. check darah tu pun buat aku kecut gak sebab kena inject kat lengan.. huwaa! 
ter ouchhh jugak la masa nurse inject tu..h0h0!

pas tu terus tunggu turn jumpe nurse / doctor. masa jumpe nurse, result semua cun accept pasal fibroid tu la. nurse tunjuk kat doctor n doctor nak jumpe aku esok lak. dohh! aku mana ada cuti dah.. UPL max sampai 7 hari je kot. 7-7 hari aku dah guna dgn jayanya!huhu
aku OK kan aje ngan nurse n doctor. again, appoinment kol 8.00am (ni aku cite kat entry lain k)

result checkup harini:
berat : 43kg
hb: 10.9
urin test: N / B
bmi: 19.3  
edd: 14 May 2013

next c/up: 17 dec 13(monthly)

checkup Alisha

Alhamdulillah, semuanya nampak normal. 
bagitau kat nurse Alisha selalu batuk berkahak bila masuk tengah malam.
nurse soh refer KK berdekatan sebab kat klinik desa depa takde supply ubat batuk or antibiotik..iyolah =)

result checkup Alisha:
umur: 1 tahun 3 bulan
berat: 8.9kg (ringan naaa)
panjang: 72cm (rendang macam ibu je)
bmi: 17
lilitan kepala: 47cm

next c/up: 18 feb 14

lepas siap c/up kat klinik desa, terus zass pi KK kat bandar botani sebab nak refer batuk Alisha tu. doc cakap tekak alisha dan merah. doc supply ubat cairkan kahak, antibiotik n demam. ubat batuk je doc x bagi sebab dia x galakkan budak below 2 years minum ubat batuk. 

kesian Alisha. nak kata tidur bukak air cond, tak. nak kata bukak kipas kuat2 pun tak. tp yelahkan. sekarang ni kan musim hujan. malam2 memang sejuk kot. ibu ayah kerepot dalam selimut, tapi Alisha xmau berselimut. letak je selimut kat dia confirm dia merengek2. atenya tak dapat nak mengangkang berkuak lentang bagai ye sayang..huhu!

sampai ke hari ni Alisha still batuk2.. dah macam2 aku buat, tp semua tak jalan.. kesian dia.. cepat sembuh la anak! ibu xsanggup dengar kamu batuk macam orang tua =( =(

oklah..selamat berhujung minggu uolss n selamat ber pureen warehousales yo!!!


6 comments:

LisaLisut said...

ala kesian alisha. hannah pn sama. bgn pg sure batuk.sbb sejuk ekon kot.huhu.tp i off ekon around 2/3/4am cmtu.xla smpi pg. sll hntr g nursery elok,balik nursery sure hngus leleh. on off on off. sabar jela. nsb xde pape.get well soon alisha and ibu

Umi Qi said...

Sonok baca pasal buat buku pink...terpandang berat ctmah hapee 43? hahahhahaha ringan sungguh....jgn ditanya berat Umi Qi...mmg naya hahahha...windu nk jupe alisha lagi

Mimy Hamid said...

best nak buku pink jugakkkk....huhuhu take care adik ku tmah..jaga leklok baby n alisha ye

Erna Nordiana Zamri said...

ctmah...berat awk kan kan kan Ya Allah tak tercapai dek akal ku. daku berattttt ikut laluan kiri! hahaha

alisha sayang..semoga sihat selalu.

YaNg AyEsHa said...

Alisha same ringan dengan ibu..kesian Alisha batuk2..huhu..cepat sembuh yea syg..

♥ ROS ♥ said...

Alhamdulillah semua dipermudahkan... Hehhehe... :) cpt sembuh yer alisha..humaira pun ska bkahak ni :(