Us

Daisypath Anniversary tickers

Alisha

Lilypie Kids Birthday tickers

Asyraf

Lilypie Third Birthday tickers

Next Generation

Lilypie Maternity tickers

Monday, April 14, 2014

Cameron Highlands ala-ala budget

As Salam Readers,

makin lama makin malas nak update blog.
huhu!perut pulak makin beso ke depan..ahaai..
pi kedah pi perlis pun tak update lagi. ni tetiba nak update dulu pasal pi cameron.T______T

aku memang plan nak gi CH ni lama dah tau. atenya tak pernah pergi kot..kire agak batak la jugakkan.hihi! tengok shashaxora asyik up gambor CH aje, lagila aku meluap2 nak pi =)
memula tu aku cari geng dulu. kebetulan pulak liza nak join!yay dah ada kawan n at the same time groupon ada offer voucher country lodge hotel, which is RM 88 2day 1night (weekdays). So berdikusi kejap ngan liza n kitaorang decided amek package weekdays. pergi weekdays takde la crowded manakan =)

tiktoktiktok hari yang ditunggu dah sampai!!! kitaorg pergi hari Ahad (060414) n balik Isnin (070414). Liza n kawan hubby suggested ikut simpang pulai sebab kalau ikut tapah jalan lagi zigzap katanya. OK menurut perintah. hihi!

Ahad (060414)
Gerak dari Port Klang dalam pukul 8 lebih n jumpa liza kat hentian tapah. Mandikan Alisha, breakfast jap n terus challoooo ke exit simpang pulai. 

Otw naik ke CH tu aku pening kaw2 tahap pegang plastik nak muntah!!! 
Mana tak nya, Alisha ajak main baring kanan, baring kiri ikut laluan jalanraya tu... fuhhh! hazab oiii nak layan. budak kecik memanglah takde perasaan pening lagi, orang tua ni haaa macam separuh pitam melayan =( nasib baiklah separuh jalan dia dah ZZZzzzzZZZ
so aku pun buat-buat tidur jela sebab takut muntah..huhu!

sampai county lodge hotel around 1.45 camtulah. hotel ni betul-betul kat brinchang n dekat ngan night market. lepas check in, lepak-lepak n solat sat. pastu pi cari kedai makan sebab dah lapaq! kitaorang pilih n makan kat kedai ikan bakar n tomyam. lepas makan terus ke bharat tea plantation. amek-amek gambar sat n pastu duk lepas makan cake n minum teh tarik. before balik, shopping uncang teh valley. pastu singgah sat kat healthy strawberry farm. usha jem mayumie kejap n liza order strawberry+cream+chocolate. sedap OK!
pas makan, posing-posing sat n terus balik hotel semula.
ni la country lodge hotel tu..not bad tau =)
2 keluarga =)
rehat mandi sembahyang n dalam pukul 9 pm keluar cari dinner. tak tau nak makan mana, last-last kitaorg pilih marrybrown aje..fuh...10 tahun tak masuk marrybrown kot!haha!
pas dinner ingatkan nak pi night market tapi erks erks erks!!!
dah tutup nowk!!!ahaaaiii macam kecewa jap n terus aje balik hotel n zzzZZZZzz. 
sejuk yang hamat! hotel pun xyah nak berekon-ekon bagai. pakai kipas dinding pun dah cukup sebab memang sejuk kot. tu pun kami x on pun kipas tu. xkose mak nak bagi tambah sejuk lagi..huhu

Isnin (070414)
Packing barang sesiap n dalam kol 9 lebih kitaorang keluar jalan-jalan cari breakfast. 
breakfast kat kedai mamak area terminal bas. pastu terus gi Abang strawberry sebab nak petik stroberi!yippi! 2 orang petik RM 20 utk 500gm. aku n liza tukang petik tp at the end liza dah surrender sebab sofiyya mengamuk. hihi! liza beria soh beli eskrim kat sini tapi aku tak nak sebab aku dok teringat eskrim kat healthy stroberi farm.huhu!

pastu singgah agro farm kejap, amek-amek gambo n terus straight ke healthy strawberry farm. kali kedua singgah OK! nak beli jem mayumie, kak mimy, sha n zara n dried strobery ika, micha n wawa!lalalalalaaa! sambil tu aku beli terus buah stroberi kat situ, RM 30 dapat 2 pek besar n percuma 3 pek kecik. OK lumayan beb! pas shopping, baru la sedap melantak eskrim kat sini.. auwwwww sedap sangat tau mayumie :p :p

dalam pukul 12.30 cepat-cepat balik hotel utk checkout. dah lambat kot! nasib baiklah depa tak charge lebih..pheuwwwwww =)

dalam perjalanan balik tu, singgah sat kat pasar-pasar tepi jalan tu. just beli baju n souvenirs. pastu terus gerak balik shah alam. Alhamdulillah, pukul 6.30pm selamat sampai umah PIL =)

overall aku rasa happy sangat sebab dapat bercuti dgn hubby n Alisha n the same time ada member join sekali. even sekejap aje, tapi aku rase tu dah cukup bermakna buat kami =)
next time kite repeat tempat lain pulak ye liza!!hihi =)

kalo korang-korang yang nak bercuti tapi low budget, aku suggestkan korang pi CH. puas hati jugak tau!

meh aku listkan overall bugdet gi CH ni =)
port klang - CH, CH - port klang
minyak pergi balik = RM 100
tol pergi balik n tol kecik-kecik = RM 54.10
hotel under groupon = RM 88
Day 1: breakfast kat tapah = RM 9.50
Day 1: makan tenghari = RM 22
Day 1: minum petang = RM 11.50
Day 1: dinner = RM 33.75
Day 2: breakfast = RM 8.00
Day 2: makan tengahari = RM 15
Souviner = RM 27
T-shirt = RM 55
Stroberi = RM 50
Jem = RM 20
Dried stroberi = RM 10
yang kecik-kecik = RM 17
Total = RM 520.85

kat sini, terang-terang korang boleh cut cost kat makan-makan or stroberi or t-shirt.
pendek kata, tengok pada budget and tekak korang la yek!T________________T
 
ni kat abang stroberi
aahh licha ni buat ku rasa nak gigit2 aje :D
ni kat country lodge after cekidot =)
minum petang kat bharat tea, mam stroberi coklat n aiskrim kat healthy farm =)


8 comments:

Shasha Azmar said...

tak pernah jejak kaki ke CH, dah berzikir ngn cik Abam sayam, tapi..alaaaaaa....

aznor ibrahim said...

haha bace senapas je hah cte pasal sume tempat kat CH..short & simple katenyee

yUmiE AzuRa said...

Ctmah!!awak mmg saje kan..kemain petik nme org merata2..xpe2..ciss ciss ciss stoberi..hahaha

n0ruL said...

tuelah pasal tgh baca boleh kira ada bape byk nama mayumie disebut2...hehe..

hajat dihati nk jge jejak kaki ke sana lagi...bilalah agaknya kan..

:)

Wawa said...

pegi Cameron mase ngandung naila dlu pastu sesak napas kat atas sebab sejuk sangat...hahaha...turun ikut jalan tapah, dia punya jalan ngeri gila...buat2 tido konon nak tahan muntah, bukak mata je terus tebelahak...bluweekkkk! hahahahaha....eh mcm entry pendek di komen ko plak kan...kikikiki...:p

LisaLisut said...

i stay hotel ni ms baru2 kawin dlu hehe. tu pn walk in sbb unplanned hehe. sejuk ya amatttt masa tu hehe. syiokk.comel alisha :)

e.t.t.y said...

ko nk gigit licha ke, gigit apak eh??? bahahahahahahahha

Mimy Hamid said...

nnt plan cuti sama yer mah