Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Thursday, January 31, 2013

biarlah gambar berbicara...

As Salam Readers,


the form

labelling


Ya Allah Ya Tuhanku
Kuatkanlah semangat aku untuk menghadapi hari-hari seterusnya
Semoga malaikat sentiasa melindungi anak ku ini
Amin...

Wednesday, January 30, 2013

.....

As Salam Readers,

today is wednesday...
tomorrow dah masuk khamis...
jumaat dah start hantar Alisha ke nursery...
aduyaiii..kelam kelibut celaru haru biru dibuatnyaaa
apa yang perlu di prepare niiiiiiiiii
 
-_-

Tuesday, January 29, 2013

her 1st n 2nd solid food

As Salam Readers,

Seronoknya balik kampung.
bercuti sakan kami.
paling sakan confirm la Alisha.
mana tak nye kejap2 orang tu dukung, kejap2 orang ni dukung.
pulak tu ramai kawan. bila kawan2 datang main ngan dia, bukan main suka lagi.
kaki tangan duk menendang sana sini.
n now Alisha dah pandai hulur tangan tau. kalau kita hulur kat dia, cepat je dia mendepangkan ke dua-dua tangannya..
lagi la orang suka dukung.haha!
n i perasan skarang ni dia dah malas meniarap. pasal pe pun tak tau ler.
adakah Alisha ni cepat busan..uuuuuu

last two days i try bagi mamam solid food kat Alisha.
setiap kali kitaorg makan je mesti dia dok perhatikan makanan tu. dari start kita amek, sampailah masuk ke mulut. pastu duk nyonyot2 bibir. kesian sungguh.


before bagi mamam tu i DF Alisha dulu. bagi dia puas, then baru bg mamam.

i pernah baca dlm 1 buku tuh "seelok-eloknya bagi susu kat anak dulu, kemudian baru disusuli dengan makanan. reason supaya baby tak terkejut dengan texture makanan tu".

last checkup hari tu pun nurse ada cakap "bila anak dah start makan, dia akan kurang minum susu badan. so risiko untuk subur n mengandung tu tinggi".
that's why la kalau sapa2 yang makan pil perancang, bila baby dah masuk 6 bulan je depa akan tukar pil lain =)


so nk dijadikan cerita...

ahad tengahari i buat puri kurma.
buang kulit kurma yang keras tu n rebus dalam periuk.
pastu lenyek-lenyek guna sudu n campur sikit dengan EBM.
Alhamdulillah, Alisha tersaaangat suka. macam nak makan sudu tu pun ada.hihi
n yang penting Alisha boleh membuang seperti biasa. no kembung perut.

saya sangat teruja dapat mamam!
 isnin tengahari i buat puri epal.
mula2 potong epal kecik2 macam dadu.
then rebus dalam periuk, tunggu sampai air rebusan tu kering semerbaknya bau apple ni =)
pastu lenyek2 guna sudu (texture kasar sikit) n campur sikit dengan EBM
ampun ibu ye sayang...balang blender baru tak cari lagi..kekeke!
mula2 tu dia buat muka ketat n mencebik-cebik.
maybe epal ni ada rasa masam2 sikit kot.kekeke
7 8 kali ngap n pastu reject.
Alhamdulillah berak pun senang gak. kembung perut pun tidak

next time ibu wat menu lain plak yek. another fruit or maybe bubur nasi kot =)



im a big-big girl ibu!
 

Wednesday, January 23, 2013

----ww-----

As Salam Readers,

Harini ibu nak bawak saya gi klinik for checkup 5 bulan.
agak2, berapalah berat saya kan..
tengok gaya macam tak naik sangat jek. 
maklumlah, saya dah semakin buas n aktif :D
 
saya selalu jadi bahan experiments ibu =)

esok saya nak ikut ibu balik kampung
ibu amik cuti hari jumaat ni
so berkampunglah saya dengan atuk dan cousin2 yang lain
bestnyaaaa!!!!
doakan perjalanan kami pergi dan balik yek =)
bye-bye kawan2 ibu sekalian

Thursday, January 17, 2013

my little girl

As Salam Readers,

Today Alisha dah 5 bulan... Alhamdulillah =)
Dah besar anak ibu ni kan...kejap je masa berlalu.
rasa owh semacam rindu pulak time Alisha sebulan dua hari tu.
rindu nak melayan kerenah dulu2.hihi

perkembangan Alisha di usia 5 bulan ni:
# bila meniarap tak sah kalau tak menjerit..seronok je dengar dia dok jerit2.haha
# tak pandai bergolek2 lagi..tapi pandai pusing 360 darjah tuuu
# malam dah jarang bangun n menyusu. selalunya pukul 3 or 4 am i akan suakan miss N ke mulut dia. mata pejam, tapi mulut isap.hehhh
# Alisha still lagi guna avent teat 1. i macam cuak nak tukar ke teat 2 or 3. kalau ikutkan dah boleh pakai teat 2 or 3 kot
# tersaaaangat suka isap bibir..tak tau la kenapa. dah bagi susu pun still lagi nyonyot bibir bawah tuh. because of that ramai yg suggested i introduce solid food kat dia.hehhh
#  apa lagi ek..tu aja kot =)

soon, Insya Allah i akan introduce solid food kat Alisha. semua dah standby except blender.tengah berkira-kira nak beli blender biasa or luar biasa.h0h0
kalau beli blender mahal2 tu, berguna sampai ke besar ke ek??
hurmmm

Tuesday, January 15, 2013

bad feeling

As Salam Readers,

Sekadar luahan ajer.
Setiap kali we all makan kat luar mesti ada je pekerja kedai yg nak dukung our baby.
kalau sorang je takpe, ni siap2 tukar tangan lagi..haduuiiii

kalau setakat duk main cak cak ke, i pun takde lah kisah sgt...huhu

Mula-mula tu i rasa,maybe normal kot. kan ke baby2 ni paling orang suka kan..
tapi lama-lama i jadi rimas n fussy.huhu!
bukannya apa..i cuma tak suka they all pegang Alisha, cuit2 Alisha sebab tangan depa kan kurang bersih.
lap meja sana sini, angkat cawan pinggan mangkuk pelbagai.
i nak kata tak boleh of coz la tak maniskan. ke i should slumber cakap jek?

hurm hurm hurmmmm
uolss rasa i ni fussy ke?
dehhhh T_____o

 
la ni suka sangat buat bibir camtu =)

Thursday, January 10, 2013

yang nyata

As Salam Readers,

End of this month mak nak balik kampung dah sebab bulan 2 ni dah start kursus haji.
sedihnya rasa..lama kot mak dok jaga Alisha. dari pantang sampailah sekarang.
apa-apa pun i doakan supaya mak n abah dapat pergi haji secepat mungkin. amin

yang nyatanya i kena hantar Alisha ke nursery or baby sitter start bulan 2 ni.
mula-mula tu ada gak terfikir nak soh mak continue jaga Alisha kat kampung. 

mak n yang lain2 suka aja. tapi takut i pulak yang meroyan. macam2 terfikir. malam-malam mesti ingat Alisha, nanti mesti rindu nak DF Alisha.
haish..susah nak tafsirkan..so say NO aje lah..

lastweek ada survey 1 nursery ni.
Actually nursery ni still lagi baru n masih lagi dalam proses nak dapatkan full license.
apa nama pun dah lupe.keke!kalau jadi hantar, nanti saya review k.
Nursery ni area section 24, Shah Alam n sgt nearer ngan umah kakak n PIL. Setaman n sebelah jalan je kot =)
sekarang ni dah ada 10 orang budak2 n kalau Alisha masuk situ, dialah yang paling muda.
Tenaga pengajar ada 4 orang n bayaran per month RM300.
Depa soh try hantar dulu masa 1 week of Feb tu. tengok keserasian Alisha ngan depa.
kalau serasi, boleh continue terus.
Tapi sekarang ni ada 2 masalah:

  • Depa request buai sebab bila ada buai, baby akan tidur lama. huhu!seboleh-bolehnya i taknak lah ajar Alisha tidur dalam buai. takut susah nak jalan kang. tak pasai-pasai nak berangkut buai.. 
  • rugi dari segi masa,duit tol n minyak. i kan kerja kat kelana jaya, so confirm2 la kena hantar Alisha seawal yang mungkin. pastu i kena keluar masuk kesas coz i tak suka lalu federal highway. sangat jammed. so kat situ dah baaaanyak buang duit tol n minyak.haiyooo000oo

nak cari BS dekat area rumah, tapi sampai sekarang tak jumpe-jumpe lagi..
susahnye lah nak cari..haishhh

aaaa..pening-pening nak fikir..tapi terpaksa fikir gak
 

harap-haraplah Allah permudahkan urusanku ini.amin
Insya Allah ada rezeki kamu nak

order barang borong masih di buka lagi..jomlah pakat borong ramai2

Friday, January 04, 2013

New Year Post

As Salam Readers,

Owh..dah masuk hari ke 4 pun..
baru nak update 1st entry utk tahun baru ni..dushhh
actually i baru je recovered dari sakit mata..huhu!
dapat la MC 2 hari n melepak jelah dalam rumah.
even duk kat umah tapi terpaksa duk jauh2 ngan Alisha :(
tak nak berjangkit kat dia. x dapat bayangkan kalau berjangkit kat Alisha, mesti sepet mata yang sedia ada sepet tu :(
fuh....jauhkanlah penyakit tuuuu
isnin, selasa, rabun n semalam i ber rayban je dalam rumah.
haha!lantak la..xnak dia tengok mata hantu i ni..
tangan pun i jaga sangat2 dari menenyeh mata ni. beware sgt2 supaya dia or mak tak berjangkit. kalau nak BF Alisha pun, i make sure tangan cuci bersih2 then baru amek Alisha.
Alhamdulillah, so far Alisha n mak bebas dr jangkitan mata i ni =)

Time kena flu n sakit mata, sepanjang tu jugak lah i dikuarantin dr tidur berpelukan dgn Alisha..Soooooooo SAD =( 
dari hari jumaat sampailah malam tadi..seminggu OK.
bila Alisha ek ek nak susu, terkedek-kedek pi bilik mak n pastu balik bilik i semula.
tersiksa jiwa batin tau.huhu!

now tinggal flu aja yang degil xnak hilang2..Alisha pun sama. still lg flu..
haish!dah seminggu ni.. nak tak nak esok ada jugak p jumper dr Nadir kang..
ntah ada ke tidak doc weekend ni..huhu

Alisha sekarang ni kalau nak tidur, mesti nak nyanyi gak
haha!suwit gile je rasa..
time nak tidurkan dia kat bouncer tu, mak akan berselawat,berzikir bagai
time tu jugaklah mulut dia dok emmm ummmm.
nak upload video tp xlepas pulak. kena block by company OK!
tbb betol! padahal kerja block2 segala video, fb bagai tu semua kerja aku.wakaka!

cintahatiaku

ok la..nak pi solat sat..

happy weekend uolsss
daaaaaaaa