Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Tuesday, July 30, 2013

21 Ramadhan 1434H

As Salam Readers,

Sedar tak sedar dah 21 Ramadhan kan...
puasa kali ni rasa tersangatlah sekejap. pejam celik pejam celik dah nak hujung Ramadhan.
bila sebut bulan Ramadhan je, terus teringat kat Alisha. Alisha lahir on 28 Ramadhan, cepat 5 hari =) 

hari tu sambut Nuzul Quran kat rumah mak.
makcik2 ni masak nasi dagang, kari ikan tongkol, acar n kuih koci.
act nasi dagang tu requested from abah coz mak memang pandai masak nasi dagang.hehe!
mak pun belajar dari akak sulung. my BIL orang ganu, so wajiblah kakak ipar ku tahu serba serbi makanan ganu.hehe! teringat time kecik2 dulu suka gentel cek mek molek ngan abg ipar

dalam pukul 3.00pm camtu kawan2 mak dah sampai.
Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. betul2 je habis bacaan n ucapan, hujan pun turun selebat2nya..hujan rahmat tu..Alhamdulillah =)

si kecik ni pulak bukan kemain lagi panjang kaki, panjang akal. ada je style dia tunjuk kat mokcik2 ni haa..mokcik2 nak fokus baca pun susah. ada tu siap acah ngan handphone lg semata2 nak pancing Alisha p kat depa..hehe!so suwit la anak.
ibu happy sangat2 bila tengok kamu happy =)

setting enjin moto kat nenek dulu
ok..mari kita bertawaf yay!!!
daaaaa

Thursday, July 25, 2013

cheesekut!baru nak hapdettt =)

As Salam Readers,

haha!
baru nak update pasal cheesekut nadia =)
tq ye nadt for the gojes recipe T_______T 

last week dh buat utk kali kedua pun. tu pun requested by hubby.
isteri menurut perintah, time tu jugak buat.
pulak tu bahan nak buat cheesekut mmg dah ada kt umah.hehe
so senang ajo lah kerja i.hehe

1st cheesekut i bubuh asam keping.
sedap tawww =)
rasa masam2 manis

1st cheesekut
  
2nd cheesekut i guna susu dutch lady strawberi (achiek anis ckp sedap), bubuh coklat masak kat layer bawah n bahagian topping i bubuh asam keping seciput.seciput sebab tu pun tinggal sket aje, balance asam yg lepas.hihi
so memang sedap jugak tawww =) 

2nd cheesekut

resepi cheesekut ni senang ajo:
+ 250gm cheese (tatura xmasam sangat, Philadelphia masam sikit)
+ suku / separuh tin susu pekat manis
+ 1 packet biskut deluxe crackers
+ 2 / 3 sudu besar fresh milk
 
cara-caranya:
+ pukul cream cheese sehingga kembang
+ dah kembang , masukkan susu sikit demi sedikit. manis or kurang manis ikut citarasa yek
+ masukkan fresh milk sikit demi sedikit. make sure bancuhan tu tak pekat tak cair
+ amik biskut n celup dalam fresh milk. celup dlm sesaat je tau, jgn sampai biskut lembik pulak.pastu susun dalam tupperware
+ dah habis susun biskut 1 layer, tuang la pulak bancuhan tadi
+ ulang semula step susun n tuang tu sampai la habis. make sure atas sekali lapisan cheese tau.baru lah nampak gojes..hehe

dah siap..senang aje kan? 
kalau tak paham tu, korang boleh terjah blog nadt.
nadt siap tunjuk step by step serta bergambar uolss 
lagi senang uolss nak faham =)

esok selangor cuti!yeayyy!
mlm ni nak balik kluang!yayyy!
doakan perjalanan kami selamat pergi dan balik

Wednesday, July 24, 2013

hobi terbaru alisha

As Salam Readers,

kenapalah bulan puasa ni malas gile nak up entry baru..huhu
terasa kosong kosong kosong pulok dah..h0h0
urghhhh abaikan jela yek

Alisha dah ada hobi baru taww...
muncung aka duck face tu dah takde ok..hehe
la ni dia suka sangat menjelir lidah kecik dia tu.
kemain laju lagi menjelir lidah tu..mana belajar pun tak tau..
bila orang panggil dia jek, mula ah dia jelir2 lidah..huhu
hubby puaslah dok marah Alisha jgn jelir, Alisha jgn jelir..
tp biasa lah, nama pun budak kecikkan..dia bukan faham sgt pun..hihi

blekkk ekk ekkk

pakai dress tp macam lelaki pun ado..T____T

n yang paling tersakit sentap bagai tu, Alisha kalau nampak air kat lantai, laju je dia meniarap n jilat air tu...OMG!!!!belajar ngan sapa tu nak..aduyaiiii
mula ah kami laki bini dok potpet2 kat dia.. tp budak kecik ni tak makan saman sangat.
kita marah dia, dia suka sambil jelir2 lidah sambil nak jilat lg....
grrrrrr
tikar evamatik tu pun dia jilat jugak koooo!
apo ntah rasa..geram tengok warna warni ke hape ntah Alisha tu
aduyaiii...apo pun xboleh..h0h0

Friday, July 19, 2013

11m 2d

As Salam Readers,

Hari ni nak update perkembangan anak.
Alisha dah masuk 11 bulan 2 hari.
Alhamdulillah..dah besar anak ibu ni kan.
another 1 bulan lagi nak menginjak ke 12 bulan / 1 tahun...
kalau ikut kalendar islam, 28 Ramadhan ni Alisha genap setahun =)
arghhhh sekejap je masa berlalu...
kamu dah besar sayang =)

Alisha pandai berdiri seawal 10 bulan.
selang 2 minggu aje dah pandai nak bertatih pulak.
asyik la dok melekat kat wall rumah aje.
if merangkak mesti tuju ke dinding.
pastu terkedek2 berdiri n menyusur dinding tu..eh menyusur ke meniti ek?hentam sajalah..haha 
kalau panjat sofa tu dah master sesangat. cuma nak turun aje belum master lagi. mesti nak junamkan kepala dulu.. kang benjol kepala kau nak..huhu!
dah ajar cara nak turun macamana, tapi still tak pass lagi..kekeke

la ni sibuk asyik nak menapak aja.
pantang letak bawah, mesti laju je berdiri n melangkah berlangkah2. 
melangkah macam robot pulak tu. dengan tangan2 sekali ternaik ke depan. 
atenya nak imbang ngan badan kata Alisha..hehe
so sweet sayang. suka tengok kamu berjalan kuek kuek macam itik..lalala

kalau nak duduk pun comel aje ibu tengok.
pelan2 hentakkan montot ia kat lantai..
atenya takut montot terhentak ye nak.
kadang2 tu ibu tengok menggigil2 kaki time nak duduk tu..heheh
if tengah berdiri n tetiba montot terhempas kat lantai, automatik buat mulut muncung tu haaa..haha!sakit letuwww
so sweet sayang =)

tang bercakap pulak memang mcm2 le bunyi yang keluar.
Alisha panggil i mama..mamak pun ada.ibu nampak cam mamak ke nak..haha!
bila dia panggil mama, i cepat2 betulkan ni ibu la..ibu..i..b..u..ibu
pastu mesti dia sebut mama mamak 
haha!damn cute ok =)

Alisha dah tau mana nenek dia, mana atuk dia, mana makcik pakcik dia.
Setiap petang atuk mesti tunjuk bunga kat dia. so Alisha dah tau mana bunga.
bila tanya, Alisha mana bunga, laju je tangan tunjuk ke pokok bunga.hehe

Nenek pulak suka ajak Alisha bubum (baring) sama2.
kalau tengah main tu, bila nenek panggil Alisha meh bubum kat nenek, laju je dia datang n bubum sebelah nenek dia. tapi kejap jelah. dalam 30 saat camtu aje.pastu continue main semula..hehe

Alisha memang suka tata orang.kenal tak kenal tu belakang kira.
nampak aja orang mesti nak tata tata tata =)

kalau kita pakai tudung, laju je pegang kaki.
if org lain pegang dia, mulalah terjerit2 mintak tolong, takut kita tinggalkan dia..hehe
bijak betul. bila dapat naik kereta, sengih selebar2nya sambil tangan duk tata orang.
pastu berdesup aja nak pegang stereng, nak tekan viper, air, lampu segala bagai.
bila kita tak bagi, mula ah buat mulut muncung tu..haishhhh

Alisha dah pandai merajuk taw..
auwww.tu yang tak tahan tu..
merajuk ngn ayah lagi. pastu ayah jugak yang pujuk.. pujukan ibu tak di layan..haha

Alisha dah minum FM masa 10bulan lebih hari tu..huhu
susu i drop after ganti puasa.
so sad so sad so sad =(
dah macam2 i try, ESP bagai tapi semua tak jalan..
mungkin rezeki Alisha sampai di sini aje kot..
tapi i still tak mengalah..i pump as usual even amount susu tu sikit.
now, everyday i dapat around 8oz saja..huuuu
syukur, masih ada rezeki Alisha lg even sikit =)

rasanya perkembangan yang lain tu sama je ngan baby2 yang seumur n seangkatan dengan Alisha. tapi tu semua tak kisahkan.cepat atau lambat tu semua Allah yang tentukan. 
yang penting, kita kena bersyukur dengan rezeki n nikmat yang telah Allah berikan kepada kita =)


gigi 6 batang!
imbang badan imbang badan
baby guide uolsss



daaaa......happy weekend uolss =)


Tuesday, July 16, 2013

ia pandai merajuk tawww

As Salam Readers,

Salam Ramadhan =)
actually macam blurr sket tak tau nak mulakan dari mana.
tetiba rasa macam malasnya nak update blog..ngeeee
mode apekah ni... T________T

esok Alisha genap 11 bulan
esok jelah review yek =)

naaahh...
layan jelah gambar si cilik ni tengah merajuk ngan ayah dia X__x
ayah marah coz baling botol susu.lalalalaa
i pujuk pun x layan gituwww...lalalalaa
anak ayah betol!!! =)
 
pandai sangaaaat ia niii
 












Wednesday, July 10, 2013

rewang kota KL

As Salam Readers,

cerita weekend lepas...dah basi kot..hahah
layan jelah ek =)

last week kan sogo membercard sales. so haruslah teruja bagitau kat hubby. 
n laju aje cancel p mydear warehousesales..hiho

sabtu petang baru terhegeh2 nak pergi.
org lain dah sibuk balik, we all baru terhegeh2 nak pergi.lalala
redah jammed kat federal dah satu hal..
betul2 aje sampai kat round nak menghala ke dataran tu, jalan di tutup.
ada pak polisi jaga..
tanya arr en polis tu kenapa tutup. dia cakap sebab jalan terlampau jammed.
then tanya en polis tu camne nak p sogo. dia cakap kena ikut jalan dalam.

tanya hubby, hubby cakap tak tau.huhu
so patah balik ajelah n jalan2 kat sunway piramid ajooo

kat sunway piramid boleh pulak berdrama kejap.
merajuk kat hubby sebab dia tu suka2 hati aje malukan i
walaupun tahu niat dia hanya utk bergurau tp i rasa malu OK..huhu
time tu tgh try kasut kat jusco. duk sibuk ngetest tu lupa kat sandle lama.
bila cari sandle tu, hubby dok gelak2. tengok2 dia letak sandle i tu kat rak kasut.
kalau takde org xpelah jugak..ni org lain pun dok sibuk2 tgk kasut gak.maklumlah ada sales 50%. ada yg gelak2kan i...i malu gila n terus aje blah dari situ.
si hubby ni dok la panggil2 i tp i buat telinga badak n terus keluar dr jusco.
ingatkan dia follow kite. bile toleh belakang tgk2 takde..
so agak gelabah cari dia n mulalah caca masuk jusco semula.
tengok2 dia tengah nak bayar kasut tu.....uuuuu aaaa ooooo
terus rasa bunga2 cinta pun muncul...hahaacumm :x

hubby berjam 2..lalala!nk post gak even dh upload kt fb n insta! =)
dalam fitting room pun jadi yek!

ahad tu pulak hubby ajak gi sogo semula.
tengahari siap2 n singgah shah alam amek adik ipar.
motif bawak? hubby ckp senang aji dukung Alisha. Aji badan besar...i OK jek...lalalaa
start dr naik lrt sampailah balik Aji je yang dukung Alisha..hahah!

sumpah ramai gila orang kat sogo.
walaupun membercard sales dah xde, tp sogo tetap penuh ngn manusia.
sales 50% 60% 70% 70+10% +20% pitammmmmm
menggelupur tengok baju baby - toddler
nak2 baju gegirl..bling2 mata menengoknye haaaaa


Trudy & teddy 50%, poney 70%, pigeon 50% = RM 114.90
kasut saya!!! total 4 shoes RM 254.60
baju en suami! tetiba pulak minat hijau???
baju saya!tetiba terselit muaz pulak...hurmm baju pinky to mcm too much aje..haha
lepas tu hubby ajak pi jalan raja laut.
aritu i pernah tunjuk blog Ros Anis pasal kereta airell tu.
so encik suami pun terbekenan nak usha kereta2 kat situ..
tak tau kedai tu katne..bila tanya orang2 kat situ depa cakap dekat aje.encik lalu sini, kiri straight belok bla bla sampai la..
budget macam owhhh dekat aje..
sekali mak aiiiiii!!!! jauh jugak OK..
lenguh gila kaki i ni (gedik mencuba wedges baru + melecet) haha!
udahnye tukar pakai kasut karipap ajo..puas hati kauuu

malas nak type dah..
moh layan aje gambar budak ni =)
mula2 nangis, pastu teruja..lalala
tapi tak beli pun..just test drive ajo..
rasa tak sesuai lg utk Alisha coz Alisha ketakutan..lalalaa

eceh2..test2 stereng
wow!!ni gaya apa nak!!macam gaya nak cabut stereng ajooo

erks...
tu aje kot nak cerita pasal weekend lepas
lalalalalaa
selamat berbuka puasa uolsss

Alisha demam. doakan dia cepat baik yek.
telefon ni asyiklah berdering aje dr pg td..
Alisha menangis non stop =(
sampai sedu2 tuuuu
alahaiii...kalau la boleh MIA kan ke bagus =(
huarghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh


Tuesday, July 09, 2013

selamat berpuasa kawan-kawanku

As Salam Readers,

Alhamdulillah...
esok dah start puasa...
tak sabar nak sambut Ramadhan kali ni..
dulu si kecik tu dalam perut..
la ni si kecik dah keluar...
Entah macamanalah keadaannya nanti...
harap2lah dapat bangun sahur mcm tahun lepas...
bila ada anak ni, mata katak mata rabbit mata penguin semua mata ada.. T_____T

teringat terawih tahun lepas...
time tu dah 8 bulan lebih....
gigih lagi mengusung perut pi surau...
setiap hari mesti ada makcik2 or kakak2 yang tegur =)
tp kali ni tak leh la nak sembahyang terawih kat surau...
si kecik dah aktif, so haruslah sembahyang kat rumah ajo...
la ni si kecik tu tak leh tgk kite sembahyang...ade je akal dia..
paling lama pernah sujud 5 minit..tu pun sebab budak kecik tu panjat kite..h0h0

Akhir kata
Selamat berpuasa di tahun ini...
Sama-samalah kita manfaatkan bulan yang mulia ini...
Tutup buku lama, buka buku baru...
Amin



Friday, July 05, 2013

mak...stressss

As Salam Readers,

Acaner niiii
phone boleh pulak tertinggal kat hubby
hubby boleh pulak letak phone dalam pocket seluar dia
sampai2 aje opis menggagau i cari phone
bila call guna phone office, xdgr bunyi phone. 
tau2 suara hubby sayup2 kedengaran
DENG!!!!!

aahhhhhhhaiiiii
serious i stress bebenor niii
sehari tak berinstagram tak berwhatsApp tak bermuka buku boleh jadi stresss oooooooo
dan2 jugak i marah laki i
dan2 tu jugak hubby dok gelak2kan i
dah2 tu jugak my junior (indian guy) cakap u pagi2 sudah marah hubby u..tak dapat pahala tau
erksss!!!speechless kejap....huhuh

ahaaiiiii...
instagram boleh lg view kat pc..tapi tapi tak leh add gambar =(
view, comment, like aje yg bolehnyaaa...uuuuuu

whatsApp langsung laaa xboleh =(

muka buku???kena hack lappy office kot..hahahaa

arghhhhhhhh
tsk tsk tsk  
tak boleh buat keje cenggini...h0h0
patutnya xde phone, lg la fokus buat kerja.
tapi i x...takde phone, mula ah hati tak keruan
DENG!!!!!

btw, happy friday n happy weekend uolssss
ptg ni nak terjah mom&baby expo kat stadium melawati shah alam
psttt...jom jom jumpe =)

Thursday, July 04, 2013

YES! i am protected!

As Salam Reader,


Alhamdulillah..rabu lepas jumpa jugak Pn Erina kita yang sorang ni =)
lembut aje orangnya..suka tersenyum pulak tu.
mesti arwah adik aqil hamzah sama cam mama dia kan.suka tersenyum, lembut hati.. Al-Fatihah untuk arwah adik aqil hamzah.

kami mak n baby gojes =)

Actually jumpanya minggu lepas..tapi arini baru le sempat update..
huhu ampun ya ampun
sgt2lah busy...haishhhh
ni pun time rehat baru nak post entry.hari ni Insya Allah last ganti puasa =)
esok boleh raya..dah terbayang nak makan itu nak makan ini..haha!buruk perangai btol!


jumpa kejap jek..adalah dalam 10 minit kot.
tu pun sebab Alisha dah ngempeng nak susu..huhu
time nak balik tu, i ckp kat hubby, tolong amek gambar kitaorang.
then hubby erina ckp, kan aku dah cakap. mesti suruh amek gambar punya.
hubby i terus gelak besar.. 
i pulak laju je menjawab biasalah kamikan mommy gojes..lalalalala
hahaha!apelah yang depa sembang2 tadi tukan..adelah tuwww
tak kesah lah..yang penting kita mommy n baby tetap gojeskan..
ye ke dok??? T________________T

 
Alhamdulillah =)
dapat jugak saya kumpul 15 signatures.
hopefully benda ni menjadi kenyataan...amin
if lets say jadi, surely saya akan ingat ke 15-15 orang yg sign ni






tak sabar nak pass kat Erina.
Erina, kita jumpa esok (jumaat) petang or malam boleh x? =)
nanti kita sms2 ok =)