Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Thursday, December 05, 2013

steaming anak ikut cara aku

As Salam Readers,

2 minggu lepaskan Alisha batuk n selsema kuat. aku memang tak leh dengar dia batuk cam orang tua n soksek2 bunyi hingus. sakit hati aku dengar bunyi2 tu semua. orang tua pun tak selesa, lagikan budak2 kecik. tidur pun kejap2 jek. kesian sangat2 tau.

weekend hubby kerja n aku pun mulakan proses steaming kat Alisha. 
cara yang aku guna adalah rebus air dalam rice cooker. kalo korang nak guna baldi pun boleh jugak. ko rebus air panas. pastu ko curah dalam baldi. pastu ko talakan wap tu ke muka anak ko. bagi aku yang malas ni, aku angkut rice cooker je settle kerja..haha!

  • isi suku air dalam rice cooker and pasang plug.  
  • tunggu sampai ko tengok air nak mendidih. time tu ko akan nampak wap naik sikit2. 
  • bedung anak ko ngan lampin yer. takut pulak kalo tangan depa terkena rice cooker tu kan. kalo baby lagi, takpe la. ni kalau baya2 alisha mau tercampak rice cooker tu dia tepis or tendang.huhu!
  • pangku anak and condongkan kepala anak ke arah wap tu.
  • masa ni ko tepuk tepi badan (5 minit kiri, 5 minit kanan) dengan cara yang betul. jangan main tepuk aje k!tepuk pun ada teknik jugak tau. ko bentukkan tapak tangan seakan cupping (lubang di tengah). apa tujuan tepuk ni? tepuk ni bertujuan utk melonggarkan kahak di dalam paru-paru. selalunya lepas selesai tepuk, anak akan batuk or bersin and sekaligus mengeluarkan kahak dalam bentuk muntah n hingus menjejeh2.
  • kalau ko berani, ko boleh jolok sedikit mulut anak supaya anak muntah and keluarkan kahak degil tu.
  • kalau anak ko tertelan semula kahak tu, dont worry. selalunya kahak tersebut akan keluar melalui najis mereka.
  • benda ni ko kena buat selalu supaya kahak tak membeku dalam paru-paru. Doctor pernah cakap kat aku, bahaya kalau kahak membeku ni. Ia boleh menyebabkan penyakit asthma or radang paru-paru...seriously, mintak dijauhkan semua penyakit tu dari anak2 kita...amin
  • lepas tu ko boleh la nak sapu vicks baby kat depan n belakang anak ko. 
  • PALING PENTING, sebelum ko buat steaming ni, pastikan anak tak minum susu sejam atau setengah jam sebelum bagi mengelakkan anak muntah susu.
  • itu saja. senangkan =) selamat mencuba ye pada mak mommy ibu umi sekalian


air baru nak mendidih
tepuk cara cupped hand OK! gambar ehsan en google

hari pertama. muka pasrah Alisha..huhu


hari kedua. nampak je aku angkut rice cooker, mencecet2 Alisha lari menyorok kat belakang langsir..h0h0

hari pertama lepas buat steaming tu. Alisha tidur lena sampai 3 1/2 jam OK =)

hari ketiga aku buat malam sebab isnin dah kerjakan. buat ngan hubby. ko tau2 jelah kalo buat ngan laki. sayang anak sangat sampai tanya itu ini. stress mak tau!haha!
aku suakan muka Alisha ke wap, hubby dok kipas2 wap tu ke tepi..muahahaha! pastu cakap dah dah..sabar jelah!!! T________________x

kalo korang-korang rasa malas nak buat cara ni, korang yang duduk area kl selangor ni bolehlah visit klinik Doctor Nadir Khan.. most wanted yo! klinik ni memang famous amos and aku dah pernah pergi beberapa kali (boleh klik SINI), servis depa memang tip top la =)


Klinik Wangsa Sdn Bhd
No 46 Jalan 24/27A
Seksyen 1, Bandar Wangsa Maju,
KualaLumpur
Tel : 03-41421614
!


NOTES: mungkin korang dah tengok gambar ni kat ig aku, jadi jangan muaklah yek. tak tempek gambar rasa macam tak best pulak nak cerita =)
sharing is sexy kan =)


14 comments:

LisaLisut said...

ERMMM hannah smpi hari ni pagi2 sure batuk. balik dr nursery ade hingus.pg masa anta takde. haih. i xbuat ape pn. just pkaikan stokin je sbb sejuk kot..risau pulak bile i bc u ckp psl asthma tu wpn i dgn kr both xde history asthma.hurm.

CikNaa said...

lega kan anak pas buat stim gini..

Fieda Eryda said...

sy slalu buat mcm ni time anak berkahak..legaa..sy tambah 2 biji bwg putih yg diketuk,lg cepat ank tu bersin dan kuarkan hingus mingus heheh...

yUmiE AzuRa said...

hurm iman pn xbaik lg batuk..tp nk buat stim,for sure iman mengamuk.xsanggup nk handle die mengamuk tu masalahnye.sobss

puan.mila said...

Anak daku mmg tgh batuk ni..boleh la cubakan ctmah??

Umi Qi said...

Bagus perkongsian ini ctmah...hanya gunakan air tanak dlm rice cooker je kan...nanti Qi jd cm tuh nak buat lah

Shasha Azmar said...

good entry ctmah!! aku nak share entry ni boleh??

fifi said...

Senang??hohoho...canerla nak pegang diaorg ni..susah gila..

ctmah said...

lisa: tu la..sekarang ni memang musim hujan kan dear. risau sgt2 tau. pergi nursery elok aje, balik nursery dah macam2 sakit yg ada..huhu!tabah jelah

ciknaa: anak lega, kita pun legakan ciknaa. at least senang sikit depa nak tido

fieda: u letak bawang dalam rebusan air tu ek?okla, next time i nak try. thanks for sharing =)

yumie: ko kena kental yang!ko bedung je iman kuat2..biarlah dia melalak2 pun..huhu

mila: silakan mila. mungkin dapat melegakan sikit anak tu =)

umi qi: haah yang..macam tanak nasi tu.cumanya tak yah tutup periuk tu.hihi!nanti try practise ye kalau2 qi x sihat

shasha: share la manjaku =)

Misz Pinkie Winkie said...

boleh cuba nie...arai pon kalau batuk lin tepuk2 belakang dia...kesian batuk jenis kuat plak tue...tak lena tido..thanks kongsi dear ;)

erin said...

aku x berani buat kat aish, sbb kudrat dia lain mcm..aku x larat nak kepit, takut kang muka dia termasuk dlm periuk panas..huuuu, terpaksa aku pasrah dgr kahak dia, tp alhamdulillah dah ok.

Mimy Hamid said...

aku nengok alisha je tmah oi...anak dara mu ni apa pesen pun comel..teriak pun comel..napa

Cik Hazz said...

Baguslah, baru tahu cara yg betulnyer. So far Hana tak pernah selsema batuk teruk lagi. Dah besar2 mesti kuat meronta kalau buat. Huhu..

ctmah said...

fifi: ko bedung je rissa yang. bedung pakai kain batik.hehe

misz pinkie: most welcome dear. kita buat yg terbaik utk anak2 kita =)

erin:hehe!ko kecik lidi kembar :p kalau aku, aku pun ngeri jugak kot.hehe

mimy: kak mimy!saya doakan akan cepat mengandung baby girl..hihi

hazz: haah hazz. dah besar mmg depa kuat meronta. kalah kita kot.hehe