Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Friday, February 07, 2014

review tepung hairan

As Salam Readers,

Seperti yang aku janjikan dalam ig aritu, arini aku nak review pasal tepung hairan ni..
nama pun pelikkan..sahih-sahih bila yang tengok or baca pun pelik hairankan..heheh!

Actually, member aku yang promote benda ni kat group wassap kitaorang. aku tengok macam murah jek. bila dia paste gambar kek, lagi laaa meleleh menjejeh air liur ni.huhu!
terus aku order 1 ngan syik. aku order yang paling murah sekali, choc moist RM 18.

nang putinang nang putining barang yang ditunggu dah tiba

memang hairan betul!haha
aku buat kek ni subuh semalam.
kol 5.30 bangun, basuh muka gosok gigi pastu terus sambar kotak tepung hairan.
untuk choc moist ni, depa sediakan 3 pek. 1 tepung kek, 1 baking powder n lagi 1 topping.
cara-cara penyediaan kek pun depa dah attach sekali. memang senang baitunang la. sapa yang keras tangan pun jadi lembut tangan ok.haha!

cara penyediaan choc moist cake:
  • tepung kek + baking powder dicampur sekali 
  • tambah air 250ml dan minyak sayuran / minyak masak 175ml
  • kacau bagi rata - 3 4 minit camtula
  • lepastu aku panaskan oven 10 minit dan pastu bakar kek selama 40 minit. ada 2 cara k. kalau bakar dalam 40minit. kalau kukus dalam 1jam 10minit. (aku malas nak tunggu lelama!haha)
tepung kek+baking powder+air+minyak

sementara tunggu kek masak, aku gi mandi n solat dulu..hehe!

dah siap bakar!
  • bila kek dah masak, amik topping dan tambah sikit air dalam 150ml dan 3 sudu besar minyak sayuran / minyak masak
  • panaskan guna kaedah double boiler. tapi aku malas n nak cepat. bukak api paling kecik and ku gaul-gaul aje sampai cair. hehe! jangan tiru aku yang malas ni k!
  • bila dah cair, curahla atas kek tu

topping pun disediakan tau!
tadaaaa..
dah siap kek aku. korang boleh la tambah serba sedikit aksesori yang korang nak macam strawberi ni. sedap ok! semua yang aku bagi rasa semua cakap sedap. sebab apa? sebab kek ni tak manis langsung. memang sesuai ngan tekak aku. hubby siap cakap "sedap ada masam manis strawberi" h0h0! hubby bukan main terkejut lagi tengok aku siap buat kek. dari dalam bilik lagi dia tanya "sayang buat kek ke? abang bau kek la". aku senyum aje sambil juihkan mulut tunjuk ke dapur. masa ni tengah busy kemas beg baju Alisha...lalalalallaa


choc moist cake versi ctmah rahim =)
korang semua boleh cuba try test OK.
tak mahal pun!! 
pape ko boleh wassap or pm kawan aku, syik 012 - 3928492

ada macam-macam jenis kek lagi k
Choc Moist – RM18
Choc Moist with Cheese – RM26
Choc Moist with Tiramisu – RM27
Oreo Lemon Cheese – RM23
Red Velvet –RM16
Marble – RM12


ni antara kek yang member aku buat
cheesecake
cheesecake lagiii
tiramisu
ok cekidot!
selamat berhujung minggu..jangan lupa mai singgah booth aku kat sebelah ampang point k!

13 comments:

n0ruL said...

mcm menarik jek kek tue..alahai omak..hehehe

Wawa said...

aku suka marble je...hihi...tp aku takut sebab nama hairan tu...:p

mOoN said...

Mcm best jeeee....

aThidEaN said...

mcm best je mcm sedap je mcm murah je.....

Chekgu Azrine said...

Sis..nk order cmne ek??

ayahmamilisa said...

ateh paling lemah buat cake..hehe..tapi dah ada cara instant camni bole le try..:)

Allene said...

sangat teruja huhuh.. nnt nk try.

DYatie said...

Mcm nak!

Mar Mansor said...

ada keinginan nak cuba, tapi takut nak cuba..acaner tu?

syik s. said...

Kalau nak beli...bole whatsapp saya ye: 0123928492...mmg mudah sgt nak buat kek skarang ni dengan Tepung Hairan!

~ NANA ~ said...

memang hairan la weh!i paling kenan tgk tiramisu tu...yummy sungguh nmpk

ctmah said...

best sedap n paling penting murah. cikgu azrine leh direct pm kawan saya syik tu =)

wawa: dah makan nnt baru ko rasa hairan kot..kekeke

mar: alahai mar, xyh nak takutla..senang gile ok..budak sekolah pun reti buat tau

ateh: cer la ateh. confirm senang sedap

nana: hehe still hairan ye yang..ekekeke

Anonymous said...

memang best..tepung hairan terbaik!
saya suka kek coklat dia..dahlah senang masuk air ngan minyak masak jer pastu sedap pulak tu..hehehe..