Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Friday, December 06, 2013

mengandung kali ke 2, bersediakah aku?

As Salam Readers,

Alhamdulillah, kandungan dah masuk minggu ke 15.
dah melepasi trimester yg pertama. Alhamdulillah =)
kejap sungguh masa tu berlalu.
Kalau ikut kiraan kitar haid, EDD aku jatuh pada 14 May 2013.
Kalau ikut scan hari tu, EDD aku jatuh pada 20 May 2013.
19 May birthday aku, harap2lah adik baby keluar 19hb. Hadiah paling besar buat ibu ni nak..hehehe

Actually, secara fizikal n mental aku dah ready pun nak mengandung kali ke 2 ni.
Kiteorg memang plan genap Alisha setahun kitaorg akan start berusaha.
Masa aku buat kira-kira tu, kalau conceive bulan 8, baby keluar dalam bulan 5. sama birthday ngan aku!
terus ON niat tu!hihi!
Alhamdulillah, Allah makbulkan permintaan kami =)

Niat aku waktu ada 3 jek.
1 sebab aku dah tua. tahun depan dah 31 tahun.
1 sebab nak bagi Alisha kawan, kiranya jarak rapat.
1 lagi sebab anak tu pinjaman semata-mata dari Dia. so aku tak nak rugi dari segi situ.
tu aje niat aku. lain2 aku tak fikir dah.

tapi cuma aku sedikit kecewa, bila ada yang dpt tahu aku mengandung, depa2 cakap tak kesian kat Alisha ke.
dia kecik lagi. kurang kasih sayang lagi. n macam2lah.
kalau aku nak kira faktor kurang kasih sayang ke kurang kewangan ke ape ke, sampai bila kot aku nak delay?
Tuhan bagi kita akal utk menilai mana yang baik mana yang buruk.
Tuhan bagi kita kudrat utk mencari rezeki yang lebih.
Tuhan bagi kita perasaan utk create kasih sayang yg tiada nilai tu.
bagi aku, itu semua terserah pada diri kita. kita yang tentukan nasib kita. so paham2 la kan   

Aku dapat tahu aku mengandung bila period aku lewat seminggu.
Badan aku takde rasa pape pun. Cuma yang aku perasan, laki aku pening, mabuk2 n suka beli asam. sama symptom masa mula2 pregnant Alisha. Laki aku kena morning sickness dalam seminggu dua.
Pastu terus aku beli upt test. Aku test kat opis, nampak 2 line tp samar2. aku post kat kedok, depa cakap pregnant.
Aku bagitau hubby. hubby macam dah suka tapi aku cakap jgn berharap sebab x clear.
hubby soh beli lagi 1 upt test. keesokkan masa mandi pagi tu, aku test and memang clear 2 line. terus rasa syukur sgt2 n cepat2 gitau kedok. laki sendiri pun tak sempat gitau lagi sbb dia tgh tido..haha!

Pastu aku kira2 sendiri. mungkin dalam 5weeks camtulah.
Kiteorg jadi excited and ajak hubby pi scan kat klinik. excited macam anak pertama tau..hihi
bila sampai kat klinik tu, doc tak nak scan. alasan yg diberikan, bukan nampak apa2 pun. kalau nak scan tunggu 3 bulan baru datang semula.
laki aku memang pantang sikit kalo org cakap sombong ni, terus dia ajak keluar. banned terus klinik tu..huhu!
Doctor, kami cuma nak tengok betul ke x aku ni ngandung. aku cuma nak tengok betul ke ada kantung yg tergantung dlm ni. tu pun susah ke doctor!!huhu!

esoknya terus aku gi klinik panel kat opis aku ni. panel je tapi tak cover pun utk hal2 yang berkaitan ngan mengandung ni.watever!
bila doc scan, Alhamdulillah nampak kantung baby tu =)
terus terfikir, Alisha dah jadi kakak. patutla sejak dua menjak ni manja dia makin menjadi2.
rupa2nya dia tahu, adik baby dah ada dalam ni. naluri hati budak2 pun kuatkan =)

so aku cepat2 pasang niat supaya aku dapat jaga dua2 anak pinjaman ini sedaya upaya aku...
aku sentiasa berdoa agar anak2 aku diberi tubuh badan yang sihat, akal yang sempurna dan mendengar kata-kata orang tua...
aku sentiasa berdoa agar susu aku banyak untuk anak-anak ku ini. Aku berharap agar Alisha dapat rasa semula susu aku ni n of coz adik baby yg memang memerlukan zat dari susuku ini...

Aku sentiasa berdoa agar aku kuat sekuat2 ibu di luar sana...
amin

notes: pray for mangsa banjir tak kira di pahang, terengganu mahupun kelantan. semoga doa-doa kita diterima oleh Dia. amin

12 comments:

Aty_Fared said...

Alhamdulillah.. pedulikan kate2 org.. bkn derang yag mengandung..bkn derang yg jage anak kite tu..derang yg semak sgt dah kenapa kan...huhuhu...

Aku nak pegnan weyyyhh.... nak sangat.....

Aty_Fared said...

Alhamdulillah.. pedulikan kate2 org.. bkn derang yag mengandung..bkn derang yg jage anak kite tu..derang yg semak sgt dah kenapa kan...huhuhu...

Aku nak pegnan weyyyhh.... nak sangat.....

Wawa said...

psstt!geng kedok tu apa? wakakaka...:p

♥ ROS ♥ said...

Pedulikan kata org mek... Hehhehe..
Diorg pun lupa kekadang tu rezeki kan.. :)
Bestnyer baby baby lagi.. :)

::puan ungu:: said...

Tmah daku pun masa nak scan tuk confirmkan pregnant doktor kate xnampak sebab awal lagi...keciwa jer punye la semangat. Die siap ckp klu wat upt +ve, +ve ler tu.

Umi Qi said...

Aku suka baca entry ko ni ctmah....rasa mcm aku berada di tempat yg sama...hehhehe alhamdulilah, geng kedok mmg pertama tau dulu...terbaikkk

Chekgu Azrine said...

Terharu akk baca..
Takpe sis..ni semua kuasa Allah..
Tak siapa blh pertikaikan..
Semoga perjlnn sis spnjg preggy ni dipermudahkan Allah

n0ruL said...

abaikan aje dorang2 tue..kenapa ea kena ada org2 mcm tue..sibuk aje ngan life org lain..huhu..teremo kejap ea..

sye doakan perjlnan awk sepjg preggy nie dipermudahkan..amin..

:P

YaNg AyEsHa said...

x pe kak..abaikan ckp2 org..yg penting akak ngn baby sihat, dan keluarga pun sihat..lagipun kita yg manage hidup kita sendiri..bukan dorg..kite tau akak kuat

cikpingu said...

Tharu nok...ku rsr nk nangis... Sroottttt.. Papepun amanah allah tu dh.tlalu istimewa dlm hidup kite.. Kite yg mncorakkn anak tu.. Didikan plinh penting...

yUmiE AzuRa said...

huhu rezeki masing2..xde spe yg tau kn.take care.

Bazilah (^0^) said...

tahniah hehee. x sbr nk baca psl pregnancy ct yg kedua ni :)