Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Friday, May 31, 2013

kena curi n tertengok laa

As Salam Readers

hari ni kerja dengan penuh semangat tu...yippi!
balik kerja nak balik kampung... doakan perjalanan kami yek
Insya Allah if sempat, maybe nak bawak Alisha ke poliklinik sheikh dulu kot for pneumococol injection. Insya Allah kalau sempat 

isnin lepas after balik kerja jiran sebelah rumah tegur i.
letchmi: kakak, i rasa u punya compressor belakang rumah kena ambil petang semalam. 
saya: hah!!! buat muka terkejut
letchmi: iya kakak. untie cina sebelah rumah saya bagitau, semalam petang pukul 7 ada orang datang belakang dan cabut kakak punya compressor air cond. untie tu mau jerit, tapi dia takut itu customer kakak. so dia tengok saja dari rumah dia.
saya: kitaorang memang takde repair air cond sambil buat muka terkejut lagi
letchmi: sekarang banyak orang sudah hilang compressor kakak. lagi 1 diaorang selalu masuk rumah ikut siling kakak
saya: iya ke? tak pernah dengar sebelum ni sambil toce toce ngan dia n terus potpet2 kat hubby

masuk rumah terus tengok pintu belakang n mmg betul depa dah cantas kompressor tu..lahanat punya penyangak. tu pun kau nak curikan..pukul 7 pulak tu..memang berani mati korang kan =(

lepas tu terus suruh hubby inform owner rumah ni. owner rumah ni polis n dia suruh berjaga2 sikit coz sekarang byk kes pecah rumah..huhuhu
terus rasa takut sangat...dah la hubby suka join pertandingan mancing. selalu tinggalkan kami berdua aje.huhu! mintak dijauhkan la benda yang tak elok ni kan..huhu

teringat time pregnant dulu..after tgk tv i ajak hubby tidur kat living hall aje..dalam kol 2,3 pagi camtu tiba2 dengar bunyi sliding door n grill bergegar..hubby tidur mati, so paham2 ajelah ek. bile i intai, takde ape pun.then sambung tdo. tup2 dgr lagi. pastu i jerit ah hoiii!sapa tu?? terus hubby terjaga n tanya kenapa kenapa. i ckp la sliding door n grill bergegar. hubby terus masuk bilik n ambik kayu goft. pastu kitaorg duduk diam2 dekat ngn sliding door n bila bergegar je cepat2 selak curtain n nahhh..tersembol sekor kucing tgh panjat grill pintu..wakakkaka!pecah perut i gelak2kan hubby sebab beria bawak kayu golf =)

k masuk cerita lain pulak ek..kalau muak, tak yah le baca..hehe
setiap hari i akan lalu bukit naga tuk balik rumah sewa. semata2 nak elak tol kesas.
jalan kampung, so agak kecikkan. semalam masa otw balik tu, 100m depan i ada motor. dari jauh i nampak motor tu mcm ok ko je n tup2 jatuh n budak tu terseret ngn motor sekali. i terus berhenti tepi n pastu adalah sorang dua orang berhenti gak. budak lelaki, jatuh tertiarap n menggelupur mcm ayam kena sembelih. seriously i sgt takut, tp i tetap nak tengok gak dasar kepochi kau ni ctmah huhu . luka bersepah2 kat situ sini. kat siku, siap nampak putih2 lg..huhu!
then dtg sorang uncle india bawak air mineral n dia basuh muka budak tu..uuuu..i dapat rasakan kepedihan tu..i nk halang uncle tu tp i takut kena marah pulak kang..huhu!so i just tgk jela. budak tu menjerit2 ckp "sakitlah bodoh" ayak!sakit2 pun boleh lg maki org..huhu!
then datang bapak budak tu kot n kecoh2 tanya siapa langgar siapa langgar. i ckp la dia jatuh sendiri. uncle india tu pulak ckp mana boleh dia jatuh sendiri. mesti ada orang langgar. i cakap pulak yg i ni 1st berhenti n mmg dia jatuh sendiri. nasib baiklah ada sorang mamat ni pun ckp yg budak ni jatuh sendiri. time tu dah nak maghrib kot. mcm2 benda boleh jadi kot..huhu!
bila depa duk kalut tanya itu ini then budak tu menjerit lg "angkatlah cepat. sakit bodoh. sakit bodoh" huhu!aduyai..geleng kepala i =(
bila depa dah angkat masuk dalam van, i pun blah ler... nasib baik la Alisha tidur..hihi
kalau Alisha berjaga, of coz la i tak berhenti kot =)
accident ni bukan kira tempat, bukan kira waktu. even sorang2 pun boleh accident kan. 
Wallahualam

selamat berhujung minggu uolsss

Assalamualaikum =)
 
 

Monday, May 27, 2013

weekend yang best

As Salam Readers,

hello...salam isnin..mesti monday blues kan =)
cuti 3 hari mcm x puas aje..haishhh
jadi cikgu cikgu jugak yg bestkan..huhu

i tak balik kampung pun coz hubby kena kerja jumaat sabtu ahad.
this weekend baru le dpt balik kampung, tu pun becoz of hubby nak p mancing laut..
as usual la..every month mesti turun sekali..dah jadi routine my family kot =)

jumaat
i pulun mengemas n lipat segala kain baju yg mcm tsunami tu..hahah!
ponat haihhh nak lipat semua2 tu..lagi2 baju alisha..kocik2 ajo haaa
dr tengahari sampai la ke malam br settle semua2 kot.kekeke
basuh baju je yang rajinnya..pantang nampak bakul penuh.cepat aje campak dalam mesin..
tp bila nak melipat, kemain berjanggut lagi..semua campak dalam bakul aja..ahahaha
gile pemalas kau ctmah :p




sambil kemas2 rumah sambil isi air dlm pool alisha..
1st time kot dia pakai swim suit n neckfloat..ibu sibuk nak try test jugak..hahah
mula2 tu bila pakaikan neckfloat bukan main lagi kerut2 kening, muncung2 bibir.
bila letak dalam air, kematu aje tak bergerak2..
bila i nyanyi2, main simbah2 air, barulah nak terkekek2 gelak..
lama2 dah ok..siap merangkak lagi dalam air..hahah!
pool tu rendah aje kot..hoho!pool cap giant aje..murah2 sudah la kan alisha =)





sabtu
gathering ngn nurul syamimi berdua aje..
tu pun semata2 nak tengok aaron aziz kat aeon bukit tinggi..hikhik
i sampai around 11.31am n mimi dah tunggu kat kid art.
ampun dear...terlambat sikit..hehehe
mimi i kurang cam, tapi rafif mmg i cam sgt muka dia.
1st time masuk kid art. selalunya just lalu n intai dr luar aje.
rm10 per entry. free for babies n mak2 pak2
rafif is sangat aktif ok =) ada je akal dia nak ke sana nak ke situ.
si alisha pulak senyap aje..enjin lambat panas. lama2 baru la keluar suara..haha


uda dan dara =)
last2 tak jumpe pun aaron aziz. depa datang petang kot around 3pm camtulah.
so mimi ajak masuk padini. ada sales for 3 days only.
baju budak2 murah2 tau..RM 9 aje..so i dapat grab 2 helai aje.gegurl semua size besar2.h0h0


anak dara 1 senyum sipu2 gituwww
owh ada 1 incident yg caca marba..i lost my packing ticket!!hahahaa!
mungkin masa keluarkan phone, ticket pun ikut kuar gak =(
pasrah aje menuju ke kaunter receptionist ckp ticket hilang.
suddently Miss tu bg ticket cakap makcik cleaner jumpe 1 ticket.
i tgk jam pukul 11 lebih, so assume i punye la tu..
fuhhhhhhhhh thanks God!!!kalau tak kena penalti rm20 kot..

lepas beli baju alisha 2 helai tau..hikhik

malam jalan2 kat ict with my family in law.
niat di hati nak masuk rumah salji, tapi depa tak allow for babies. risiko tanggung sendiri.
terus ignore ajelah..tunggu alisha besar sikit ye sayang =)


geli-geli time!!!

ahad
petang pergi kenduri akikah n potong jambul anak kawan hubby
majlis dah habis barulah kitaorang terhegeh2 sampai..lalalalala
nasib baik makanan ade lg =)


akid hazikq
balik tu singgah umah IL.
nak wat camne..umah IL mmg dekat.. tiap2 hari mesti singgah umah IL..h0h0



tu jek cerita weekend i 
tata tutu titi

Wednesday, May 22, 2013

Jarang-jarang

As Salam Readers

Cuba try test update blogs from my phone..xtaula guane bentuknye..hihi!
Cer tengok gigi alisha ni.jarang sgt or normal ek. Rasa cuak pulak. Sil ckp normal. Nnt once gigi lain tumbuh, depa akan tolak2 bg padat..

Bila tgk gigi alisha jarang2,terus teringat kat mak. Mak pnh ckp jgn sikat rambut baby,nnt gigi tumbuh jarang2..hoho!ntah ye ke idak

Tuesday, May 21, 2013

my birthday =)

As Salam Readers,

Ahad lepas is my birthday =)
19th May 1983 - 19th May 2013 = 3 series uolssss
ouwhhhh..terasa diriku begitu tua sudah...kekekekeke

Hubby beria2 ajak celebrate kat umah IL. 
puas i pujuk tak nak tak mau malu n mcm2 lagi alasan.
hubby langsung tak layan..huhu
sil sefamily dia jemput, kak su sefamily pun dia jemput..uuuu 

so layan jela pic ni ek..malas nak type panjang2 =)

tada...ucapan tu bukan main lagi.. X____x

dah tua pun nak tiup lilin gak..ahahaha



mereka-mereka
red theme =)
hi untie!

TQ hubby =)

Friday, May 17, 2013

9 bulan + checkup

As Salam Readers,

Happy 9 months old 
to 
my dear Nur Alisha Kaisara Binti Muhammad Hamzah
ibu doakan 
Alisha bertambah sihat, 
bertambah bijak n menjadi anak yg solehah..amin



9 bulan checkup:
berat = 7.5kg, naik sikit aje
tinggi = 67cm
lain2 = normal

perkembangan Alisha setakat hari ini:
  • dah ada 4 batang gigi, 2 kapak, 2 bawah.. sedap rasanya kena gigit, kena ketap ngan gigi dia tu X____x 
  • dah pandai merangkak 
  • dah pandai main panjat2..pantang nampak kita baring, mula laa start enjin dok panjat kiri kanan 
  • dah pandai tata orang...tata sambil berjoget2 sambil tersengih2 tunjuk gigi 
  • dah pandai salam orang...after salam mesti nak ngap tangan kita..hihi! super duper comel  
  • dulu suka sebut yayayaya bababababa dadadadada mamamama tatatatata n semuaa aaaaa 
  • sekarang dah pandai sebut pendek2 abahhhh ayahhhh maaaaaa amaaaa maaak daaaaaa  
  • suka jelir lidah..haiyooo!!!ikut sapa la ni..belajar kat kawan2 nursery kot.haha 
  • since dah ada gigi ni, nurse suruh bagi makanan dalam tekstur kasar sikit. so malam tadi buat bubur nasi lenyek+puri lobak+puri asparagus+ikan tenggiri blend kasar. telan 2 3 suap pastu dia main luek2 sambil buat bunyi nak muntah..huhuh!kesian pulak tengok.hubby terus ckp stop.xyh makan dah..i cakap kena train la abg ni..huhuhu!dah bergadoh laki bini pulak..hahahaa
  • tersaaangat suka stereng kereta. kalau kita nak dukung, pandai marah
  • dah pandai menepis kalau tak nak makan / minum air masak / merajuk
  • lain2 tu sama aje kot cam baby2 kat luar tu =) 

semalam masa amik Alisha, acik nursery tu cakap:
acik= t, anak ko ni suka sangat naik kereta besar yang boleh jalan2 tu
saya= kereta besar yang mana cik?
acik= alah, yang ada remote yang boleh bergerak tu. kalau kat shopping complex ada yang Rm5, Rm10
saya= (still tak leh tangkap lagi) yang ada bunyi2 tu ke cik? yang boleh gerak2 tu?
acik= bukan yang tu..sambil suruh anak dia keluarkan kereta tu.haaa..ni kereta ayish. Kaisara (panggilan Alisha) naik gelak2 tak nak turun. kalau acik masukkan budak2 lain, semuanya takut.ada yg nangis.
saya= owh...kereta ni...terus teringat kereta zara ekin n ayish nana..
acik= nanti hari jadi Kaisara kau belikan laa 1 kat dia, sambil main2 ngan Alisha
saya= (sengih) Insya Allah cik. bapak dia memang ada gak usha2 kereta camni..h0h0h

balik rumah pun bukaklah cerita kat hubby.
hubby pun gelak2 aje laahhh

Insya Allah ye Alisha sayang =)

Thursday, May 16, 2013

my mydin # hak kita

As Salam Readers,

Selasa lepas i amek 1/2 day leave coz nak bawak Alisha pi checkup 9 bulan.
After checkup balik rumah sat utk sembahyang n sidai baju.
lepas tu keluar jalan2 kat GM Klang. pusing sana pusing sini tengok mainan baru Alisha. 
tengok2 tikar evamatic..tanya harga RM 18.. semua kedai harga yg sama. eh napa murah bebenor ni..last time i beli RM 25 kot..h0h0!sebab murah, so harus la rembat 1 upin ipin.
struggle usung tikar tu sambil dok carry Alisha..lalalalaa
makcik kakak2 yang tengok semua dok tegur2 larat ke nak. badan kecik tapi bawak byk..
i sengih ajooo...hahaha!

lepas tu bawak Alisha pi my mydin pulak. nak beli barang dapur dll.
time ni dah tak larat nak carry Alisha. amik troli n boh aje Alisha dalam troli.
owh sangat tak senang duduk budak ni... ada je nak dicapainya..kepala dok la ke kiri ke kanan tak reti diam T______T
time keluar dari my mydin (depan kedai) tiba2 beg plastik (ada sunquick botol besar) bobos n terus pecah berderai..huhu! i terkejut n Alisha lagilah terkejut. cepat2 peluk i.
terus i masuk semula n cakap kat cashier tu plastik bocor. budak tu mintak maaf sgt2 n cakap barang dah pecah tak leh ganti. i rasa macam geram aje sbb bukan salah i tapi sebab dah carry Alisha ngan barang2 lain lg, so i pun blah aje..

macam2 style ye anak

pastu kitaorang singgah kejap kat aeon bukit tinggi.
tu pun semata2 nak cari asparagus, pasta n origano =)
time ni i duk angkut stroller pulak..mmg tak larat nak dukung si bam2 ni =)

semalam i saje jek search website mydin coz rasa macam nak buat complain.
http://www.mydin.com.my/mydin/contact-us
i just fill up the form n letak comments: 
saya bla2 n lastly sediakan beg plastik yg tebal or paper beg. 
then i submit the form.
x lama lepas tu i dapat called from them. 3 x called. 1st time mintak maaf. 2nd time tanya which area. 3rd time inform sunquick tu boleh claim semula n jumpa en sekian2. wahhhh!!! i rasa macam sedikit surprise coz servis depa tiptop gak. cepat n pantas.
Alhamdulillah sgt2 coz dpt claim. tak kesahlah orang nak kata 10.80 pun ko berkira ke, tu pun nak mintak ke ape ke...i bukan mintak sangat pun. just bg comment yg jujur aje =)

duit kita tauuu

Thursday, May 09, 2013

lesson learned

As Salam Readers,

i nak share 1 cerita..bukan nak mengaibkan sesiapa, tp untuk pedoman kita semua...

i ada sorang kawan. nama dia Aminah (bukan nama sebenar).
Aminah ni dah berkahwin n ada anak sorang. lama dah depa ni kawin. seingat i adalah dalam 6/7 tahun. memang depa ni loving couple dari zaman sekolah lagi.

last 2 months, i baru je tau dia dah bercerai ngan husband dia. 
tu pun dia yang bukak cerita. kalau tak, sumpah i tak tau cita.huhu

puncanya sebab rokok.
before kahwin husband Aminah cakap tak nak merokok dah.
tp biasalah lelaki..mana tahan kan...lagi2 if perokok tegar.
bila dah kahwin, kantoi pulak dengan Aminah.
depa pun bergaduh mulut n si suami buat lafaz taklik, 
kalau dia hisap rokok lagi jatuh talak 3 (tahun 2009).
so si husband pun berhenti la merokok.

Aminah cakap depa tak pernah bergaduh n siap planning nak tambah anak lagi (tahun 2012).
nak dijadikan cerita, raya puasa yg lepas Aminah dapat tau husband dia dah lama merokok, tapi tak bagitau Aminah coz takut kehilangan Aminah n sanggup tanggung dosa seumur hidup. Tuhan tu maha kaya. Dia bagi petunjuk kat Aminah.  ada saksi nampak yang husband dia isap rokok. Bila Aminah dah tau, terus dia ajak pergi pejabat agama, naik turun mahkamah n terus jatuh talak 3. hakim putuskan mmg jatuh talak coz husband dia lafaz tanpa paksaan n hisap tanpa izin Aminah. if husband mintak izin n Aminah izinkan, baru la tak jatuh talak.

bila dah jatuh talak 3, si husband sibuk suruh cari cina buta. kawan i ni pun dingdong jugak. dalam keadaan tak waras, dia sanggup cari sapa yg sanggup jadi cina buta. but lucky dia cepat sedar n terus batalkan niat dia tu.

dia cakap dia sedih sangat coz selama ni dia dah tak halal ngan suami dia. dia risau if solat n ibadah dia selama ni tak di terima tuhan..
i cakap kat dia dalam hal ni ko tak salah beb. ko tergolong dalam org yang dizalimi. Tuhan tu sayang sgt kat ko. Dia tunjuk jalan kat ko. jangan terburu2 sangat dalam buat keputusan. mintaklah petunjuk byk2 kat Dia.  
 
so buat para suami..fikirlah dulu apa yang uolss nak cakap..jangan fikir nafsu amarah semata2..kerana mulut badan binasa..
kesian kat isteri2 uolsss..tak pasal2 menanggung apa yang uolsss buat tu..
tak guna kasih sayang bergunung2 if uolsss gagal mengawal emosi...
wallahualam

sharing is caring =)  
 

Friday, May 03, 2013

hometown

As Salam Readers,

malam ni balik kampung.
hiphip horay...
balik kerana mengundi..yeeehaaa
2nd time mengundi, perasaan rasa berdebar2 pulok =)
hubby follow sekali. so pagi2 mengundi kat kahang, pastu terus rushing balik shah alam coz hubby mengundi kat ctu
hopefully sempat la kan, Insya Allah...

balik kali ni super excited coz terus nak tempah baju raya..
yeeehaaa...this year theme kaler oren+coklat.
masa single mingle aritu i ada beli kain sari from india.i order from my nephew's friend.tau2 dia msg kak, kain rm180...glups!tercekik n terpaksa bayar ajelah coz dah beli..h0h0


so time cuti hari pekerja yg lepas i ajak hubby gi jakel tuk cari kain pasang for him.
sangat crazy ok..ramai org n jakel wat sales mcm hapeeee aje..
siap lelong2 kain lagi...
1m free..1 1/2m free...2meter rm5....sapa nak???
makcik2 kakak2 pun angkat tangan ler nak kan kain tu..
haiyooo...pening tapi funny...hikhik
lepas tu i beli kain cotton for alisha n me =)
so Alisha, this year ibu tempah 2 baju kurung utk kamu ye sayang..
auwww..tak sabar nak tgk anak dara i ke sana ke mari pungut duit raya..haha
 
smile =)


tgh berebut kain

doakan perjalanan kami selamat utk pergi n balik ni...

utk adik aqil hamzah, untie doakan awk sihat, kuat n cergas macam anak2 yang lain.to mommy aqil plz be strong ye. Insya Allah, Tuhan mendengar doa kita


selamat berhujung minggu n selamat mengundi uolsssss