Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Monday, January 13, 2014

checkup 22 minggu

As Salam Readers,

Eh eh..sedar tak sedar dah 22 minggu adik baby ni kan..
Alhamdulillah adik baby membesar dengan jayanya. macam ibu dia jugak..
kali ni, kemahen benjol naa perut ni haa...h0h0!
terasa cekci pulak..haha!

tadi gi checkup kat KK KJ.
semuanya normal, HB pun ok 12.6. cuma berat je tak cun!!!
berat dari 45kg ke 47kg. OK dah 2 bulan berturut-turut naik 2kg!
matik aku! masuk je dalam bilik, terus kena ceramah kejap ngan nurse.
ni berat lebih dari 1.5kg, awk kena minum air gula ye. minggu depan hari jumaat datang semula bla bla bla kurangkan nasi bla bla bla lebihkan protein bla bla bla
goshhh!! aku tak pernah minum air gula OK!
mulalah gelabi tak tentu hala. terus berdesup wassap hubby.
aku = abg, syg kena minum air gula! tak nak checkup kat KK dah. kalau syg checkup kat private, abg nak ke belanja bayo bil?
hubby = OK, boleh je syg
aku = OK thanks (dah laki reply pendek, aku pun balas pendek gak..h0h0)

pastu nurse soh baring, nak dgr degupan jantung baby.
nervous pulak. rasanya dah 1y 4m kot tak dengar degupan jantung baby.
cari punya cari jumpe..yay Alhamdulillah happy tak terkata rasa =)

FYI, aku tak scan pun lagi jantina baby. nak scan, tapi rasa takut-takut. hubby dah kepochi soh scan scan scan..haha! aku cakap nantilah. aku nak check ngan bidan dulu. khamis malam jumaat ni nak balik johor..weh0ooo! dah 2 bulan tak balik kot :[

aku ada soalan sket ni. korang tolong jawab yek =)
kalau aku nak checkup kat klinik swasta, apa yang perlu aku bawak ek? buku pink ni ke?
pastu nanti-nanti nurse KK kol kita ke tak ek?
pastu kalau aku nak beranak kat hospital kerajaan, takpe ke kalau buku pink ni rompong-rompong. eh paham dok rompong-rompong tu ape?h0h0! 

jangan lupe terjah dan follow Ctmah Corner =)

9 comments:

ayahmamilisa said...

kechek, buku pink tu doc kat klinik swasta nak tengok jugak buat rujukan..bawak je nanti..
rompong2 takpe, lekat je report doc klinik swasta dalam buku pink tu so that diorang tau apa masalah yang kita ada..
dun worry, everything gonna be fine :)

Wawa Yusoff said...

rompong pun xpe janji ade record yg sepatutnya.

aku plan nak beranak kat private utk 2nd baby. tp bila pk kan masa beranak kat gov aritu ok je pulak.. terus tak tau nak beranak kat mana..

homebirth?? konon.... wakaka :D

Chekgu Azrine said...

Mcm akk waktu last preggy ke aish mmg xd bkk buku pink..hehe..sbb xsmpt..even 4 org bersalin kt pusrawi..tp rasanya xd buku pink pun derang xpe kot.klu ada bawak utk mudahkan derang.rompong2 tu xd hal.ada KK yg akn kol tnya tau.mcm akk ms ngndung no3 dia kol knp xdtg.ngee

Cik Puan Rara said...

hehehe.mst sonok kan gosok gosok perut.hehehe

aThidEaN said...

bestnya dgr dengupan jantung baby...

Mommy_Cha said...

rompong pon voley.
kalo nak cek swasta kena bwk gak buku pink.
nanti doc kat situ dia akan tulih atas buku pink tu je.
gitew.
untunglaa perot muncit!
okbai!

~ NANA ~ said...

weh skejap je dh nk masuk 6 bulan kn?

pengalaman i, yer kena bawak buku pink masa pegi kat private tu & nurse KK mmg sentiasa call...haha

nurul husna said...

salam perkenalan...done follow u.. wah, dah nak dpt 2nd baby er..tahniha, semoga dipermudahkan bersalin nanti :)

http://permatahusna.blogspot.com/

Ibu Lala said...

Moga bb sihat sll